Bakan Kurum'dan Kanal Istanbul Açiklamasi

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, "Milletin iradesine kastedenlerin tüm engelleme girisimlerine ragmen nasil Marmaray’i, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü hayata geçirdiysek, Kanal Istanbul’u da ayni kararlilikla hayata geçirecegiz” dedi.

Bakan Kurum'dan Kanal Istanbul Açiklamasi
Bakan Murat Kurum, Istanbul’da Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatirim Ortakligi Dernegi (GYODER)’nin 21. Olagan Genel Kurul Toplantisina katildi.

Genel kurulda konusan Bakan Kurum, küresel piyasada yasanan olumsuz gelismelere ragmen Türkiye’nin yerli ve yabanci yatirimcinin güvenini kazan bir ülke oldugunu belirterek, "Salgin kosullarina ragmen ülkemizde gayrimenkul satisina yabancilarin ilgisi yüksek oldu. Sadece 2020 yilinda yaklasik degeri 24 milyar lira olan 48 bin 985 konut yabancilar tarafindan satin alindi. Türk gayrimenkul ve insaat sektörünün tecrübe ve kalitesi uluslararasi alanda bir kez daha tescil edilmistir. Biz de bu süreci desteklemek için Bakanlik olarak çalismalarimiza araliksiz devam ediyoruz. Bizim ülkemiz sadece 2020 yilinda 1 milyon 499 bin konutun satildigi devasa bir piyasaya sahip. Bu ivme pandemiye ragmen devam ediyor. Dahasi bu yilin ilk 5 ayinda 420 bin konutun satisi gerçeklesti. Yine salgin kosullarina ragmen ülkemizde gayrimenkul satisina yabancilarin ilgisi yüksek oldu. Sadece 2020 yilinda yaklasik degeri 24 milyar lira olan 48.985 konut yabancilar tarafindan satin alindi” diye konustu.

Deprem ve iklim degisikliklerine karsi daha güçlü sehirler kurduklarinin altini çizen Kurum, “Merkezine çevre ve dogayi alan bir anlayisla yeni yasam alanlari olusturuyor; konut çevresine serpistirilmis donati anlayisi yerine, donati ve yesil alan merkezli bir konut ve yasam anlayisini hakim kilmak için çaba gösteriyoruz. Kentsel dönüsüm projelerimize hiz kesmeden devam ediyoruz. Çünkü cennet vatanimizin güzel cografyasinin deprem gerçegi var. Maalesef tesislerinin yüzde 75’i deprem tehlikesi altinda. Cumartesi günü 3,9 büyüklügünde meydana gelen deprem hepimize bir kez daha Istanbul’un deprem gerçegini hatirlatti. Su anda ülkemizde; 300 bini Istanbul’da olmak üzere acilen dönüstürülmesi gereken 1.5 milyon konutumuz var. Bu konutlarimizin dönüstürülmesi için, ülkemizi depreme hazir hale getirmek için çalismalarimizi araliksiz sürdürüyoruz" seklinde konustu.

Kanal Istanbul projesine iliskin elestirilere de yanit veren Kurum sunlari söyledi:

"Kanal Istanbul’a dair talihsiz açiklamalari duyuyoruz. Devlet gelenegimize ters bir sekilde yapilan bu açiklamalar hem milli iradeyi tanimadiklarini gösteriyor hem de uluslararasi arenada ülkemizin itibarini zedeliyor, kendilerini de komik duruma düsürüyor. Kanal Istanbul’un ulasim ve ekonomik anlamda ülkemize kattigi degerin farkinda olmadiklari gibi, Istanbul’umuzu depreme hazirlama noktasinda örnek bir yatirimi, dünyaya örnek bir projeyi ve ülkemizin en çevreci sehircilik projesini engelleme çabalarini da milletimiz çok iyi biliyor. Milletimizin iradesini yok sayan, yatirimcilari korkutarak yildirmaya çalisan bu tehdit ve santaj dilini siddetle kiniyoruz. Milletin iradesine kastedenlerin tüm engelleme girisimlerine ragmen nasil Marmaray’i, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü hayata geçirdiysek, Kanal Istanbul’u da ayni kararlilikla hayata geçirecegiz” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA