ABD Temsilciler Meclisi, 6 Ocak Kongre Baskini Için Seçilmis Komite Kuracak

ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi, Cumhuriyetçilerin bagimsiz bir komisyon kurulmasini engellemesinin ardindan 6 Ocak’taki Kongre baskinini arastirmak için Demokratlardan olusan seçilmis bir komite kurulacagini duyurdu.

ABD Temsilciler Meclisi, 6 Ocak Kongre Baskini Için Seçilmis Komite Kuracak
ABD’de eski Baskan Donald Trump destekçilerinin baskent Washington DC’de gerçeklestirdigi kanli Kongre baskininin üzerinden aylar geçerken, baskina katilanlara iliskin davalar da devam ediyor. ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi yaptigi açiklamada, 11 Eylül saldirilari sonrasi kurulan komisyona benzer bagimsiz bir komisyonun kurulmasinin Cumhuriyetçiler tarafindan engellemesinin ardindan 6 Ocak’taki Kongre baskinini arastirmak için Demokratlardan olusan seçilmis bir komite kurulacagini duyurdu.

Pelosi, "Bu sabah, büyük bir ciddiyet ve üzüntüyle, Meclis’in 6 Ocak ayaklanmasi için seçilmis bir komite kuracagini duyuruyorum. Seçilmis komite, saldirinin gerçeklerini ve nedenlerini arastirarak rapor edecek. Gelecekteki herhangi bir saldirinin önlenmesi için tavsiye sunacak” dedi.

Temsilciler Meclisi’nde Kongre baskini için bagimsiz komisyon kurulmasina yönelik yapilan oylama 54’e karsi 35 oyla engellenmisti. Meclis Azinlik Lideri Kevin McCarthy ve Senato Azinlik Lideri Mitch McConnell’in komisyona karsi çikmasi nedeni ile komisyonun kurulmasi için gereken 60 oya ulasilamamisti.

Kongre baskini davalarinda ilk hüküm açiklandi

Baskina katilan Trump destekçileri ile ilgili davalardan birinde ilk kez hüküm açiklandi. Kongre binasindaki izinsiz gösteriye katildigi ve gözcülük yaptigi gerekçesiyle yargilanan 49 yasindaki kuaför dükkani sahibi Anna Morgan-Lloyd, 5 bin dolar para cezasi ve 6 ay hapis cezasi istemiyle yargilaniyordu. Morgan-Lloyd’un, durusmada çok pisman oldugunu söyleyerek özür dilemesi sonucu hapis cezasina çarptirilmak yerine denetimli serbestlik kapsaminda serbest birakilmasina karar verildi.

Morgan-Lloyd’un özür dilemesinin yani sira planli hareket ettigi veya baskalarini kiskirttigina dair hiçbir kanit olmamasi nedeniyle 3 yil süreyle kosullu serbest birakilmasina karar verilirken, Kongre baskinina iliskin davalarda ilk kez hüküm açiklanmasinin devam eden 6 Ocak sorusturmalarinda önemli bir adim oldugu ifade edildi.

Öte yandan 6 Ocak Kongre baskini sorusturmalari, ABD Adalet Bakanligi tarafindan yürütülen en büyük sorusturmalardan biri olurken, baskin ile baglantili yaklasik 500 kisi gözaltina alinmisti. Kongre baskininda 5 kisi hayatini kaybetmis, halki isyana tesvikten azil istemiyle yargilanan Trump, subat ayinda Senato’da yapilan oylamada aklanmisti. Trump, iki kez azil istemi ile yargilanan ilk baskan olmustu.
Kaynak: İHA