Eski Türkiye Güzeli Sakaoglu'nun Mirasi Itfaiyecilere Paylastirildi

Mahmure Birsen Sakaoglu'nun, kendisini 2 kez yangindan kurtaran Fatih Itfaiye personeline biraktigi mirasa iliskin dava 18 yil sonra karara baglandi Mahkeme, 25 milyon liranin 272 kisi arasinda paylastirilmasina, bankadaki 12 milyon liranin faizinin ise üç ayda bir esit olarak dagitilmasina karar verdi.

Mirasini, kendisini 2 kez yangindan kurtaran Fatih Itfaiye Teskilati'nda görevli itfaiye personeline birakan eski Türkiye güzeli doktor Mahmure Birsen Sakaoglu'nun vasiyetine iliskin dava karara baglandi.

Istanbul 15. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki davaya, çok sayida itfaiyeci ve avukatlari katildi.

Durusmada söz alan davaci itfaiye erlerinin avukatlari, mirasin Mahmure Birsen Sakaoglu'nun ölümüyle birlikte Fatih itfaiyesi çalisanlarina birakildigini belirterek, vasiyetinin yerine getirilmesini talep etti.

Mahkeme, "vasiyetnamenin tenfizi" davasini kabul ederek, 25 milyon liranin Fatih Itfaiyesinde çalisan 272 kisi arasinda paylastirilmasina, bankadaki 12 milyonluk ana para faizinin ise üç ayda bir esit olarak dagitilmasina hükmetti.

Karar sonrasi bazi itfaiyeciler ile avukatlari Rukiye Pinar Aslan, adliye önünde basin açiklamasi yapti.

Aslan, Mahmure Birsen Sakaoglu hayatini kaybettigi yil hamile oldugunu, simdi ise çocugunun 18 yasina geldigini belirterek, dava sürecinin uzunluguna dikkat çekti.

Karardan duyduklari memnuniyeti dile getiren Aslan, söyle devam etti:

"Dava sonuçlandi ve kazandik. Mahmure Hanim, 2000 yilinda el yazisiyla bir vasiyetname hazirladi. 2003'te vefat edince vasiyeti açildi. Tüm mirasini kapicisindan müdürüne kadar Fatih itfaiye erlerine biraktigini bildirmisti. Yasal mirasçilarin itiraz etmesi sebebiyle süreç uzadi. Bugün neticelendi. Yine üst mahkemelerin asamasindan geçecek. Bu dava hukuk fakültelerinde ders olarak okutuldu. Sakaoglu'nun çocugu yoktu. Yangindan kurtarildigi için mirasini itfaiye erlerine birakmis. Ölüm tarihinde evinde yapilan kesifte masasinda sogan ve ekmek varmis. Manevi oglu olmasa öldügünden uzun süre haberdar olunmayacakti. Bu dava hepimize ders oldu. Hesabinizda milyonlar da olsa insana ihtiyaç oldugu ispat edildi. Anne olamadi ama 270 kisi 'Mahmure Ana' diyor ona su anda."

Aslan, 37 milyonun paylastirilacagini belirterek, "12 milyon civarinda bir anapara vardi. Ona su an 25 milyon lira civarinda faiz isledi. Öncelikle bu faiz dagitilacak. Daha sonra da anaparanin 3 ayda bir isleyen faizi ve gayrimenkul gelirleri de itfaiye erlerine dagitilmis olacak. Bu davanin sonunu göremeyen müvekkillerimiz oldu. Onlardan 4'ünün avukati benim. Onlarin mirasçilari sadece bu faiz kismini alacak. Bundan sonra isleyecek faizden faydalanamayacaklar. Mirasin kaldigini duydugumuzda bizim müvekkillerden araba alanlar borçlananlar oldu. 'Bu dava uzun sürer, ne yapiyorsunuz?' dedik ama kimse bu kadar uzun sürecegini beklemiyordu." ifadelerini kullandi.

- Yangindan kurtaran itfaiye eri: "Itfaiyecilerin anasi Mahmure Ana'dir"

Sakaoglu'nu 2000 yilindaki yangindan sag çikaran itfaiye eri Ilyas Usakli, söyle konustu:

"Beklenti olarak baktigimiz zaman alacagimiz meblag 70-80 bin lira civarinda olacak. 123 mirasçi olarak bu davaya basladik. Diger arkadaslarin da müdahil olmasiyla birlikte sayi bu kadar çok kisiye çikti. Herkesin bir annesi vardir ama Mahmure Anne bizim de annemiz oldu. Kurtarirken kim oldugunu bile bilmiyorduk. Görevimizi yaptik, yangini söndürdük. 2004'te miras biraktigini ögrendik. En sonunda bu mutlu güne geldik. Mirasi duyunca gerçekten sasirdik. Bizim ikinci annemiz odur. Itfaiyecilerin anasi Mahmure Ana'dir."

Sakaoglu'nu yangindan kurtaran ekipte yer alan itfaiye eri Hakan Karahan, olay tarihinde 22 yasinda oldugunu belirterek "Eve girdik, Mahmure Ana'nin kucaginda biraz para vardi. 'Açmayin kapiyi paralarimi alacaklar.' dedi. 'Korkmayin kimse sizin paranizi alamaz, asagida polis de var.' dedim. Bize tesekkür amaçli bu parayi birakti. Dava sonuçlandi ama paranin elimize geçmesi 2 sene falan sürer diye düsünüyorum. Mirasi ilk duydugumuzda hayaller kurduk. O zaman çocugum yoktu, simdi genç oldu. Bir ev, araba aliriz diye düsünmüstük." seklinde konustu.

- Olayin geçmisi

Istanbul'da 17 Aralik 2003'te vefat eden Mahmure Birsen Sakaoglu, milyonlarca lira degerindeki mirasinin büyük bir bölümünü, kendisini bir kez çocukken bir kez de yasliliginda kurtaran itfaiyecilerin görevli oldugu Fatih Itfaiye Grubu'na birakmisti.

Esi kendisinden 4 yil önce ölen ve çocugu bulunmayan Mahmure Birsen Sakaoglu'nun kardesi emekli albay Selahattin Izmirli ile kiz kardesinin 4 çocugu ise "mirasin iptali" istemiyle dava açmisti.

Fatih Itfaiyesi Teskilati'nda vasiyet yazimi öncesi ve sonrasinda görevli olduklarini bildiren kisilerin de mirasa dahil olmak istemesiyle birlikte dava yillarca sürmüstü.

Kaynak: AA