Tokyo Olimpiyatlari'na Sinirli Sayida Yerel Izleyici Kabul Edilecek

Japonya’da bu yaz gerçeklestirilecek Tokyo Olimpiyatlari’na sinirli sayida yerel izleyicinin kabul edilmesine karar verildi. Alinan kararla, her müsabakayi saha seyirci kapasitesinin yüzde 50’sini asmayacak sekilde en fazla 10 bin kisi izleyebilecek.

Tokyo Olimpiyatlari'na Sinirli Sayida Yerel Izleyici Kabul Edilecek
Korona virüs salgini nedeniyle 2021 yilina ertelenen Tokyo Olimpiyatlari ve Paralimpik Oyunlari’na yaklasik 1 ay kala Olimpiyat organizasyon komitesi, Japonya hükümeti ve Tokyo yerel hükümeti temsilcilerinin online olarak gerçeklestirdigi toplantida sevindiren haber geldi. Daha önce deniz asiri izleyici kabul edilmeyecegi bildirilen oyunlarda, yerel izleyiciye ise sinirli sayida vize çikti. Toplantida, müsabakanin yapilacagi sahanin seyirci kapasitesinin yarisini asmayacak sekilde en fazla 10 bin yerel seyircinin oyunlara kabul edilmesine karar verildi.

Paralimpik Oyunlari’na katilim kriterlerinin ise 16 Temmuz’a kadar belirlenecegi ögrenildi.

"Seyircisiz olimpiyat ihtimali"

Japonya Basbakani Yoshihide Suga ise, bugün yaptigi açiklamada Covid-19 salginina dair durumun kötülesmesi ve yeni bir OHAL ilaninin gerekli olmasi durumunda organizasyonun seyircisiz olarak gerçeklestirilebileceginin sinyalini verdi. Seyircisiz olimpiyat senaryosunu "kesinlikle bir ihtimal" olarak niteleyen Suga, "Güvenlik ve emniyetin en büyük önceligimiz oldugu fikrinden hareketle bunun açik oldugunu düsünüyorum" ifadelerini kullandi. Tokyo Valisi Yuriko Koike ise salginin seyrinin kötülesmesi halinde seyircisiz olimpiyat seçeneginin düsünülmesi gerektigini söyledi.



OHAL sona ermisti

Japonya’da Covid-19 salgini nedeniyle uygulanan OHAL 10 eyaletin 7’sinde yari OHAL kapsamina alinirken, Okayama ve Hiroshima eyaletlerinde tamamen kaldirildi. Okinawa’da ise OHAL devam ediyor. OHAL kapsaminda uygulanan restoranlarda alkol satis yasaginin yerini aksam 19.00 sinirlamasi alirken, Japonya hükümeti gerekli görülmesi halinde yeni bir OHAL ilanindan kaçinilmayacagini vurgulamisti.

Bir aya yakin zaman kaldi

2020 Tokyo Olimpiyatlari ve Paralimpik Oyunlari sporcular ve ulusal olimpiyat komitelerinin Covid-19 salgini nedeniyle dile getirdigi endiselerin ardindan bu yila ertelenmis, olimpiyat oyunlarinin 23 Temmuz - 8 Agustos 2021, paralimpik oyunlarinin ise 24 Agustos - 5 Eylül 2021 tarihleri arasinda gerçeklestirilecegi açiklanmisti. Japonya hükümeti ve Uluslararasi Olimpiyat Komitesi (IOC) ise kamuoyunun farkli kesimlerinden gelen itirazlara ragmen oyunlarin yogun salgin tedbirleri kapsaminda yapilacagini yinelemisti.

Japonya’da Covid-19 vakalarinin toplam sayisi dün itibariyle 785 bin 969’a yükselmis, ölü sayisi da 14 bin 439 olmustu.
Kaynak: İHA