CHP Grup Baskanvekili Özel, MKE Ile Ilgili Kanun Teklifinin Geri Çekilmesini Istedi Açiklamasi

'Bu teklif, Türk Silahli Kuvvetlerine ve savunma sanayimizin temelini olusturan MKE'ye ihanettir'.

CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumunun anonim sirket olmasini öngören kanun teklifinin, MKE'ye ihanet oldugunu iddia ederek, geri çekilmesini istedi.

Özel, AK Parti milletvekillerinin imzasiyla TBMM Baskanligina sunulan Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Sirketi Hakkinda Kanun Teklifi'ne iliskin yazili açiklama yapti.

Teklifin ciddi sakincalar barindirdigini savunan Özel, Iktisadi Devlet Tesekkülü statüsünde bulunan, KIT Komisyonu araciligiyla TBMM'nin denetimine tabi olan MKE'nin, lagvedilerek anonim sirkete dönüstürülmesini ve denetimden kaçirilmasini içeren bir teklifle karsi karsiya olundugunu öne sürdü.

En büyük müsterisi kamu olan ve kar eden bir kurumun, KIT statüsünden çikarilarak denetimden kaçirilmasini izah etmekte zorlandiklarini belirten Özel, teklifin, kurum çalisanlarinin özlük haklarina yönelik geriye giden hükümler içerdigini dile getirdi.

Kurumun, birçok kanun ve kanun hükmünde kararname hükümlerinden muaf tutularak ayricalikli statüye kavusturulmasini sakincali bulduklarini vurgulayan Özel, sunlari kaydetti:

"MKE'ye bagli fabrikalarin ikinci bir Tank Palet Fabrikasi'na dönüstürülme çabasina karsiyiz. Firtina, Panter, Yavuz, Boran obüsleri ile yapilisi yilan hikayesine dönen Altay Tanki'nin silah sistemleri gibi agir silahlarin, 25 milimetrelik kara toplarinin, 35 milimetrelik Korkut hava savunma sistemi toplarinin üretildigi tesislerin akibeti konusunda endise duydugumuz bu teklifin geri çekilmesi gerektigini düsünüyoruz. Bu teklif, alelacele yasama döneminin bitimine günler kala TBMM'ye getirilerek bir oldubittiyle yasalastirilmak istenmektedir. Paydaslarin, personelin görüsleri alinmadan hazirlanmis sakincali bir teklifle karsi karsiyayiz. Bu teklif, Türk Silahli Kuvvetlerine ve savunma sanayimizin temelini olusturan MKE'ye ihanettir."
Kaynak: AA