Brüksel'de Kaçak Göçmenlerin Kilisedeki Açlik Grevi 29. Gününü Geride Birakti

Belçika’nin baskenti Brüksel’de bulunan tarihi Beguinage Kilisesi’ne siginan kaçak göçmenlerin seslerini duyurabilmek için baslattigi açlik grevi 29. gününü geride birakti.

Brüksel'de Kaçak Göçmenlerin Kilisedeki Açlik Grevi 29. Gününü Geride Birakti
Belçika’nin baskenti Brüksel’in tarihi St. Catherine Meydani’nda yer alan Beguinage Kilisesi’nde yaklasik 250 kaçak göçmenin, ülkede oturum hakki alabilmek için seslerini duyurma çabasi sürüyor. Brüksel’de oturum hakki için yaptiklari basvurulara cevap alamayan göçmenlerin kilisedeki açlik grevi 29. gününü geride birakti. Günlerdir açliktan bitap düsen göçmenlerin saglik durumu ise giderek kötülesiyor. Çogunlugu uzun yillardan beri Belçika’da bulunan ve "kagitsizlar" olarak adlandirilan göçmenler, hiçbir siyasinin inisiyatif alarak kendilerine destek olmadigini, tek isteklerinin herkes gibi normal bir hayata kavusmak oldugunu söylüyor.

“AÇLIK GREVI YAPIYORUZ ÇÜNKÜ YASAMAYA IHTIYACIMIZ VAR”

Göçmenlerden Hasan, “Fas uyrukluyum ve 27 yildir Belçika’dayim. Açlik grevine 29 gündür devam ediyoruz çünkü yillardir bu ülkedeyiz ve herkes gibi yasamak, çalismak ve normal bir hayata sahip olmak istiyoruz. Burada dogup büyüyen çocuklarim var. Burada birlikte grev yaptigimiz kisilerden de 5, 8, 10, 20, 25 ve 27 yildir burada olanlar var. Burada Pakistanli ve Afrikalilar olarak birçok uyruktan insaniz. Açlik grevi yapiyoruz çünkü çalismaya ve yasamaya ihtiyacimiz var” diye konustu.



“KAGITLARIMIZI ALABILMEK IÇIN SAGLIGIMIZI TEHLIKEYE ATMAK SON ÇAREMIZDI”

Yillardir durumlarinin düzene kavusturulmasini beklediklerini ifade eden Hasan, “Dosya dosya diyorlar, hiçbir sey degismiyor. Her kapiyi çaldik. Kagitlarimizi alabilmek için sagligimizi tehlikeye atmak son çaremizdi. Hikayemiz çok üzücü. Belçika’da aile kurduk, çok sey yaptik. Her kapiyi çaldik ama kimse duymadi. Bu insanlar 5 aydir kilisede ne yapiyor, ne istiyor demiyorlar. Açlik grevimizin 29. günü oldu. Saglik Bakani ya da hükümetten birileri gelip bizi ziyaret edebilir. Haklarimizi bekliyoruz. Burada her meslekten insanlar, ögrenciler var, normal bir hayat istiyorlar” ifadelerini kullandi.

31 Ocak’ta kiliseye siginan grubun içerisinde kadinlar ve çocuklar da bulunurken, açlik grevinde zaman zaman saglik durumu kötülesenlere kilisenin önünde bekleyen saglik ekipleri tarafindan müdahale ediliyor.

(Mustafa Ulusoy/IHA)
Kaynak: İHA