Burasi Trabzon'un Küçük Istanbul'u

Trabzon’un Of ilçesindeki mahalle tabelalarini görenler kendilerini Istanbul’da saniyor. Of’tan yillar önce Istanbul’a göç etmek zorunda kalan yöre halki, tatillerde geldikleri memleketlerindeki mahallelerine Istanbul’daki yasadiklari semtlerin isimlerini verirken, bu durum yöreye ilk kez gelenlerin dikkatini çekiyor.

Burasi Trabzon'un Küçük Istanbul'u
Ilçenin Bölümlü mahallesinin giris kismina yerlestirilen mahalle isimlerinin yer aldigi tabelayi gören vatandaslar bir anda kendilerini Istanbul’da saniyor. Tabelada, ’Emirgan, Taksim, Aksaray, Mithatpasa, Yildiz, Beylerbeyi, Fatih, Kartal“ gibi Istanbul’un semt isimleri yazmasi görenleri sasirtiyor.

Trabzon’un nüfus bakimindan ikinci büyük mahallesi olan Bölümlü’nün küme evlerine, Istanbul’un semt isimleri verilmesi dikkat çekiyor. Daha önce belde belediyesi olan ama Trabzon’un büyüksehir olmasi ile bir mahalle statüsüne kavusan Bölümlü’deki isimlerin belediye dönemindek kalma oldugu belirtiliyor.

Mahalle sakinlerinden Ali Yasin Altuncu, Istanbul’daki semt isimlerinin uzun süre önce mahallerine verildigini belirterek “Mesela Emirgan’in ismini Istanbul Emirgan semtinde cami imamligi yapan kisi vermis. Dolayisiyla Istanbul’da yasayanlar hangi semtlerde ilisigi varsa kendi oturdugu mahalleye o ismi verdi. Buraya gelenler karsilarinda adeta Istanbul’u görüyor gibi oluyor. Bu isimlerin burada 1969 yilindan beri var oldugunu biliyorum” dedi.

Dursun Ali Bayalan da tabelalari görenlerin mahallelerine “Küçük Istanbul” dedigini belirterek “Bölümlü Mahallemiz Trabzon’un en büyük köylerindendi. Bu köy 9 muhtarlik idi, simdi küme evleri oldu. Büyüksehir Belediyesi olduktan sonra bunlar degisti. Dolayisiyla muhtarlikta tek oldu. Buradan Istanbul’a gidenler oralarin semt isimlerini yasadiklari yerlere verdiler. Çok uzun süreden beri yani 30 yildan fazla bu isimler burada mevcut. Yabancilar isimleri görünce sasiriyorlar. Görenler ’küçük Istanbul’ diyor” ifadelerini kullandi.

Çevre sakinlerinden Ayse Keles ise “Bu isimler yaklasik 40-45 yil önce kondu. Daha önce farkli isimlerle anilan yerler artik Aksaray, Kartal, Taksim gibi isimlerle anilmaya baslandi. Zaten burada yasayanlarin çogu Istanbul’da. Çogu koyulan isimlerden memnun” diye konustu.

Kaynak: İHA