Etiyopya'da Pazar Yerine Düzenlenen Saldirida En Az 43 Kisi Öldü

Etiyopya’nin Tigray bölgesindeki bir pazar yerine düzenlenen hava saldirisinda en az 43 kisi hayatini kaybetti.

Etiyopya’nin Tigray bölgesinde bulunan Togoga kasabasindaki pazar yerine hava saldirisi düzenlenmisti. Görgü taniklari saldirida çok sayida ölü ve yarali oldugunu aktarmisti. Saglik görevlileri ve görgü taniklari saldiri sonucu en az 43 kisinin hayatini kaybettigini ifade etti.

Etiyopya askeri sözcüsü Albay Getnet Adane, saldiri hakkinda detayli bilgi vermezken, hava saldirilarinin ortak bir askeri taktik oldugunu ve hükümet güçlerinin sivilleri hedef almadigini belirtti.

Esi ve 2 yasindaki kizi yaralanan bir görgü tanigi kadin ise, saldirida uçagi görmediklerini ama sesini duyduklarini, yerel saatle 13.00 siralarinda bir bombanin pazar yerine isabet ettigini açiklayarak, “Patlama oldugunda herkes kaçti. Bir süre sonra geri döndük ve yaralilari kurtarmaya çalisiyorduk" dedi.



Bölgeye giden ambulanslar engellendi

Togoga’daki saldiri sonrasi bölgeye gitmek isteyen ambulanslarin ve saglik görevlilerin engellendigi bildirildi.

Etiyopya ordusuna bagli askerlerin Mekelle’den sehre giden ana yolu kapattigi ve ambulanslarin olay yerine ulasmasini engelledigi aktarildi.

BM bölgedeki durumdan endiseli

BM Sözcüsü Stephane Dujarric New York’ta gazetecilere verdigi demeçte, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in hava saldirisindaki sivil kayiplara iliskin raporlardan derin endise duydugunu belirterek, çatismanin taraflarini uluslararasi hukuka uymaya çagirdi. Dujarric, "Durumu degerlendirmek ve nasil yardim saglayabilecegimizi görmek için bölgeye erisim talebinde bulunduk, ancak su ana kadar basaramadik. Bölgedeki durum çok degisken" dedi.

Öte yandan Tigray eyaletini yöneten isyanci Tigray Halk Kurtulus Cephesi (TPLF) güçleri geçtigimiz sene 3 Kasim’da Etiyopya ordusunun Kuzey Komutanligina bagli birliklerine saldirmasi sonucu Basbakan Abiy Ahmed’in TPLF’ye karsi askeri harekat karari almisti. Askeri harekatin basladigi günden bu yana 1 milyon fazla kisi yerinden edildi.
Kaynak: İHA