Biden Yönetimi Dünya Ile Paylasacaklari 55 Milyon Doz Asinin Daha Dagitim Planini Açikladi

Haziran sonuna kadar 80 milyon doz asiyi dünya ile paylasacaklarini belirten ve 25 milyon doz asinin dagitim planini ay basinda açiklayan Biden yönetiminin geri kalan 55 milyon doz için planinda Bati Seria ve Gazze de yer aliyor.

ABD'de Joe Biden yönetimi, dünyayla paylasacaklari 55 milyon doz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisinin dagitim planini açikladi.

Haziran sonuna kadar 80 milyon doz asiyi dünya ile paylasacaklarini duyuran ve 25 milyon doz asinin dagitim planini ay basinda açiklayan Biden yönetimi, geri kalan 55 milyon doz için olan plani bugün açikladi.

Beyaz Saray'dan yapilan yazili açiklamaya göre, söz konusu 55 milyon doz asinin yüzde 75'i Dünya Saglik Örgütünün (DSÖ) olusturdugu Kovid-19 Asilari Küresel Erisim Programi'na (COVAX), yüzde 25'i ise ihtiyaç sahibi ülkelere dagitilacak.

COVAX programindaki yaklasik 41 milyon doz asinin yaklasik 14 milyonu, Latin Amerika ve Karayip ülkelerine verilirken, yaklasik 16 milyonu aralarinda Banglades, Afganistan ve Pakistan'in da bulundugu Asya ülkelerine gönderilecek.

Afrika'ya ise COVAX kapsaminda yaklasik 10 milyon doz asi bagislanacak.

COVAX disinda kalan yaklasik 14 milyon doz asi da Irak, Bati Seria, Gazze, Moldova, Bosna-Hersek gibi "bölgesel öncelik olan ve ihtiyaç sahibi" ülkelere bagislanacak.

Biden yönetimi haziranda dagitilmasi planlanan 80 milyon doz Kovid-19 asisinin 25 milyon dozluk ilk kisminin dagitim planini 3 Haziran'da kamuoyu ile paylasmisti.
Kaynak: AA