Putin, ABD Askerlerinin Afganistan'dan Çekilmesi Konusunu Degerlendirdi Açiklamasi

'Orasi bize çok yakin bir bölge. Bu gelismeye nasil dahil olacagiz veya bölgede güvenligi nasil saglayacagiz? Bu çok önemli bir soru'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesinin Rusya için önemli bir gelisme oldugunu belirterek, "Orasi bize çok yakin bir bölge. Bu gelismeye nasil dahil olacagiz veya bölgede güvenligi nasil saglayacagiz? Bu çok önemli bir soru." dedi.

Putin, video konferans yöntemiyle Rusya’da ögrencilerin mezuniyet programina katilarak, dün Cenevre’de ABD Baskani Joe Biden ile gerçeklestirdigi görüsmeye iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Biden’e yönelik medyada yer alan bazi elestirilerin gerçegi yansitmadigini anlatan Putin, "Uzun bir yolculuk yapmasina ragmen, 2,5 saate yakin yaptigimiz yüz yüze görüsmede konulara tümüyle hakimdi. Kendisi gerçekten profesyonel ve onunla çalisirken bir konuyu kaçirmamak için oldukça dikkatli olmak gerekiyor." diye konustu.

ABD tarafiyla yapilan görüsmede, iki ülke arasindaki görüs ayriliklarini da ele aldiklarini dile getiren Putin, "Küresel silahlanma yarisi sorununa gelirsek, bu sorun Rusya’nin inisiyatifiyle yapilmiyor. Bu yaris gizli veya açik sekilde yürütülmeye devam ediyor." dedi.

Biden ile görüsmesinde bölgesel sorunlarin da degerlendirildigini belirten Putin, ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi konusunu degerlendirerek, "Örnegin ABD askerleri Afganistan’dan çekiliyor. Orasi bize çok yakin bir bölge. Tacikistan’da askeri üssümüz var. Bu gelismeye nasil dahil olacagiz veya bölgede güvenligi nasil saglayacagiz? Bu çok önemli bir soru." seklinde konustu.

Putin, ABD Baskani ile görüsmesinde iklim degisikligi, küresel isinma ve Arktik bölgesindeki gelismelerin de istisare edilen konular arasinda yer aldigini ifade ederek, "Bu tür konulari çatisma unsuru haline getirmek yerine hem Rusya’nin hem de ABD’nin fayda saglayacagi sekilde çözmek gerekmektedir." dedi.

Kaynak: AA