CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu Kiliçdaroglu Açiklamasi 'HDP Genel Baskani 'Ittifak Yapmayacagiz' Dedi'

Belediye Baskanlari Çalistayi için geldigi Gaziantep’te yerel ve ulusal basin temsilcileriyle kahvaltida bulusan CHP Genel Baskan Kemal Kiliçdaroglu, gündeme iliskin sorulari yanitladi.

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu Kiliçdaroglu Açiklamasi 'HDP Genel Baskani 'Ittifak Yapmayacagiz' Dedi'
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Gaziantep’te düzenledigi Belediye Baskanlari Çalistayi’na katilan CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, çalistayin son gününde basin mensuplariyla kahvaltida bulustu. Gündeme iliskin açiklamalarda bulunan Kiliçdaroglu, gazetecilerin sorularini da yanitladi. Cumhurbaskanligi adayligi konusunda oturup konustuktan sonra kararlarini vereceklerini söyleyen Kiliçdaroglu, HDP ile ittifak konusunda gelen soruya ise “HDP Genel Baskani ‘Biz ittifak yapmayacagiz’ dedi.

Bizim ittifakimiz bellidir” yanitini verdi.

“Gaziantep’te bekledigimiz oyu alamadik”

Parti olarak Gaziantep’te bulunduklari için çok mutlu olduklarini söyleyen Kemal Kiliçdaroglu, son yillarda Gaziantep’te bekledikleri oyu alamadiklarini belirtti.

Bunun sorumlusunun kendileri oldugunu ifade eden Kiliçdaroglu, “Geçmiste yapamadigimiz çalismalari ben, belediye baskanlari ve milletvekili arkadaslarim yapmaya çalisiyoruz. Bundan sonra daha siklikla Gaziantep’e gelinecek. Burada var olan sorunlari asmaya çalisacagiz. Biz alanda çalisirken Gaziantepli esnafin, sanayicinin, çiftçinin derdini de dinlemek istedik. Çünkü onlarin sorunlari var. Buradaki esnafin sorunuyla Izmir’deki esnafin sorunu arasinda büyük bir fark yok. Ayni sorunlari yasiyorlar. Bize aktarilan sorunlari parlamentoda ve grup toplantilarinda dile getirmek, sorunlarin çözümü konusunda önerilerde bulunmak bizim görevlerimizden birisidir. Bu görevi yapmaya çalisiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Yeni bir kadroyla yola çikacagiz”

Gaziantep’te CHP il yönetiminin görevden alinmasina iliskin konusan Kiliçdaroglu, yönetimi sorunlu oldugu için görevden aldiklarini vurguladi. Kentte yeni bir yapilanmaya ihtiyaç duyduklari için böyle bir hamle yaptiklarini ifade eden Kiliçdaroglu, “Gaziantepliye güvenen, sorunlari dillendiren, çözümleri de arka arkaya siralayan bir yapinin olmasini arzu ettik. Mevcut il baskanimiz Anteplilerin sevdigi saydigi bir insan. Yeni bir kadroyla yola çikacagiz” dedi.



“Bu düzenin degismesi lazim”

Eski Ticaret Bakani Ruhsar Pekcan’in görevli oldugu bakanliga pahali fiyata ürün satmasinin etik olarak dogru olmadigini sözlerine ekleyen Kiliçdaroglu, “Ama hiçbir islem yapilmadi. Yapanin yanina kar kalir mantigi burada da geçerli oldu. Bakanin yönettigi bakanliga yakinlari dolayisiyla mal satmasi büyük bir ayiptir. Ama ayibi görmüyorlar. Çalan çaldigiyla kaliyor. Sonra da memleketin hali ne olacak diyoruz. Bu böyle gitmez. Saglik Bakanliginda da benzer bir olay var. Bizde güzel bir atasözü var. Balik bastan kokar. En tepedeki mali götürürse en asagidaki de yapar. Bu anlayisin devletin yönetiminde olmamasi lazim. Devletin etik degerlerle yönetilmesi gerekiyor. AK Parti 2002’de parlamentoya geldiginde kurdugu komisyonun adi yolsuzluk komisyonuydu. Geçmis iktidarlarin yolsuzluklarini sorusturacaklardi. Bugün geldigimiz noktaya bakin. Yolsuzluk var, yazilip çiziliyor, insanlar kabul ediyor ama iktidardan ses çikmiyor. Asla dogru degil. Bu düzenin degismesi lazim” ifadelerine yer verdi.

Suriye ile diplomatik iliskilerin baslamasi lazim”

Suriye iç savasi ve Türkiye’de yasayan Suriyeli siginmacilarla ilgili konusan Kiliçdaroglu, “Biz iktidarda olsaydik, Suriyeli sorunu olmazdi. Böyle bir sorunu Türkiye yasamazdi. Bazi rakamlara göre Gaziantep’te 500 bin ile 700 bin arasinda Suriyeli nüfusu var. Dogurganlik oranlari çok yüksek ve kendi ülkelerine gitmek istemiyorlar. Sanayici için de, Gaziantepliler için de ciddi bir sorun olmaya basladilar. Kilis’teki Suriyeli sayisi kendi vatandasimizdan daha fazla olmus. Bu tablonun degismesi lazim, Suriye’de baris ortaminin saglanmasi gerekiyor. Suriye ile diplomatik iliskilerin baslamasi lazim. Suriye’nin tekrardan imar edilmesi gerekiyor. Bunu da yapacak olan Avrupa Birligi’dir. Ben bunu Avrupa’da kendim söyledim. Suriye tekrardan imar edildikten sonra Suriyelilere ‘Kendi ülkenize gidin’ dememiz gerekiyor. Avrupa Birligi de bunu yapabilecegini söyledi.

Biz bu çerçevede bir politika izliyoruz. Iktidarin da bunu yapmasini istiyoruz” dedi.



“Iktidar sorun çözme kapasitesini kaybetti”

Erken seçim tartismalarina da deginen Kiliçdaroglu, “Biz erken seçimi millet beladan kurtulsun diye istiyoruz. Gaziantep’i gezdik. Esnafla karsi karsiya geldigimizde bütün dertleri anlattilar. Var olan iktidar sorun çözme kapasitesini kaybetmis bir iktidardir. Ve artik yeni sorunlar olusturan bir iktidardir. Bunun degismesi gerekiyor. Eger bu ülkede 10 milyonu askin issiz varsa iktidar görevini yapmiyor demektir. 2 milyona yakin üniversite mezunu issiz var. Bu çocuklarin büyük bir kismi fakir ailelerin çocuklaridir. KYK kredisiyle okulu bitirmis ögrencilerdir. Simdi borçlarini istiyorlar. Önce is ver ki onlar borcunu ödesin. Saray kendisin Türkiye’ye kapatmis durumda. Saraydakilerin hepsi çok mutlu. Her bir yerden maas aliyorlar. Asagiya inip de bir garibanin derdini dinle. Konusmaya yüzleri yok” diye konustu.



"Adayligi oturup konusuruz”

Cumhurbaskani adayligi konusuyla ilgili soruya da yanit veren Kiliçdaroglu, “Biz bir ittifakin içerisindeyiz. Eger cumhurbaskanligi adayligi konusu gündeme gelirse oturup konusur karari veririz. Karsimizda cumhur ittifaki var. Orada demokratik gelenek de yok. Bir kisi ben adayim diyor onlarda bir sey demiyor. Biz düsünüp tasiniriz. Karsi tarafta düsünme yok. Bir kisi ne derse o oluyor” dedi.



“Kanal Istanbul ihalesine girmesinler”

Kanal Istanbul çalismalariyla ilgili tekrardan çagri yapan Kiliçdaroglu, “Hiç kimse Kanal Istanbul ihalesine girmesin. Türkiye talan edilecek bir ülke degildir. Ama illa gireceklerse o zaman biz onlarla iliskiyi keseriz. Ben soyguna göz mü yumacagim. Dünyanin hiçbir ülkesinde böyle saçma bir sey olmaz. Uluslararasi hukuku açin yolsuzlugu koruyan bir hukuk var mi? Bunlarin hiçbiri yok. Biz hakliyiz. Paralarini vermeyecegiz. Hiç yillardir sürüncemede kalan yatirim yok mu. Ben parayla fabrika açacagim. Benim derdim issizlik ve yolsuzlukla mücadeledir. T.Telekom rezaleti meydanda. Telekom’u 6.5 milyar dolara sattilar. Alan kisiler bankalardan kredi alip devlete verdi. Elin ogluna Telekom’u verdik, cebinden bir kurus bile çikmadi. Bankalar parayi isteyince de Telekom’u bankalara verdi. Bu soygundur, bunun vebali vardir. Bunlar kul hakki yiyor. Bunun hesabi sorulmayacak mi? Ben bunu söyleyince kiziyorlar” dedi.



“Türkiye’yi bu rezaletten kurtaracagiz”

Sezgin Baran Korkmaz’in Avusturya’da tutuklanmasiyla ilgili de açiklamalarda bulunan Kiliçdaroglu, “Savcilar yasadisi islemler konusunda harekete geçmiyorsa o ülkede adalet yoktur. Türkiye’de iktidarin yargi üzerinde kurdugu hegemonyadan dolayi yargi görevini yapmamaktadir. Sezgin Baran Korkmaz’in yurt disina çikisina kim izin verdi? Mal varligi üzerindeki hacizi kim kaldirdi? Ivedi kararla haczi kaldiran savci Adalet Bakanligina bakan yardimcisi nasil oldu? Sezgin Baran Korkmaz gibi birisi yargiyi istedigi gibi kullaniyorsa arkasinda ciddi bir güç vardir. Burada konusmasi gereken en tepedeki kisidir. Bu kisinin sesi bile çikmiyor. Kendi bakani ‘Bir mafya bir siyasetçiye aylik para gönderiyor’ diyor. Ama bu bakani çagirip sormuyor. Yolsuzluga sessiz kalan kisi yolsuzluga ortak olan kisidir. Türkiye bu kadar çürümüslügü hiçbir zaman görmemisti. Hirsizlarin, yolsuzluk yapanlarin bas taci edildigi Türkiye’yi ne zaman gördük. En tepedeki konusmuyor. Bize ‘yeralti dünyasi çetesi konusur biz muhatap olmayiz’ diyor. Peki Içisleri Bakani yeralti dünyasina niye cevap veriyor. Para alan siyasetçiyi herkes biliyor ama kimse ses çikarmiyor. Türkiye’yi bu rezaletten kurtaracagiz. Elin basbakaninin yaptigi 300 avroluk sabah kahvaltisi için kiyamet kopuyor ama burada milyar dolarla oynuyor kimse kilini kipirdatmiyor” ifadelerine yer verdi.

“HDP Genel Baskani ‘Biz ittifak yapmayacagiz’ dedi”

“HDP’li siyasetçiler CHP ile ittifaka hazir olduklarini söylüyor. CHP, HDP ile ittifak yapar mi?” sorusunu da yanitlayan Kiliçdaroglu, “HDP’nin ittifaka hazir oldugunu ilk defa sizden duyuyorum. Benim bildigim Genel Baskanlari açiklama yapip ‘Biz ittifak içinde degiliz. Ittifakt da yapmayacagiz’ dedi.

Ittifak yaparlar, yapmazlar, böyle bir niyetleri var mi, yok mu, ben bilemem. Ama onlarin yaptigi açiklama gayet nettir. Bizim ittifakimiz bellidir. Kimlerle beraber masaya oturdugumuz bellidir. Yerel seçimlerde de diger seçimlerde de kamuoyuna açikladik. Türkiye’de iki ittifak var. Bir devleti soyulacak olan organ olarak görev alsn bir ittifak var. Diger ittifak da milliyetçi ve yurtseverlerin ittifakidir. Biz ikinci ittifakta yerimizi aldik” diye konustu.

Kaynak: İHA