Mugla'da 2 Bin 200 Yil Önce Yaptirilan Zeus Tapinagi Eski Ihtisamina Kavusuyor

Euromos Antik Kenti Kazi Baskani Doç. Dr. Abuzer Kizil: 'Tapinaga ait mimari elemanlarin yüzde 80'i mevcut. Bu durum, restorasyonun orijinale uygun yapilmasi için ciddi bir avantaj. Tapinagi yeniden eski ihtisamina kavusturmak için kollari sivadik'

Mugla'nin Milas ilçesinde milattan önce 2. yüzyilda bagislarla insa edilen ve Anadolu'nun en iyi korunmus tapinaklari arasinda yer alan Zeus Lepsynos Tapinagi, restorasyon çalismasiyla yeniden ayaga kaldiriliyor.

Selimiye Mahallesi sinirlari içinde yer alan ve Zeus Lepsynos Tapinagi'nin da bulundugu Euromos Antik Kenti'ndeki kazi ve restorasyon çalismalarina devam ediliyor.

Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi ve Euromos Antik Kenti Kazi Baskani Doç. Dr. Abuzer Kizil, AA muhabirine, antik kentteki 17 sütundan 16'sinin üst kirisleriyle hala ayakta oldugunu söyledi.

Antik kentteki tapinagin Roma döneminde yardimseverler tarafindan insa ettirildigini belirten Kizil, Avrupali gezginlerden edindikleri belgelere göre, tapinagin 300 yildir bir bölümünün yikilmis halde oldugunu aktardi.

Kizil, projeyle tapinagi depreme karsi kuvvetlendirmeyi ve yeniden ayaga kaldirmayi hedeflediklerini kaydetti.

Yil boyunca sürdürdükleri kazi ve belgeleme çalismalariyla Zeus Tapinagi'nin mimari elamanlarinin büyük bölümünü tasnif ettiklerini anlatan Kizil, "Tapinaga ait mimari elemanlarin yüzde 80'i mevcut. Bu durum, restorasyonun orijinale uygun yapilmasi için ciddi bir avantaj. Tapinagi yeniden eski ihtisamina kavusturmak için kollari sivadik." dedi.

Proje kapsaminda etap etap ilerleyeceklerini vurgulayan Kizil, ilk etap çalismasinin tapinagin etrafinda kismen topraga gömülü ya da topragin altinda olabilecegini tahmin ettikleri alanlarin kazilarak, bloklarin açiga çikarilmasi olacagina isaret etti.

Yillardir tapinagi restore etmeyi hayal ettiklerini dile getiren Kizil, bu hayal gerçeklesmeye basladigi için mutlu olduklarini söyledi.
Kaynak: AA