Taliban, Baris Görüsmelerini Sürdürmekte Kararli Olduklarini Açikladi

Taliban'in Katar'daki Siyasi Bürosunun Baskani Molla Abdul Gani Birader, Afganlar arasi baris görüsmelerini sürdürmekte kararli olduklarini belirtti.

Birader, yaptigi açiklamada, Taliban'in Afganistan'da devam eden 40 yillik savasi sonlandirmak istedigini, bu nedenle de ABD ile Taliban arasinda baris anlasmasi imzalandigini söyledi.

Merkezi bir siyasi sistemin yerine güçlü bir Islami sistemin kurulmasi gerektigini ifade eden Birader, yabanci birliklerin ülkeden çekilmesinden sonra gelecek konusunda hem Afganlarin hem de uluslararasi toplumun kafasinda olusan endiseleri anlayisla karsiladiklarini belirtti.

Baris görüsmelerini sürdürmekte kararli olduklarini aktaran Birader, Afganlar arasi baris görüsmeleri için yaratilan firsatin bazi spekülasyonlar yüzünden kaçirilmamasi gerektigini kaydetti.

Islami sistemde azinliklar dahil tüm vatandasin Islam dininin temelleri dogrultusunda ve Afgan toplumunun gelenekleri isiginda, hak ve hukuk, ifade özgürlügü, egitim ve istihdaminin güvence altinda olacagini vurgulayan Birader, Afganistan'daki hayir kurumlari, diplomatlar ve yabanci çalisanlarin da güvende olacaginin altini çizdi.

Birader, kadinlarin egitimi ve çalismasi için uygun ortam ve imkanlarin saglanacagini sözlerine ekledi.

Taliban, 2001 yilindan önce yönetimi ellerinde bulundugu yillarda kizlarin okumasina ve kadinlarin evlerinin disinda çalismasina izin vermiyordu.

Öte yandan, Afganistan hükümeti ise Taliban'i baris görüsmelerini terk etmekle ve siddeti artirmakla suçluyor.

Cumhurbaskani Esref Gani, Afganistan hükümetinin baris konusunda düzenli bir plan hazirlayarak dünya ve Afganlarla paylastigini ancak Taliban'in henüz bu konuda bir planinin dahi olmadigini belirtmisti.

Bu arada, Afganistan topraklarinin büyük bölümünde güvenlik güçleri ile Taliban arasinda hakimiyet mücadelesi sürüyor.

Son 2 ayda ülke genelinde Taliban'in kontrolüne geçen ilçe sayisi 20'yi geçti.

- Baris görüsmeleri

ABD ile Taliban arasinda 29 Subat 2020'de baris anlasmasinin imzalanmasinin ardindan geçen sene 12 Eylül'de Afganlar arasi müzakereler Katar'in baskenti Doha'da baslamisti.

Görüsmelerden gözle görülür bir sonuç elde edilmeden Subat 2021'de müzakereler kaderine terk edilmisti.

Müzakerelerin belirsizligi sürerken bu sefer de görüsmelerin Istanbul'da yapilacagi açiklanmisti ancak birkaç gün sonra Türkiye Disisleri Bakanliginca, 24 Nisan-4 Mayis arasinda Istanbul'da yapilmasi planlanan Afganistan Baris Süreci Istanbul Konferansi'nin ertelendigi bildirilmisti.

Bir yandan müzakerelerin belirsizligi sürerken diger yandan da yabanci güçlerin ülkeden çekilme süreci devam ediyor.

ABD Baskani Joe Biden'in 11 Eylül'ün yil dönümüne kadar Afganistan'daki tüm Amerikan askerlerinin çekilecegini açiklamasindan kisa bir süre sonra Amerikan ordusu çekilmenin yüzde 44'ünü tamamladi.

Kaynak: AA