ABD'den Belaruslu 16 Yetkili Ve 5 Kurulusa Yaptirim

ABD Hazine Bakanligi tarafindan yapilan yazili açiklamada, Belarus Devlet Baskani Aleksandr Lukasenko rejiminin artan siddet ve baskisina yanit olarak, Belaruslu 16 yetkili ve 5 kurulusa yaptirim uygulandigi duyuruldu.

ABD'den Belaruslu 16 Yetkili Ve 5 Kurulusa Yaptirim
ABD Hazine Bakanligi, Belarus’taki insan haklari ihlalleri ve Ryanair’a ait yolcu uçaginin zorla indirilmesine karsi Belaruslu kisi ve kuruluslara yaptirim uyguladi. Bakanlik tarafindan yapilan yazili açiklamada, Yabanci Varliklari Kontrol Ofisi’nin (OFAC) Belarus Devlet Baskani Aleksandr Lukasenko rejiminin artan siddet ve baskisi ile Ryanair’a ait yolcu uçaginin zorla indirilerek gazeteci Roman Protasevich ile arkadasi Sofia Sapiega’nin gözaltina alinmasina karsilik olarak 16 yetkili ve 5 kurulusu yaptirim listesine aldigini duyurdu.

Bakanlik ayrica, bu yaptirimlarin Belarus halkina ve onlarin demokratik özlemlerini desteklemeye yönelik kararliligi gösterdigini ifade etti.

OFAC sorumlusu Andrea Gacki yaptigi açiklamada, “ABD ve ortaklari, Belarus’ta demokrasiye yönelik sürekli saldirilara ve bagimsiz seslerin araliksiz baskisina müsamaha göstermeyecek” ifadelerini kullandi. Gacki, “Atlantik’in her iki yakasinda bugün gerçeklestirilen eylemler, Belarus halkinin demokratik özlemlerini insan haklarini suistimal ederek, özgür basina saldirilar düzenleyerek ve diger temel özgürlükleri hiçe sayarak bastirmaya devam edenleri sorumlu tutuyor” dedi.

ABD yaptirim uyguladigi isimler arasinda, Lukasenko Basin Sekreteri Natallia Mikalaeuna Eismant, Ulusal Meclis Cumhuriyeti Konseyi Baskani Natallia Ivanauna Kachanava, Belarus Içisleri Bakan Yardimcisi Mikalai Karpiankou, Bassavci Andrei Ivanavich Shved, Belarus Devlet Güvenlik Komitesi Baskani Ivan Tsertsel, Belarus Devlet Güvenlik Komitesi’nin elit birimi Alpha’nin Baskani Sergei Yevgenevich Zubkov, Minsk Yürütme Komitesi’nin Ana Içisleri Müdürlügü Baskani Mikhail Hryb, Alyaksandr Vyachaslavavich Astreika ile Belarus Merkezi Seçim Komisyonunun 8 üyesi yer aliyor.

Yaptirim uygulanan kuruluslar arasinda ise, Belarus Içisleri Bakanligi’na bagli Iç Birlikler, Organize Suçla Mücadele ve Belarus Yolsuzlukla Ana Müdürlügü (GUBOPiK), Brest Oblast Icra Komitesi Içisleri Müdürlügü, Belarus Devlet Güvenlik Komitesi ve Akrestsina Gözalti Merkezi yer aliyor.
Kaynak: İHA