Sair Ve Yazar Orhan Seyfi Sirin Vefat Etti

Gazeteci, sair ve yazar Orhan Seyfi Sirin, 60 yasinda hayatini kaybetti.

Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Emeksiz, ayni zamanda senarist olan Sirin'in vefatini Twitter hesabindan duyurdu.

Emeksiz, paylasiminda, "Seyfi Sirin agabeyi bugün kaybettik. Bir sair, bir hikaye yazari, romanci, bir senarist gitti. Rahmetle Seyfi agabey, mekanin cennet olsun." ifadelerini kullandi.

- Orhan Seyfi Sirin kimdir?

Eskisehir'de 1961 yilinda dünyaya gelen Seyfi Sirin, Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü'nden 1985 yilinda mezun oldu.

Sirin, 1985'te ilk siir kitabi "Yasanmamis Sonbahar"i okurlarla bulusturdu. Ayni yillarda Varlik Film ve TRT'de senaryo yazarligi yapan Sirin, "Cennet Atlari", "Berlin Türküleri", "Ata'nin Rüyasi", "Bilimkurgucu Çocuk Krallar Dönemi"nin aralarinda bulundugu 30'a yakin roman kaleme aldi.

"Devler ve Böcekler" adli ikinci siir kitabini okurlarin begenisine sunan Orhan Seyfi Sirin, çocuk dizi film ve çizgi filmin yani sira bilim kurgu romanlarina, Ugur Dündar'in programlari basta olmak üzere gerçek hayat kesitleri sunan haber programlarina yazarlik ve dramaturgluk yapti.

Orhan Seyfi Sirin, 1987 yilinda "Bekleyis" adli senaryosuyla TEV'in "En Iyi Senaryo Ödülü"nü kazandi. Ayrica 1996'da Hürriyet Gazetesi TV Yildizlari Yarismasi'nda senaryo yazdigi programlara katkilarindan dolayi ödül aldi.

Ankara ve Istanbul'da çalismalarini sürdüren Sirin'in yazdigi birçok siir bestelenerek dinleyicilerle bulustu. Sirin'in bestelenmis eserleri Songül Karli, Zeyno, Naide Polat, Seher Dilovan, Arif Nazim, Güler Isik, Kerem Özdemir gibi sanatçilar tarafindan seslendirildi.

Bu bestelerden en taninmisi Songül Karli'nin yorumladigi "Omuz Omuza" adli eseri oldu. Eser, üç milyondan fazla satmasinin yani sira birçok siyasi parti tarafindan seçim sarkisi olarak kullanildi.

Sirin, ayni zamanda TRT, TGRT, Kanal 6 ve Kanal D kanalarinda uzun yillar çalisti ve çesitli bölümlerde idarecilik görevi üstlendi.

Istanbul Üniversitesi Basin Yayin Yükselokulu'nda ve özel dershanelerde "Senaryo" ve "Yaratici Yazarlik" dersleri de veren Sirin, 1999'da bütün bu çalismalarinin bir özeti sayilabilecek "Din Sömürgenleri ve Cuma Eylemlerinin 400 Yillik Tarihi" adli kitabi kaleme aldi.

Kaynak: AA