Milyonda Bir Görülen Nadir Tümör 11 Saat Süren Ameliyatla Alindi

Zonguldak’ta ense yanmasi ve kulak agrisi sikayetiyle hastaneye basvuran 56 yasindaki Ayten Aydin’a milyonda bir görülen Glomus Tümörü teshisi konuldu. Iki basarili operasyon geçiren Aydin 11 saat süren operasyonun ardindan taburcu oldu.

Milyonda Bir Görülen Nadir Tümör 11 Saat Süren Ameliyatla Alindi
Zonguldak kent merkezinde ense yanmasi ve kulak agrisi sikayetiyle ilk olarak Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesine basvuran 56 yasindaki Ayten Aydin’a yapilan muayene sonrasi ileri tetkik yapilmasi için Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Arastirma Merkezine sevk edildi. Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Arastirma Merkezi (KBB) Dr. Ögr. Üyesi Deniz Baklaci, tarafindan ileri tetkikleri yapilan Aydin’a Glomus Tümörü teshisi konuldu. Kulak Burun Bogaz (KBB) ve Gelisimsel Radyoloji ile ortaklasa yürüttügü operasyonda 56 yasindaki Ayten Aydin 11 saat süren operasyonun ardindan eski sagligina kavusarak taburcu oldu.

Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Arastirma Merkezi (KBB) Dr. Ögr. Üyesi Deniz Baklaci, “Bu hasta ilk olarak Atatürk Devlet Hastanesinde Kulak Burun Bogaz uzmani tarafindan muayene ediliyor. Gerekli tetkiklerin ardindan ileri tedavi için bizlere yönlendiriyorlar. Kulak agrisi ve dis kulak girisinde kitle sikayetiyle bizlere geldi. Bu hastalikta en önemli husus ayirt edici tani, biz bu hastaliga iltihapli kulak hastaligi gibi yaklassaydik daha ön asamada yanlis teshis ve tedavi uygulamis olacaktik. Burada önemli olan olusan kitlenin damarsal bir yapi olup olmadiginin teshisi ve ona yönelik müdahalelerdi. Biz açikçasi burada yapilan tetkiklerde radyoloji bölümden hocalarimizla görüstükten sonra bunun damarsal bir hastalik olabileceginden süphelenerek ileri tetkik asamalara geçtik ve daha sonra isi Gelisimsel Radyolojiye biraktik ki eger damarsal bir durumla karsi karsiyasaniz o damari bir sekilde kapatmaniz ve kanamanin minimalize edilmesi gerekiyor ameliyatta onun kanamamasi gerekiyor. Bu konuda emin olduktan sonra Gelisimsel Radyoloji’nin kapisini çaldik” dedi.



“Milyonda bir görülen bir hastalik”

Glomus Tümörü’nün milyonda birden az görüldügünü ifade eden Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Arastirma Merkezi (KBB) Dr. Ögr. Üyesi Deniz Baklaci, “Bu durum bir yandan büyüyen bir yandan da kulak kemigini eriten bir hastalik. Bu tümörün kulakta eritecegi yerler beyinle arada olan kemigi eritip menenjit yapabilir, uzun dönemde ana damarlardan biri açilip hata kaybedilebilir. Bu kulak kemigini tamamen dolduran en yayilim yapan bir tümördür. Bir ameliyat öncesi kanamanin azaltilmasi adina Girisimsel Radyoloji alani ile görüstük. Bu hastaligin toplumda görülme sikiligi milyonda yarim. O kadar nadir bir tümör. Böyle nadir görülen bir tümör olunca bunun cerrahisi fazla olmuyor. Bunun için birtakim degerlendirmeler oluyor. Birazda cerrahin tecrübesi önemli. Burada kanamali bir doku ile karsi kariyasiniz ve hastanin hayati organlarina zarar vermeden bu kanamali dokuyu çikartmak zorundasiniz. O açidan çok sik yapilan bir sey degil. Burada en önemli sey damarsal kanamali tümörün kanlanmasinin azaltilmasi bu çok önemliydi” seklinde konustu.



Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Arastirma Merkezi Gelisimsel Radyoloji Doktor Ögretim Üyesi Yasar Türk, Açikçasi hocamizin degerlendirdigi ve bizlere yönlendirdigi Glomus Tümörü ender görünen tümörlerden bu tümör bizim bölümümüzde dogru tani koyulduktan sonra hocamizla konustuk ve islem öncesi embolisazyon dedigimiz damar yatagini kurutma islemi yapilabilir mi diye konustuk. Bunun için önce tanisal anjiyo yaptik. Bu vasküler tümörün bu tümörün yerini, nereden beslendigini belirledikten sonra mikrobilyalar dedigimiz 300 mikron çapinda tikaçlarla bunlari baska damarlara zarar vermeden bu tümörü devre disi biraktik. Hem hastamiz hem de hocamiz için bir konfor sagladik” seklinde konustu.

Ense yanmasi ve ates sikayetiyle hastaneye basvurdugunu anlatan Ayten Aydin, "Simdi çok iyiyim bundan önce hastaydim. Ilk olarak Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesine gittim oradan Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Arastirma Merkezi’ne sevk edildim. Deniz hocam ve Yasar hocam beni saglima kavusturdular. Onlardan Allah razi olsun. Herkese çok tesekkür ediyorum. Ilk duydugumda çok korktum. Ilk olarak kafamin arkasinda yanma oluyordu birde ates oluyordu. Bu sikayetler üzerine doktora geldim. 2 -3 doktora gittim en son burayi tavsiye ettiler. Allah razi olsun doktorlarim kurtardi beni herkese çok tesekkür ediyorum" seklinde konustu.

Kaynak: İHA