'12 Punto TRT Senaryo Günleri' Basladi

Sinemacilari senaryo asamasinda destekleyerek projelerinin gelistirilmesine katki saglayan etkinligin açilis töreni Feriye'de gerçeklestirildi 'Türkiye'de bir fon kurmak zor fakat yasatmak daha da zor. Bu fonu biz kurduk ama sektörle birlikte gelistirdik diyebilirim. Yöneticilerden bagimsiz bir yapi olusturuldu ve göreve kim gelirse gelsin bu desteklerin devam edecegi bir sistem gelistirildi. Bir kamu yöneticisi için büyük bir iradeydi ve bunu sektöre emanet etmis oldu'

Sinema sektörüne yeni bir soluk kazandirmak amaciyla TRT tarafindan bu yil üçüncüsü düzenlenen "12 Punto TRT Senaryo Günleri" basladi.

Feriye'de gerçeklestirilen açilis toplantisina TRT Genel Sekreteri Ibrahim Keles, TRT 1 Kanal Koordinatörü Cemil Yavuz ve TRT Sinema Müdürü Faruk Güven ile sinema yazarlari ve basin mensuplari katildi.

Toplantida konusan Cemil Yavuz, 12 Punto'nun kurulus ideallerini gerçeklestirme noktasinda önemli mesafe katettigini söyledi.

Yavuz, 3 senedir basvuran eserler arasinda ayrim gözetmediklerinin altini çizerek, "Türkiye'de bir fon kurmak zor fakat yasatmak daha da zor. Bu fonu biz kurduk ama sektörle birlikte gelistirdik diyebilirim. TRT'nin sinema destekleri eskiden beri devam ediyordu fakat Ibrahim Eren'le bu destegi ortak akilla birlikte gelistirme karari alindi. Yöneticilerden bagimsiz bir yapi olusturuldu ve göreve kim gelirse gelsin bu desteklerin devam edecegi bir sistem gelistirildi. Bir kamu yöneticisi için büyük bir iradeydi ve bunu sektöre emanet etmis oldu." diye konustu.

Önceki yil toplam 21 ödül verdiklerine dikkati çeken Yavuz, "Bu sene ödül miktarini ve kapsamini daha da arttirarak gidiyoruz. Amacimiz Türk sinemasinda tespit ettigimiz, fon, iletisim agi, gençlere imkanlar ya da kadin sinemacilara alan açmak gibi eksiklikleri gidermek." dedi.

- "Uzun metrajli projelere yönelik senaryo, pazarlama ve sunum danismanliklari yapilacak"

TRT Sinema Müdürü Faruk Güven de 12 Punto'nun bu sene 3 farkli platformda yer alacagina deginerek, "TRT2'deki dolu dolu içeriklerle her aksam yayinlarimiz olacak. Istanbul Feriye'de sinirli sayida da olsa katilimcilarimizla panel ve masterclass olacak. Son olarak da uzun metrajli projelere yönelik senaryo, pazarlama ve sunum danismanliklari yapilacak." ifadelerini kullandi.

Masterclass ile panellerin TRT12Punto YouTube kanalindan canli yayinlanacagini altini çizen Güven, söyle devam etti:

"Bu sene geçen seneden farkli olarak film gösterimleri de yapacagiz. Iki yildir TRT'nin ortak yapimcisi oldugu filmler Oscar'da yarismaya hak kazaniyor. Türkiye'den ilk kez böyle bir yapim çikti hem de iki yildir. 'Honeyland' (Bal Ülkesi) ve 'Quo Vadis, Aida?' (Nereye Gidiyorsun, Aida?) filmlerinin gösterimleri açik havada, yönetmen ve yapimcilarinin katilimiyla yapilacak."

- Program detaylari

TRT 2, 22-29 Haziran'da 12 Punto TRT Senaryo Günleri'ne özel olarak her aksam canli yayinlari ve özel içerikleriyle sinemaseverleri ekran basina çagiracak. Saat 19.00'da baslayacak yayinlarda "12 Punto'da Neler Oluyor?" ve "12 Punto'da Yarin" isimli programlar etkinlikle alakali bilgi akisi saglayacak.

"12 Punto Film Saati" kusaginda Nuri Bilge Ceylan'in, "Ahlat Agaci" filminin kamera arkasi görüntülerinden olusan 3 bölümlük "Ahlat'in Yolculugu" ve "Kis Uykusu" filminin kamera arkasi görüntülerinden olusan "Uzun Sürmüs Bir Kis" belgeselleri yayimlanacak. Her iki belgesel de ilk kez TRT 2'de gösterilecek. TRT ortak yapimi "Honeyland", "Kapan" ve "Odaklan Babaanne" adli filmler de ayni kusakta izleyiciyle bulusacak.

Dünyanin önde gelen sinemacilarinin katilimlariyla gerçeklestirilecek etkinlik kapsaminda yarin 14.00'te "Engelleri Asmak: Ilk Filmimi Nasil Yaptim?" paneli, 24 Haziran'da "Uluslararasi Ortak Yapimlar ve Ortak Yapim Marketleri" ile "Ortak Yapimlarin Yol Haritasi" baslikli masterclass, 25 Haziran'da "Bal Ülkesi" filminin gösterimi ve filmle ilgili söylesi, 26 Haziran'da ise "Bal Ülkesi'ni Nasil Yaptik?" baslikli masterclass, "Quo Vadis, Aida?" baslikli filmin gösterimi ve söylesi yapilacak.

Etkinlik, 29 Haziran'da sona erecek.
Kaynak: AA