Yerli Ve Milli 5G Ürünler Tanitildi

Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan: 'Biz, gerek ULAK baz istasyonu gerek GTENT çatisi altinda ve tüm yerli ve milli ürünlerle beraber oldugumuz sürece 5G'ye kavusmak an meselesi. Insallah 5G'ye yerli ve milli imkanlarla geçen ilk ülkelerden olacagiz'

Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan, gerek ULAK baz istasyonu gerek GTENT çatisi altinda ve tüm yerli ve milli ürünlerle beraber olundugu sürece 5G'ye kavusmanin an meselesi oldugunu belirterek, "Insallah 5G'ye yerli ve milli imkanlarla geçen ilk ülkelerden olacagiz." dedi.

Sayan, Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu (BTK) Konferans Salonu'ndaki 5G yerli ürünlerin tanitiminin gerçeklestirildigi "Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi 7. Yürütme Kurulu ve Birinci Fazinin Kapanis Toplantisi"nda yaptigi konusmada, Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin da destegiyle, etkinlikte ilk fazda gelistirilen bazi ürünlerin demolarinin yapilacagini bildirdi.

Mütevazi bütçelerle çalisma yapan tüm firmalara katkilarindan dolayi tesekkür eden Sayan, "Biz, gerek ULAK baz istasyonu gerek GTENT çatisi altinda ve tüm yerli ve milli ürünlerle beraber oldugumuz sürece 5G'ye kavusmak an meselesi. Insallah 5G'ye yerli ve milli imkanlarla geçen ilk ülkelerden olacagiz." diye konustu.

Sayan, bu alandaki faaliyetleri Bakanligin Ar-Ge fonlarindan daha fazla desteklenir hale getirmek amaciyla çalismalarin devam ettigini söyledi.

- "Yerli ve milli ürünlerin sebekelere entegrasyonu için engeller kalkti"

BTK Baskani Ömer Abdullah Karagözoglu da Türkiye'de yatirim yapan uluslararasi tedarikçilere ait sebeke bilesenlerinin, açik arayüzlerle ve tedarikçiden bagimsiz olarak farkli ürünleri destekleyebilecek noktaya ulastigina isaret ederek, "Yürütülen bu çalismalarla yerli ve milli ürünlerin sebekelere entegrasyonu noktasinda önemli engeller ortadan kalkmistir." degerlendirmesinde bulundu.

- "Önümüzdeki asamalarda bu teknolojinin önemiyle uyumlu destekler gerekecek"

Haberlesme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) Baskani Ilhan Bagören de projeyle bir taraftan bir çok ürünün prototip asamasina gelirken bir taraftan da birçok firmanin, birlikte çalisma ve üretme kültürünün en güzel örneklerini verdigini belirtti.

Küresel firmalarin milyarlarca dolarlik yatirim bütçeleriyle girdigi bu alanda Türk özel sektör firmalarinin 20 milyon dolara yakin bir yatirimi kendi kaynaklari ile finanse ettiklerini anlatan Bagören, kamu kesiminin de bu üretime katki yaptigini, gelecek asamalarda küresel rekabete daha iyi hazirlanilabilmesi için bu teknolojinin önemiyle uyumlu destekler gerekecegini kaydetti.

OSTIM Organize Sanayi Bölgesi (OSTIM OSB) Yönetim Kurulu Baskani Orhan Aydin, uluslararasi rekabetin yogun oldugu söz konusu alanda kurumlarin ve bakanliklarin projeye desteginin önemine isaret etti.

Ankara Sanayi Odasi (ASO) Baskani Nurettin Özdebir de 5G teknolojisinin, alinan internet hizmetinin kalitesini ve hizini çok artiracagini ve yeni ufuklar yeni imkanlar saglayacagini dile getirerek, "Bu projenin basarilmis olmasinin yaninda onun kadar degerli bir sey daha basarildi. Bakanliklarimiz özel sektöre inandilar ve kamu kaynaklariyla desteklediler, yerli ve milli bir sebeke altyapisini ürettiler." diye konustu.

- Yerli ve milli 5G çekirdek sebeke üzerinden görüsmeler yapildi

Açilis konusmalarinin ardindan "Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi" kapsaminda gelistirilen 5G yerli ürünlerin tanitimi için hazirlanan demolar sunuldu. Bu kapsamda, paydaslarin arastirma merkezlerindeki yetkililerle, yerli ve milli 5G çekirdek sebeke üzerinden baglanti kurularak görüntülü görüsüldü.

Ayrica, ULAK ve GTENT tarafindan gelistirilen yerli ve milli 5G baz istasyonlarinin küresel üreticilere ait 4,5G baz istasyonlariyla çalisabilirligini ortaya koyan görüsmeler yapildi.

5G üzerinden robot kontrolü ve dronela, görüntü olarak, acil durum müdahale demosu da gerçeklestirildi.
Kaynak: AA