Afganistan'in Eski Cumhurbaskani Karzai'den 'ABD'nin Afganistan'da Basarisiz Oldugu' Vurgusu

Afganistan'in eski Cumhurbaskani Hamid Karzai, ABD’nin Afganistan’daki asirilikla mücadele etmek ve savasla bogusan ülkesine istikrar getirmek için geldigini ancak yaklasik 20 yilin ardindan her iki konuda da basarisiz olarak ülkeden ayrildigini söyledi.

ABD ve NATO birliklerinin Afganistan’dan çekilmesine haftalar kala, ABD merkezli haber ajansi Associated Press’e (AP) konusan Karzai, ülkesindeki asiriligin en yüksek seviyede bulundugunu ve 20 yil önce asirilikla mücadele etmek ve istikrar getirmek gibi amaçlarla gelen koalisyon güçlerinin arkalarinda bir facia birakarak basarisiz olduklarini ifade etti.

Karzai, Afganlar olarak tüm basarisizliklarinin bilincinde olduklarini ancak tam da bu sebeple ülkesine gelen büyük güçlerin Afganlari rezalet ve felaket içinde biraktiklarini vurguladi.

Afganistan’da görevde oldugu 13 yil boyunca ABD ile sorunlu bir iliskisi olan Karzai, Afganlarin baris için birleserek gelecekleri için sorumluluk almalari gerektigini belirterek birliklerin ülkesinden çekilmesini istedi.

- Baris görüsmeleri

ABD ile Taliban arasinda 29 Subat 2020'de baris anlasmasinin imzalanmasinin ardindan geçen sene 12 Eylül'de Afganlar arasi müzakereler Katar'in baskenti Doha'da baslamisti.

Görüsmelerden gözle görülür bir sonuç elde edilmeden Subat 2021'de müzakereler kaderine terk edilmisti.

Müzakerelerin belirsizligi sürerken bu sefer de görüsmelerin Istanbul'da yapilacagi açiklanmisti ancak birkaç gün sonra Türkiye Disisleri Bakanliginca, 24 Nisan-4 Mayis'ta Istanbul'da yapilmasi planlanan Afganistan Baris Süreci Istanbul Konferansi'nin ertelendigi bildirilmisti.

Bu arada, bir yandan müzakerelerin belirsizligi sürerken diger yandan da yabanci güçlerin ülkeden çekilme süreci devam ediyor.

ABD Baskani Joe Biden'in 11 Eylül'ün yil dönümüne kadar Afganistan'daki tüm Amerikan askerlerinin çekilecegini açiklamasindan kisa bir süre sonra Amerikan ordusu çekilmenin yüzde 44'ünü tamamladi.

Kaynak: AA