AB'den Belarus Ekonomisine Yönelik Yeni Yaptirim Karari

Petrol ürünleri ticareti, potasyum klorür (Potas) ve tütün ürünlerinin üretimi için kullanilan mallarin ticareti kisitlandi Belarus'un AB sermaye piyasalarina erisimi sinirlandirildi.

Avrupa Birligi (AB), insan haklari ihlalleri ve Ryanair uçaginin geçen ay bomba ihbari gerekçesiyle indirilmesi nedeniyle Belarus ekonomisine yönelik yeni yaptirimlar uygulama karari aldi.

AB Konseyi, Belarus'ta "artan insan haklari ihlalleri ve sivil topluma, demokratik muhalefete, gazetecilere siddet yoluyla baski kurulmasi, 23 Mayis'ta Atina-Vilnius seferini yapan Ryanair yolcu uçaginin bomba ihbari sebep gösterilerek Minsk'e zorla indirilmesi ve uçaktaki muhalif gazeteci Roman Protaseviç'in gözaltina alinmasi" gerekçeleriyle yeni ekonomik yaptirimlar uygulanmasi karari alindigini açikladi.

Buna göre, Belarus'a izleme, gözetleme, internet veya telefon erisimini engellemeyle ilgili teknoloji, ekipman ve yazilimin dogrudan veya dolayli biçimde gönderilmesi yasaklandi.

Belarus'taki kisi ve kurumlara askeri kullanimi da mümkün olabilen çift kullanimli ürün ve teknoloji de satilamayacak.

Petrol ürünleri ticareti, potasyum klorür (Potas) ve tütün ürünlerinin üretimi için kullanilan mallarin ticareti kisitlandi.

Belarus'un AB sermaye piyasalarina erisim sinirlandirildi.

Belarus hükümeti ile ülkedeki kamu kurum ve kuruluslarina sigorta ve reasürans saglanmasi yasaklandi.

Avrupa Yatirim Bankasi'nin (EIB), Belarus'un kamu sektöründeki projelere ödemeleri durduruldu.

AB'nin ayri bir yatirim paketi kapsaminda Belarus'ta kisitlayici tedbir uyguladigi 166 kisi ve 15 kurulus bulunuyor.

Kaynak: AA