Belçika, Kongo'dan Çalinan Sanat Eserlerini Iade Edecek

Belçika hükümeti, 1885-1960 arasindaki sömürge döneminde Afrika ülkesi Kongo'dan yasa disi sekilde getirilen sanat eserlerinin iade edilmesini kararlastirdi.

Baskent Brüksel'deki Afrika Müzesi'nde bulunan çok sayida eserin güvenliginin saglanarak kademeli sekilde Kongo'ya geri gönderilmesine karar verildi.

Müzede bulunan yaklasik 50 bin parça eserin yüzde 58'inin satin alma veya bagis gibi yasal yollarla edinildigi, yüzde 40'nin müzeye nasil ve nereden getirildigini tespit etmenin zor oldugu bildirildi. Bunun tespiti için bir bilim kurulu olusturulacagi açiklandi.

Belçikali yetkililer, Afrika Müzesi'nin katalogunda bulunan 883 parça eserin ise yasa disi sekilde getirildigini aktardi.

Belçika'ya Afrika'dan getirilen eserler ve objeler arasinda Brüksel Doga Bilimleri Müzesi'nin koleksiyonundaki 297 Kongoluya ait kalintilar ile Kongolu kabile reisi Lusinga Iwa Ng’ombe'ye ait kafatasi da bulunuyor. Kongolu kabile reisi, 1884'te mallari çalindiktan sonra Belçikali General Emile Storms tarafindan kafasi kesilerek öldürülmüstü.

Belçika, Kral 2. Leopold döneminde, su anda Kongo Demokratik Cumhuriyeti olan ülkeyi yillarca yagmalamisti. Kral 2. Leopold, milyonlarca kisinin ölümüne neden olmus, cani uygulamalariyla zaman içinde "Kongo Kasabi" olarak anilmisti. Kongo, Belçika’dan bagimsizligini 1960’ta kazanmisti.

Kaynak: AA