AB Göç Konusunda Ilgili Ülkelerle Is Birligini Yogunlastiracak

Avrupa Birligi (AB) ülkelerinin liderleri, göç konusunda kaynak ve transit ülkelerle ortakliklari ve is birliklerini yogunlastirmayi kararlastirdi.

AB Liderler Zirvesi devam ederken zirve bildirisinin göçle ilgili kismi kamuoyuyla paylasildi.

Son yillarda AB'ye düzensiz göç akininin azaldigi ancak bazi güzergahlardaki gelismelerin endise verici oldugu ve acil eylem gerektirdigi belirtilen bildiride, "Can kayiplarinin önlenmesi ve Avrupa sinirlarina baskinin azaltilmasi için kaynak ve transit ülkelerle karsilikli çikara dayali ortakliklar ile is birlikleri yogunlastirilacaktir." ifadesi yer aldi.

Bu yaklasimin pragmatik, esnek ve ihtiyaca yönelik olacagi kaydedilen bildiride, yaklasimin tüm güzergahlari kapsamayi, göçün sebeplerine egilmeyi, mültecileri desteklemeyi, sinir kontrolünü güçlendirmeyi, arama ve kurtarmada is birligini, geri dönüsleri ve geri kabulleri saglamayi amaçladigi vurgulandi.

AB liderleri, bu amaçla AB Komisyonu'na çagri yaparak öncelikli kaynak ve transit ülkelerle somut eylemlere girilmesini ve bu ülkelere somut destek verilmesini istedi.

Ayrica AB Komisyonu'nun 2021 sonbaharina kadar öncelikli kaynak ve transit ülkeleri için eylem planlari olusturmasi, açik hedefleri belirtmesi, tedbirleri ve somut takvimleri daha fazla desteklemesi talep edildi.

Bildiride ayrica, AB Konseyi'nin, mültecilerin üçüncü ülkelerce siyasi amaçlara alet edilmesini kinadigi belirtildi.

Kaynak: AA