Tapulu Tarim Arazisinde 3 Kilogramlik Sazan Avladi

Denizli’nin ürettigi cevizi, fasulyesi ve alabaligiyla ünlü Çameli ilçesinde, yillardir tarlada balik keyfi yasaniyor. Amatör balikçi Aydin Akman, tapulu tarim arazisi içinde oltasiyla 3 kilogramlik sazan yakaladi.

Tapulu Tarim Arazisinde 3 Kilogramlik Sazan Avladi


Denizli’de, tarlada balik keyfi yaklasik 20 yil önce Çameli ilçesi ile Kizilyaka Mahallesi arasindaki tapulu verimli tarim arazilerinde tespit edilen torf madeninin is makinelerinin yardimiyla alinmasiyla basladi.

Is makineleriyle tapulu tarlalar yaklasik 1,5 metre kazildi. Çikan torf madeni Antalya bölgesinde bulunan seralara satildi. Yüzey suyunun çok fazla oldugu ilçede verimli tarim arazilerine açilan çukurlar kisa zamanda suyla dolunca tarla sahipleri de tarlalarina yavru sazan ve yayin baligi birakti. Yillarca tarlanin içinde dogal beslenen baliklar üreyip çogaldi. Simdi yaklasik 500 dekarlik alanda tarlalarin içinde oltalarla balik yakalaniyor.

Balik avi yasaginin bitmesiyle birlikte tarlada balik avinin da basladigini anlatan balikçi Aydin Akman, yaklasik 10 yildan bu yana amatör olarak oltasiyla balik avladigini söyledi.

Tarlada avlanan baligin diger baliklara göre daha lezzetli oldugunu anlatan Akman, “Islerimizden firsat buldukça tarlaya balik yakalamaya geliyorum. Oltaya ekmek takarak balik yakaliyoruz. Yogun olarak sazan yakaliyoruz arada yayin baligi da yakaladigimiz oluyor. Dün gece tarlaya balik avlamak için geldim. Oltama yaklasik 3 kilogram agirliginda sazan baligi takildi. Baliga kaçirmamak için çok ugrastim. Yaklasik 3 saatte yakaladigim sazani kiyiya çekmeyi basardim. Nedense bu yil balik yakalamakta zorlaniyoruz. Tarlalarimizdan oltalarimiz bos dönüyoruz" dedi.



Torf madeni (topragi) nedir?

Torf; nemli ve çok yagis alan, yazin da sicakligin düsük oldugu yörelerde, göl ve benzeri su yataklari altindaki arazilerde yetisen bitkilerin kismen çürümesi ve kalin yataklar meydana getirmesi sonucu olusuyor. Bir maden olan torf, azot bakimindan oldukça zengin. Hafif geçirgen ve gevsek yapida olup su tutma kapasitesi ve hava iletkenligi çok yüksek. Nispeten steril olan torf, hacim agirligi düsük, su tutma kapasitesi yüksek olmasiyla tercih ediliyor. Hastalik ve hasere tasimiyor. Her türlü bitki yetistirmeye uygun olan torf, daha çok mantarcilik, fidan ve çiçek üretiminde kullaniliyor.
Kaynak: İHA