ECOWAS Ülkeleri Ortak Para 'Eko' Kullanimini 2027'Ye Erteledi

Bati Afrika Ülkeleri Ekonomik Toplulugu (ECOWAS) yeni ortak para birimi olan "eko"ya geçisini 2027'ye erteledi.

ECOWAS Komisyonu Baskani Jean-Claude Kassi Brou, Gana'nin baskenti Akra'da düzenlenen 59'uncu ECOWAS Devlet ve Hükümet Baskanlari Toplantisi'nda yaptigi açiklamada, ortak para birimi için, ECOWAS liderleri tarafindan yeni bir yol haritasinin kabul edildigini belirtti.

Paranin hazirliklarini yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) etkilediginin altini çizen Brou, "Salgin soku nedeniyle ECOWAS liderleri 2020-2021'de yakinsama anlasmasinin uygulanmasini askiya almaya karar vermisti." dedi.

Brou, ortak para birimi için 2022-2026 dönemi kapsayacak yeni bir yol haritasi oldugunu kaydederek, 2027'de ise paranin kullanima geçilecegini ifade etti.

Benin, Burkina Faso, Gine Bissau, Fildisi Sahili, Mali, Nijer, Senegal ve Togo, 2019'un aralik ayinda, 2020'den itibaren "eko" para birimine geçme karari almisti.

ECOWAS'in 2020 basinda düzenledigi toplantida Nijerya, Sierra Leone, Liberya, Gambiya, Gana ve Gine ortak para birimi kullanimini reddetmisti.

Afrika ülkelerinin Fransa sömürge mirasi CFA frangini birakarak "eko" para birimine geçmesiyle 74 yillik bir para birimi tarihe karismis olacak.

Kaynak: AA