Zengin Bitki Örtüsüne Sahip Anzer Yaylasi'nda Aricilarin Bal Mesaisi Basladi

Anzer Balliköy Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Osman Civelek: 'Geçen yilin ürünlerini bitirdik, simdi ise siparisleri almaya basladik. Su ana kadar 500 kisi basvurdu. Siparisleri, eylülün 20'si gibi yeni ürünler geldiginde teslim edecegiz'

Rize'nin Ikizdere ilçesine bagli Anzer Yaylasi'nda, aricilarin zorlu bal mesaisi basladi.

Fiyati altinla yarisan Anzer bali için üreticiler, havalarin isinmasiyla kovanlarini yaylaya çikarip hazirliklara basladi.

Bu yil yaklasik 200 aricinin 3 bin kovan yerlestirdigi yaylada arilar, 40'i endemik 300'e yakin çiçekten olusan zengin yayla florasiyla bulustu.

Anzer Balliköy Tarimsal Kalkinma Kooperatifi çatisi altinda birlesen aricilardan toplanan ballar, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde polen analizi yapildiktan sonra tescil edilip mühürlenerek piyasaya sunuluyor.

Anzer Balliköy Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Osman Civelek, gazetecilere, bu yil için hazirliklari tamamladiklarini, aricilarin yüzde 90'inin Anzer Yaylasi'nda yerini aldigini söyledi.

Agustosun ilk haftasinda sagim yapilacagini belirten Civelek, "Önümüzdeki ay içinde fiyat belirleyecegiz. Muhtemelen fiyatlarimizda bir artis olacaktir." dedi.

Civelek, hava sartlarinin olumlu gitmesi durumunda bu yilin verimli geçecegini düsündüklerini dile getirerek söyle devam etti:

"2 bin 400 rakimli Anzer Yaylasi, zengin florasiyla Anzer balinin kalitesini artiriyor. Arilar bu zengin floradan nektar toplayarak bal yapiyorlar ve ortaya çikan balda tabii ki essiz bir ürün oluyor. Geçen yilin ürünlerini bitirdik, simdi ise siparisleri almaya basladik. Su ana kadar 500 kisi basvurdu. Siparisleri, eylülün 20'si gibi yeni ürünler geldiginde teslim edecegiz."

Civelek, bölgede toplam üretim miktarinin 5 ton civarinda oldugunu ifade etti.

- "Bandrol olmayan hiçbir ürün Anzer bali diye satilamayacak"

Anzer balinin cografi isaret aldigini animsatan Civelek, Anzer Yaylasi'nda üretilmeyen hiçbir balin Anzer bali diye satilamayacagini, kavanozlarin üzerinde cografi isaret bandrolü olacagini bildirdi.

Anzer Balliköy Muhtari Remzi Güzel de aricilarin bal üretimini büyük zorlukla yaptiklarina dikkati çekerek sunlari kaydetti:

"Anzer bali üretiminde flora çok önemli ve bu yüzden de floranin korunmasi gerekiyor. Özellikle küçükbas hayvan otlak alaninin belirlenmesi gerekiyor. Küçükbas hayvancilikta kisitlama yaparak bunun da sonuçlarini görmüs olduk. Küçükbas hayvancilikta hayvanlarin otlayacagi mera ile arilarin bulundugu alani ayirdik. Bu sekilde floranin kaybolmasinin önüne geçmis olduk."

40 yildan beri aricikla ugrasan Mustafa Lezgioglu da Anzer Yaylasi'nda 50 kovani oldugunu belirterek, "Anzer balimiz çok kiymetli. Anzer bali sadece Anzer Yaylasi'nda üretilir. Aricilik zor is. Burada hem ayilardan arilari korumaya çalisiyoruz hem de üretimini artirmaya çalisiyoruz."dedi.
Kaynak: AA