TÜBITAK Bölge Finaline Samsun Damga Vurdu

TÜBITAK tarafindan bu yil 15’incisi düzenlenen ve ülke genelinde 12 bölgede gerçeklesen yarismanin Samsun Bölge Finali bu yil Kovid-19 salgini sebebiyle çevrim içi olarak gerçeklestirildi.

TÜBITAK Bölge Finaline Samsun Damga Vurdu
10 alandan projelerin yer aldigi yarismada bu yil Türkiye finaline gönderilmek üzere 17 proje seçildi. Samsun, Amasya, Ordu, Giresun, Tokat, Kastamonu, Sinop illerinden okullarin katildigi yarismada bölge finaline 122 proje davet edildi.

Bölge finaline 33 proje ile bölge sergisine katilan Samsun; 5 birincilik (finalistlik), 4 ikincilik, 6 üçüncülük alarak toplamda 37 ödülün 15’ini (yüzde 41) aldi. 10 alanin 9’unda ödül alan Samsun, bölge finallerinde en çok ödül alan il olarak yarismaya damgasini vurdu.

Il Milli Egitim Müdürü Coskun Esen, ögrencilerin büyük basarisindan duydugu mutlulugu su cümlelerle dile getirdi: “TÜBITAK Arastirma Projeleri Yarismalarini ögrencilerimizin temel bilimlere ilgi duymasi ve gelecegin bilim insanlarinin yetismesi için önemli bir firsat olarak görüyoruz. Çalismalarimizda nicelikle birlikte nitelige de önem veriyor, ögrenci ve ögretmenlerimizi nitelikli çalismalar konusunda destekliyoruz. Sadece proje basvurusu sayisina ya da oranina degil bölge sergisine katilma, ödül alma oranlarina da odaklaniyoruz. Örnegin bu sene; bölgemizdeki basvurularin yüzde 40’ini yapan ilimizin bölge finallerine katilma orani yüzde 27, bölge finallerinden ödül alma orani ise yüzde 41. Ilimiz nitelikli projelerdeki istikrarli basarisini arttirarak devam ettirmektedir. Içinde bulundugumuz zorlu süreçte büyük bir özveri ile yarismaya katilim saglayan, bölge finaline kalan ve derece alan tüm okullarimiza, ögrencilerimize ve danisman ögretmenlerimize tesekkür ediyor, Türkiye final yarismasina katilacak okullarimiza basarilar diliyorum.”

Asarcik Klavuzlu Sehit Niyazi Kaya Ortaokulu’ndan Eda Sönmez danismanliginda Ayça Kaya tarafindan hazirlanan Tramvay Hemzemin Geçitlerinde Güvenli Kesisim Projesi, fizik alaninda üçüncülük ödülü aldi.

Atakum Bilim ve Sanat Merkezi’nden Sinem Kant danismanliginda Ali Tugrul Bilgin tarafindan hazirlanan Dogal Sayilarin Kuvvetlerinde Birler Basamagindaki Döngüler ve Geometrik Modelleri Projesi, matematik alaninda birincilik (finalist) ödülüne layik görüldü.

Özel bir okuldan Burcu Moral danismanliginda Baris Adali tarafindan hazirlanan Milenyumun Pandemi Problemi Projesi, matematik alaninda birincilik (finalist) ödülü aldi.

Özel bir okuldan Melek Pekel danismanliginda Zeynep Dila Namli tarafindan hazirlanan Dijital Oyunlarla Hikâye Yazmanin Yabanci Dil Gelisimine Etkisi Projesi, yazilim alaninda üçüncü seçildi.

Bafra Sürmeli Ortaokulu’ndan Zehra Dogan danismanliginda Kübranur Yilmaz tarafindan hazirlanan Su Mektebi Projesi degerler egitimi alaninda birincilik (finalist) ödülü aldi.

Bafra Fatih Ortaokulu’ndan Aydin Kaplan danismanliginda Vehbi Ibrahim Çon ve Mehmet Dikmen tarafindan hazirlanan Engelli Park Tespiti (Enpati) Projesi teknoloji alaninda üçüncülük ödülüne layik görüldü.

Bafra Mustafa Kemal Ortaokulu’ndan Osman Dogan danismanliginda Ela Naz Yesilbas tarafindan hazirlanan Etkisi Artirilmis Sözlük Projesi tasarim alaninda ödül aldi.

Ilkadim Emine-Ahmet Yeni Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi’nden (Ortaokul) Havva Taskin Bayram danismanliginda Sümeyye Dilek ve Zeynep Sudem Genç tarafindan hazirlanan Motiflerin Dili Projesi Türkçe alaninda üçüncülük ödülüne layik görüldü.

Ilkadim 23 Nisan Ortaokulu’ndan Nurullah Aksel danismanliginda Göktug Kapici tarafindan hazirlanan Güvenli Bebek Arabasi Projesi tarih alaninda ikinci seçildi.

Ilkadim Bilim ve Sanat Merkezi’nden Bahadir Oguz danismanliginda Ahmet Berat Dursun tarafindan hazirlanan Bir Dil Müzesi Denemesi: Türkçe Müzesi Projesi teknoloji alaninda ikincilik ödülüne layik görüldü.

Salipazari Gökçeli Ortaokulu’ndan Eda Yilmaz danismanliginda Rana Su Akbas ve Yagmur Altan tarafindan hazirlanan Ismim Nereden Geliyor? Projesi tasarim alaninda üçüncü seçildi.

Tekkeköy Tekkeköy Anadolu Imam Hatip Lisesi’nden Fatma Betül Özdemir danismanliginda Elif Beyza Duran tarafindan hazirlanan Günlük Hayatta Kullandigimiz Ürünlerin Su Ayak Izimize Etkisine Yönelik Farkindalik Olusturma Çalismasi Projesi Türkçe alaninda birincilik (finalist) ödülüne layik görüldü.

Tekkeköy Tekkeköy Imam Hatip Ortaokulu’ndan Safinaz Alkan danismanliginda Elif Melek Gören tarafindan hazirlanan Damlaya Damlaya Göl Toplaya Toplaya Müze Olur Projesi degerler egitimi alaninda üçüncülük ödülü aldi.

Terme Kocaman Ortaokulu’ndan Halim Topaldemir danismanliginda Nisa Nur Ertugral, Caner Yildirim ve Arda Taha Uzun tarafindan hazirlanan Su Kamisindan Çevre Dostu Saksi Projesi biyoloji alaninda birinci (finalist) oldu.

Terme Ulviye Kir Imam Hatip Ortaokulu’ndan Ugur Bastan danismanliginda Ali Kemal Simsek tarafindan hazirlanan Dijital Hikâyelerin Türkçe Dersinde Dinleme Egitimine Katkisi Projesi biyoloji alaninda ikincilik ödülü aldi.
Kaynak: İHA