Hong Kong'da Muhalif Gazetenin Yayin Hayatina Devam Edip Etmeyecegi Bu Hafta Belli Olacak

Çin’in Hong Kong Özel Idari Bölgesi’nde yayin yapan ve Ulusal Güvenlik Yasasini ihlal ettigi gerekçesiyle 2,3 milyon dolar mal varligi dondurulan Apple Daily, yayin faaliyetine devam edip etmeyecegini cuma günü açiklayacak.

BBC’nin haberine göre, Apple Daily Yönetim Kurulu'ndan yapilan açiklamada, gazetenin faaliyetlerine devam edip etmeyecegine, 26 Haziran’da düzenlenmesi planlanan toplantida karar verilecegi belirtildi.

Kurul açiklamasinda, ''Yayina devam edilmeyecegi karari verilirse gazete, 26 Haziran baskisini yayimladiktan sonra faaliyetini sonlandiracak.’’ ifadesine yer verdi.

Açiklama, gazetenin ulusal güvenlik yasasini ihlal ettigi gerekçesiyle 2,3 milyon dolar mal varliginin dondurulmasindan günler sonra yapildi.

Apple Daily'nin kurucusu muhalif medya patronu Jimmy Lai’nin danismani Simon Marks, gazetenin ilerleyen günlerde kapatilabilecegini söylemisti.

Simon, para olmadigi takdirde hizmet saglanamayacagini belirterek banka hesaplarinin dondurulmasi islemi çözülmedigi takdirde gazetenin artik bayilerde yer almayacagina isaret etti.

Apple Daily gazetesinin editörü ve 4 yöneticisi, "dis güçlerle gizli anlasma yapmak" suçlamasiyla 17 Haziran'da gözaltina alinmis, Apple Daily ile baglantili üç sirkete ait 18 milyon Hong Kong dolari (2,3 milyon ABD dolari) degerindeki mal varligi da dondurulmustu.

- Apple Daily'nin kurucusu muhalif medya patronu Lai'ye yönelik suçlamalar

Çin’in ulusal güvenlik kanununu 30 Haziran 2020’de Hong Kong’da yürürlüge koymasinin ardindan Hong Kong polisi 10 Agustos 2020’de muhalif medyadan Apple Daily, kardes sirketi Next Digital ve bir restorana baskin düzenlemisti.

Polisler, baskinlarda Apple Daily ve Next Digital'in kurucusu ve is insani Jimmy Lai ile iki oglunun yani sira Apple Daily’den biri CEO olmak üzere 4 üst düzey çalisani "yeni güvenlik kanununu ihlal ettikleri ve yabanci bir ülkeyle gizli is birligi yürüttükleri" gerekçesiyle tutuklamis, Lai bir gün sonra kefaletle serbest birakilmisti.

Hong Kong polisi, 2 Aralik 2020’de Lai ile beraber 2 kisinin yolsuzluk suçlamasiyla tutuklandigini, içlerinden birinin, ulusal güvenlik yasasini ihlal ettiginden de süphelenildigini, bununla ilgili sorusturmanin sürdügünü açiklamisti.

Kefaletle serbest birakilmak için 3 Aralik 2020'de mahkemeye çikan Lai’in kefalet talebi kabul edilmemis ve Hong Konglu is insani tekrar cezaevine gönderilmisti.

Tutuklulugu süren Lai, 11 Aralik 2020'de yabanci güçlerle gizlice is birligi yaparak ulusal güvenligi kanunu ihlal etmekle suçlanmis, kefaletle serbest birakilma talebiyle 12 Aralik 2020'de çiktigi mahkeme, talebi reddetmisti.

Lai, yaklasik 20 gün cezaevinde kaldiktan sonra 23 Aralik’ta Yüksek Mahkemece kefaletle serbest birakilmis ancak bu karar, 31 Aralik 2020'de Nihai Temyiz Mahkemesi tarafindan "hatali oldugu" gerekçesiyle bozulmus ve Lai cezaevinin yolunu tutmustu.

Hong Konglu medya patronu 9 Subat’ta tekrar kefaletle serbest birakilmak için bu kez Nihai Temyiz Mahkemesi’ne basvurmus ancak kefalet talebi reddedilmisti.

Lai 17 Subat'ta, 2019’daki hükümet karsiti protestolara karisan 12 Hong Konglu aktiviste yardim etmek ve ulusal güvenligi tehlikeye atmak için yabanci güçlerle gizli anlasma yapmakla suçlanmisti.

Lai ve 4 kisiye, nisanda, "2019'da yasa disi protesto organize etme ve protestoya katilma" suçlamasiyla 8 ila 18 ay hapis cezasi verilmisti.

Jimmy Lai, ayni suçlamalardan mayista 14 ay hapis cezasina çarptirilmisti.

- Hong Kong'da yürürlüge giren yeni güvenlik yasasi

Çin'in en üst düzey yasama organi Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesi'nde 30 Haziran'da oy birligiyle kabul edilen yasa, Devlet Baskani Si Cinping tarafindan da imzalamisti.

Devleti yikmaya tesebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenligi tehlikeye atan eylemleri yasaklayan yasa, Çin hükümetinin onayi sonrasinda Hong Kong yerel hükümetinin resmi gazetesinde yayimlanarak yürürlüge girmisti.

Yasa, içerigi itibariyla asil olarak Haziran 2019'da suçlularin Çin'e iadesini öngören yasa tasarisina karsi baslatilan ve yil sonuna kadar yogun kitle protestolariyla sürdürülen hükümet karsiti protesto hareketini hedef aliyor.

Yasa ile Çin medyasinca "Hong Kong'un vatan hainleri" olarak yansitilan muhalif gazeteciler, is insanlari ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargilanmalarinin önü açilirken; bu kapsamda yasaklanan suçlari isleyenlere 3 yildan müebbete kadar hapis cezasi verilecegi belirtiliyor.

Kaynak: AA