Myanmar Ordusu Geçen Yil Çocuklara Yönelik 1039 Hak Ihlalinde Bulundu

Birlesmis Milletlerin (BM) raporunda, geçen yil Myanmar ordusunun 1012 çocuga karsi toplam 1039 hak ihlali gerçeklestirdigi tespit edildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 2020'de çocuklar ve silahli çatismalarla ilgili yillik raporuna göre, Myanmar ordusu 1012 çocuga karsi, 726'si agir toplam 1039 hak ihlaline karisti.

Çatisma bölgelerindeki çocuklara yönelik hazirlanan ve Myanmar'daki darbeden önce tamamlanan "Çocuklar ve Silahli Çatismalar" adli 42 sayfalik yillik raporda, hak ihlaline ugrayan çocuklarin 920'sinin erkek, 88'inin kiz ve 4'ünün cinsiyetinin bilinmedigi detayina yer verildi.

Anadolu Ajansinin bir kopyasini elde ettigi raporda Guterres, Arakan ve Kachin eyaletlerinde 12'si kiz 790 çocugun, Myanmar silahli güçleri (Tatmadaw) ve Kachin ordusu tarafindan zorla çalistirildigini ifade etti.

Raporda Guterres'in, "Arakan eyaletinde 8 çocugun Arakan ordusu ile baglantili olduklari iddiasiyla Tatmadaw tarafindan 10 aya kadar gözaltina alindigi dogrulandi." ifadeleri yer aldi.

BM raporunda, Arakan'da 30 okulun ve Shan bölgesinde 1 hastanenin Tatmadaw tarafindan askeri amaçla kullanildigi, 10 okul ve 1 hastaneye yapilan 11 saldirinin 6'sinin Tatmadaw tarafindan gerçeklestirildigi kaydedildi.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020 seçimlerinde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsitlarina müdahalesi sonucu 872 kisi hayatini kaybetti.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken, gözaltindaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA