Bakan Dönmez Açiklamasi 'Yenilenebilir Enerji Alaninda Amatör Kümedeyken, Bugün Artik Sampiyonlar Ligi'ndeyiz'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücüyle Avrupa’da altinci, dünyada on üçüncü sirada yer aldigini hatirlatarak, “Futboldan bir benzetme yaparsak, bir zamanlar yenilenebilir enerji alaninda amatör kümedeyken, bugün artik Sampiyonlar Ligi’nde mücadele ediyoruz” dedi.

Bakan Dönmez Açiklamasi 'Yenilenebilir Enerji Alaninda Amatör Kümedeyken, Bugün Artik Sampiyonlar Ligi'ndeyiz'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) 12. Olagan Genel Kurulu’na bakanlik binasindan video konferans yöntemiyle katildi.

Burada konusan Bakan Dönmez, 22 Haziran’in Dünya Yenilenebilir Enerji Günü (World REnew Day) olarak oldugunu animsatarak, “Bu günü dünyada en fazla kutlamayi hak eden ülkelerden birisi hiç süphesiz Türkiye. 2002 yilina kadar yapilan yatirimlarin 4 katindan daha fazlasini son 19 yilda yaptik” diye konustu.

Türkiye’nin 20 yil önce küresel yenilenebilir enerji istatistikleri içerisinde son siralarda yer alirken, su an yenilenebilir enerji kurulu gücü ile Avrupa’da altinci dünyada ise on üçüncü sirada yer aldigini dile getiren Bakan Dönmez, “Malum su siralar gündemimiz futbol. Oradan bir benzetme yaparsak söyle diyebiliriz. Bir zamanlar yenilenebilir enerji alaninda amatör kümedeyken, bugün artik Sampiyonlar Ligi’nde mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Dönmez, 20 yil öncesine kadar rüzgarin, biyokütlenin, jeotermalin toplam kurulu gücünün 19-28 megavat arasinda oldugunu, bugün ise rüzgarda kurulu gücün 10 bin megavati zorladigini söyleyerek, “Günes zaten 2014 yilinda portfoyümüze ilk defa girdi. Sadece 7 yilda orada da 7 bin 154 megavat kurulu güce ulastik. Bütün bunlar uzun dönemli politikalarin, güçlü bir siyasi iradenin, saglam ekonominin, Türkiye’nin enerji potansiyeline duyulan güvenin bir yansimasi” degerlendirmesini yapti.

Bakan Dönmez, bakanlik olarak yenilenebilir enerjinin her gün bir adim daha ileri gittikleri bir enerji çesidi oldugunu ifade ederek sunlari söyledi:

Türkiye olarak yeni bir hikayeyi daha nakis nakis dokuyoruz. Ülkemizi üreten, kendi teknolojisi, insan kaynagi ve bilgi birikimiyle dünyayla çok daha basarili bir sekilde rekabet edebilen bir role büründürüyoruz. Cumhurbaskanimizin liderliginde giristigimiz bu süreç, savunma sanayinden yenilenebilir enerji teknolojilerine, denizlerdeki arama ve sondaj çalismalarimizdan madencilige kadar her alanda yeni bir vizyon ortaya koyuyor. Bu yepyeni anlayisla uzun vadeli, sabir gerektiren ve daha derinlemesine incelenmesi gereken projeleri de kararlilikla hayata geçiriyoruz.”

Türkiye’ye ve Türk milletinin kabiliyetine inanmayanlarin projelerine karsi çiktiklarina vurgu yapan Bakan Dönmez, “Gemilerimizi ülkemize kazandirdigimizda, !Aldiniz ama arayamazsiniz’ dediler. Sonra, ‘Aradiniz ama bulamazsiniz’ dediler. Simdi de ‘Buldunuz ama çikaramazsiniz’ diyorlar. Bizim onlara cevabimiz belli. Nasil bulduysak öyle çikaracagiz insallah” diye konustu.

Bakan Dönmez, Türkiye’yi sadece enerjide degil enerji teknolojilerinde de merkez ülke haline getirdiklerini belirterek, “Özellikle yenilenebilir enerjide ortaya koydugumuz projelerde yerli teknoloji gibi sartlarla yatirimcilarimizi AR-GE ve inovasyona yönlendiriyoruz. Bu tesvigimizin en güzel örneklerinden birisi Ankara’da kurulan Avrupa ve Ortadogu’nun ilk ve tek entegre günes paneli fabrikasi oldu” dedi.

Türkiye’nin en büyük günes enerji santrali Karapinar GES’te kullanilan panelleri üreten fabrikalarla güneste yerli teknoloji için dügmeye basildigini dile getiren Bakan Dönmez, “Bir diger örnek teknoloji projemizi ise Keban’da gerçeklestiriyoruz. Türkiye’nin en büyük hidroelektrik santrallerinden birisi olan Keban’daki sekiz jeneratörümüzün üçünü yerlilestirmeyi basardik. Böylece hem cari açigin kapanmasi için hem de teknolojik birikim için hayati bir adim attik” ifadelerine yer verdi.

Bakan Dönmez, denizlerde yapilan sondajlara yardimci olan su alti robotlari Kasif’ten yerli otomobil TOGG’un bataryasinda kullanilacak yerli lityum tesisine kadar birçok alanda yerli teknolojiyi oyuna dahil ettiklerini hatirlatarak, “Yerli lityum üretimimiz de basladi.

Bugüne kadar yaklasik 150 kilogram lityum karbonat ürettik. Yillik 600 ton üretecek asil tesisimiz için de parametre olusturma çalismalarimiz basladi.

Bu anlayisimizla hem maddi hem de beseri yatirimlarimizi sonuna kadar sürdürmeyi amaçliyoruz” degerlendirmesini yapti.
Kaynak: İHA