Fildisi Sahili'nin Sürgündeki Eski Basbakani Soro'ya Müebbet Hapis Cezasi

Fildisi Sahili'nin sürgündeki eski Basbakani Guillaume Soro, 2019'da yasanan uçak krizinde "devletin güvenligini tehlikeye atmak" suçlamasiyla ömür boyu hapse mahkum edildi.

Ekim 2020'de yapilan cumhurbaskani seçiminden önce ülkeye dönerek iktidari devirmeye ve ayaklanma çikarmaya çalismakla suçlanan eski Basbakan Soro hakkinda nihai karar verildi.

Abidjan kentinde giyabinda yapilan yargilamada, 2019 Aralik'ta Fransa'nin baskenti Paris'ten Abidjan'a cumhurbaskani adayi olmak için gelmek isteyen ancak hakkinda çikartilan yakalama karari nedeniyle uçagi Akra'ya inen Soro, "devletin güvenligini tehlikeye atmak" suçundan ömür boyu hapis cezasina çarptirildi.

Davada, Soro'nun eski protokol müdürü Souleymane Kamagate, eski bakan Affoussy Bamba ve Soro'nun eski basin müsaviri Toure Moussa 20 yil, Soro'nun 2 erkek kardesiyle eski sag kolu Alain Lobognon da kamu düzenini bozmaktan 17 ay hapis cezasi aldi.

Öte yandan mahkeme Soro'nun ve ayni davada yargilandigi 19 kisinin mal varligina el konulmasina karar verirken Soro'nun 2019'da kurdugu Dayanisma içinde Halklar ve Nesiller (GPS) hareketinin de siddet olaylarini körükledigi gerekçesiyle kapatilmasina hükmetti.

- Cumhurbaskani Ouattara'ya yardim etmisti

49 yasindaki Soro, 2000'li yillarda ülkenin kuzeyini kontrol eden isyanci grubun liderligini yapiyordu.

Soro, Kasim 2010 seçimlerinde, eski Cumhurbaskani Laurent Gbagbo'nun sandikta aldigi yenilgiyi kabul etmemesiyle patlak veren iç karisiklikta, seçimin kazanani mevcut Cumhurbaskani Alassane Ouattara'ya askeri destek saglamisti.

Ouattara'nin resmen cumhurbaskanligi görevine gelmesiyle Soro, önce Basbakan olmus ardindan 2019'a kadar da Meclis Baskanligi görevinde bulunmustu

Soro, Ouattara'nin, iktidar koalisyonunu tek parti olarak birlestirme önerisini reddederek Subat 2019'da bu görevi birakmisti.

Cumhurbaskani adayi olacagini ifade ettikten sonra Ouattara ile arasi iyice açilan Soro, kisa süre sonra ülkeyi terk etmisti.

- Cumhurbaskani adayi olmak istemisti

Haziran 2019'da, Ekim 2020'de yapilacak cumhurbaskani seçiminde aday olacagini açiklayan Soro, seçim kampanyasini baslatmak için Aralik 2019'da ülkesine dönmek istemisti.

Soro'nun Paris'ten 23 Aralik 2019'da havalanan uçagi, hakkinda kamu fonlarini zimmetine geçirmek ve kara para aklamak suçlamasiyla yakalama emri çikartilmasinin akabinde Abidjan yerine Gana'nin baskenti Akra'ya inmisti.

Soro'nun adaylik basvurusu, kamu fonlarini zimmetine geçirmek ve kara para aklamak suçundan geçen yil nisanda aldigi 20 yil hapis cezasi nedeniyle reddedilmisti.

Soro, 2019'dan bu yana Paris'te yasiyor.

Kaynak: AA