Karsan, Avrupa'da Elektrikli Minibüs Pazarinin Lider Markasi Oldu

Karsan Üst Yöneticisi (CEO) Okan Bas: '50 yili askin süredir Türkiye’de minibüs pazarinin en önemli oyuncularindaniz' 'Jest Electric’in sadece iki yil içerisinde kendi sinifinda pazar lideri olmasi ise dogru adimlar attigimizin göstergesi'.

Karsan’in yüzde 100 elektrikli modeli Jest Electric, 2020 yilinda kendi sinifinda yüzde 43 pazar payi elde ederek Avrupa’da pazar lideri oldu.

Sirketten yapilan açiklamaya göre, Karsan’in 2018 yilinda tanitimini yaparak 2019 basinda yollarla bulusturdugu ilk elektrikli modeli Jest Electric, iki sene içerisinde Avrupa pazarinda önemli bir satis basarisi yakaladi. Avrupa’da pazara sunuldugu ilk yil olan 2019 yilinda kendi segmentinde yüzde 24 pazar payi elde etmeyi basaran Jest Electric’in, 2020 yilinda pazar payi yüzde 43’e ulasti.

Wim Chatrou - CME Solutions tarafindan yayinlanan 2020 yili Avrupa Minibüs ve Otobüs Pazari Raporu’na göre, Jest Electric 3,5-6 ton arasi elektrikli minibüs sinifinda rakiplerini geride birakarak 2020 yilinda Avrupa pazarinin lideri oldu. Karsan mühendislerinin tecrübesi ve BMW i teknolojisine sahip elektrik bataryalariyla rakiplerinden ayrilan Jest Electric, Romanya ve Fransa basta olmak üzere, Almanya, Isviçre, Portekiz, Italya, Ispanya gibi bir çok Avrupa ülkesinde yaygin olarak hizmet veriyor. Jest Electric’in küçük otobüs sinifinda elde ettigi bu önemli basarida, özgün boyutlarinin yani sira Karsan’in sagladigi distribütörlük ve satis sonrasi hizmetler alaninda yatirimlari da büyük rol oynadi.

- "Minibüs alanindaki deneyimlerimizi teknolojiyle birlestirdik"

Açiklamada görüslerine yer verilen Karsan Üst Yöneticisi (CEO) Okan Bas, "50 yili askin süredir Türkiye’de minibüs pazarinin en önemli oyuncularindaniz. Süphesiz ki, buradaki derin tecrübemiz Avrupa’daki basarimizin da temelini olusturuyor. Avrupa pazarinin ihtiyaç duydugu yeni nesil, sifir emisyonlu toplu tasima araçlarini üretirken saha arastirmalarindan batarya teknolojilerine kadar genis kapsamli bir çalisma yaptik. Bu çalismalar neticesinde, minibüs boyutlari alanindaki deneyimimizi BMW i teknolojisiyle birlestirdik.

Ar-Ge ekibimizin özverili çalismalariyla dayanikli, yüksek performansli ve ideal boyutlariyla tercih edilen bir model ortaya çikardik. Jest Electric’in sadece iki yil içerisinde kendi sinifinda pazar lideri olmasi ise dogru adimlar attigimizin göstergesi. Çevreci toplu tasima araçlari alaninda Avrupa’da söz sahibi olmak için yüksek kalite ve performansta farkli modeller gelistirmeye ve pazarla bulusturmaya devam edecegiz." ifadelerini kullandi.

Yüksek manevra kabiliyeti ve benzersiz yolcu konforuyla kendini kanitlayan Jest Electric, 170 HP güç ve 290 Nm tork üreten BMW üretimi elektrikli motor ve yine BMW üretimi 44 ve 88 kWh bataryalarla tercih edilebiliyor. 210 km’ye kadar menzil sunarak bu anlamda 6 metrelik küçük otobüs sinifinin en iyi performansini gösteren Jest Electric’in enerji geri kazanimi saglayan rejeneratif fren sistemi sayesinde bataryalari yüzde 25 kendi kendini sarj edebiliyor. 10,1 inçlik multimedya dokunmatik ekrani, tamamen dijital gösterge paneli, anahtarsiz çalistirma, USB çikislari ile donatilan ve talebe bagli olarak Wi-Fi uyumlu altyapi saglayan Jest Electric, 4 tekerlekte bagimsiz süspansiyon sistemiyle de binek otomobil konforunu aratmiyor.
Kaynak: AA