Yelkenci Tolga Pamir, Türkiye'nin Dört Denizini Asacagi Yolculuguna Hopa'dan Basladi

Açik deniz yelken sporcusu Tolga Pamir, Türkiye'nin dört denizini hiç durmadan solo olarak teknesiyle asacagi yolculugunun startini Artvin'in Hopa ilçesinden verdi.

Tolga Pamir, Türkiye Yelken Federasyonu Il Temsilcisi ve hakemlerinin yelkenli teknedeki kontrollerini tamamlayip, motoru mühürlemesinden sonra denize açildi.

Tek basina Karadeniz, Marmara, Ege Denizi ve Akdeniz'i geçecek Pamir, Iskenderun Limani'nda Türkiye turunu tamamlamayi planliyor.

Seyahati öncesi Hopa Limani'nda basin mensuplarina açiklamada bulunan Tolga Pamir, 7 yasindan beri yelken sporuyla ugrastigini söyledi.

Açik deniz kulvarinda çalismalara devam etmek için 30 yasindan sonra Fransa'ya yerlesip, orada çalismalarini sürdürdügünü belirten Pamir, 16 yildir Fransa'da Türkiye'yi temsilen farkli yarislara katildigini anlatti.

Pamir, Türkiye'de de yelken sporunun gelismesi için federasyon bünyesinde görev alarak çalismalar yaptiklarini belirterek, "Yelkenle Türkiye turu için 8 aydir bir çalisma yürütüyoruz. Bugün Hopa'dan start alarak dört denizimizi hiç durmadan solo olarak 9-13 günlük bir sürede geçip, Iskenderun'da biten parkuru tamamlamayi planliyorum." diye konustu.

Bu projenin bir rekor denemesi oldugunu dile getiren Pamir, "Türkiye turu rekoru için yelkenle yola çikacagim. Kurallar geregi yelkenlinin motoru mühürlenecek. Yelken gücü ile gittigimin kaydi tutulacak." ifadelerini kullandi.

Pamir, solo olarak böyle bir denemenin Türkiye'de ilk defa yapildigina isaret ederek, "Solo Türkiye turu, Hopa-Iskenderun arasi hiç durmadan ilk defa gidilecek. Bin 500 deniz miline yakin bir mesafe gidecegim. 3 bin kilometreye yakin bir seyir olacak. Bugüne kadar Ingiltere, Brezilya, Meksika gibi birçok yerde yelken sporu yaptim ama ülkemizin dört denizini hiç bu sekilde dolasmamistim. Yelken sporunun ülkemizde de yapilabilecegini kanitlamak istiyorum." seklinde konustu.

Türkiye Yelken Federasyonu Il Temsilci Mustafa Durgun da Tolga Pamir'in Türkiye'deki denizleri yelken teknesiyle tek basina asma düsüncesinin çok önemli bir proje oldugunu vurguladi.

"Gerçeklestirebilirse bir ilki basaracak." diyen Durgun, "Bundan sonraki yelken sporcularina örnek olacak. Denizlerimizin ne kadar önemli ve degerli oldugunu göstermis olacak. Ülkemizin Karadeniz kiyilarindaki sinir kenti Hopa. Bu yüzden buradan baslamayi tercih etti. Buradan yelken açarak hiç durmadan devam edecek. Bu etkinlik Hopa'da da yelken sporunun gelismesi için önemli bir adim olacak." açiklamasini yapti.

Hopa Limani Genel Müdürü Meriç Burçin Özer de böylesi önemli bir etkinligin baslangiç noktasi olmaktan mutluluk duyduklarini dile getirdi.

Kaynak: AA