'Bugün PKK'nin Yurt Içindeki Terörist Sayisi, Tarihinde Ilk Defa 250'Nin Altina Düsmüstür'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, “Kapasitemizdeki artis ve operasyonlarimizdaki artis sayesinde bugün PKK’nin yurt içindeki terörist sayisi tarihinde ilk defa 250’nin altina düsmüstür. Kimse merak etmesin, onlar da farkindalar. Bu sayiyi da bir daha görecek degiller zaten. Terör örgütünün sözde üst düzey yöneticileri yalvariyorlar, ’canimiza ot tikadi’ diyorlar" dedi.

'Bugün PKK'nin Yurt Içindeki Terörist Sayisi, Tarihinde Ilk Defa 250'Nin Altina Düsmüstür'


Kaymakam adaylari, 28 ay süren yetisme döneminin son asamasini olusturan kaymakamlik kursuna katilmadan önce valiler maiyetlerinde; Il Merkez Staji, Kaymakam Refikligi Staji, Kaymakam Vekilligi, görevinden olusan çesitli staj asamalari basariyla tamamladi. 15 Subat’ta baslayan 107’nci Dönem Kaymakamlik Kursu kapsaminda 97 kaymakam adayi egitim aldi. Yas ortalamalari 29 olan 97 kaymakam adayinin 9’u ise kadinlardan olusuyor. Törende bir konusma yapan Içisleri Bakani Soylu, “Sizden öncekilerden belki zaman olarak farkli degil. Ama daha sorumlulugun, daha yükümlülügün özellikle 15 Temmuz’un bize getirdigi bir mecburiyet sebebiyle bir sorumlulugu yüklendiniz. Ama bu egitiminizin sizi çok daha yetistirdigine, sizi pisirdigine, sizi mesleginiz ile çok daha hemhal ettigine inaniyorum. Bir eksigimiz var, onu daha öncede söyledim, bir yurt disi staj eksigimiz var. Onu da tamamlayacagiz. Belki bu bizim yapmamiz gereken en temel sorumluluklardan birisidir. Çünkü hem ülkemizi, hem sorumluluklarimizi hem de dünyayi bir sekilde tekrar bu sorumluluklar çerçevesinde görmeniz ve o egitimle donatilmaniz bizim açimizdan önemlidir. Ayni zamanda bu kaymakamlik egitiminin en önemli parçalarindan bir tanesidir” ifadelerini kullandi.

“ZANNEDIYORUM KI 15 TEMMUZ’UN BIZE VURDUGU SEKTEYI DE 110’UNCU DÖNEM ILE TAMAMLAMIS OLACAGIZ VE NORMALE DÖNECEGIZ INSALLAH”

15 Temmuz sürecinden sonra baslatilan program kapsaminda kaymakamlik egitimlerinin kararlilikla sürdügünü vurgulayan Bakan Soylu, “110’uncu dönemde insallah 110 kaymakamla kaymakamliklarimizi bulusturacagiz. Zannediyorum ki 15 Temmuz’un bize vurdugu sekteyi de 110’uncu dönem ile tamamlamis olacagiz ve normale dönecegiz insallah. Bu arada bir bilgi daha, sadece kaymakam almadik, mülkiyet teftis kurulumuzu da güçlendirmeye çalisiyoruz. Birçok meseleyi bir arada yönetmeyi, birçok eksigimizi bir arada kapatmayi, görev edinen bunu da bu dönemde saglayan anlayisla gerçeklestiriyoruz” seklinde konustu.



“TÜRKIYE YASADIGI DEGISIM SAYESINDE 15 TEMMUZ GECESI MILLI IRADE ADINA BIR CEVAP ÜRETMISTIR”

17-25 Aralik sürecinin ve 15 Temmuz hain darbe girisiminin Türkiye’nin kaydettigi gelisim ve dönüsümü engellemeye yönelik oldugunu vurgulayan Bakan Soylu, “17-25 Aralik ve 15 Temmuz süreçleri degisim süreçleri degildir. Bu süreçler bizatihi degisimi engellemeye yönelik, degisimi durdurmaya yönelik, degisimi geriye döndürmeye yönelik süreçlerdir. 17-25 Aralik sonrasi da 15 Temmuz sonrasi da aslinda bu ilerlemenin ortaya koydugu ve milletin iradesinin ortaya koyuldugu, ondan sonra da hazirlanan adimlarin süratle atilmaya çalisildigi süreçlerdir. 21’nci yüz yilin basindan beri yasadigimiz zihniyet degisiminin esas itibariyle hep birlikte sonuç üretmesidir. Demokrasimizin artik kirilgan olmadiginin milli iradenin tam hakimiyetinin ve tüm vesayetleri bertaraf edebilecek kapasiteye ulastiginin göstergesi olan süreçlerdir. Birileri engellemeye çalisti, millet tam da bu anlayisla beraber bunlari bertaraf etti. Türkiye yasadigi bu degisim sayesinde 15 Temmuz gecesi milli irade adina bir cevap üretmistir. Yine bu degisim sayesinde Türkiye bugün küresel küresel göçü yönetebilecek kapasitede uluslararasi arenada haklarini savunabilecek kapasitede, Dogu Akdeniz’de, Libya’da, güney sinirlarimizin ötesinde, Karabag’da söz söyleyebilecek kapasitede bir ülke haline gelmistir. Bunlar kolay atilabilecek adimlar degildir. Türkiye’yi kendi hakimiyetinde görenlere karsi elde edilen büyük basarilardir ve bunu Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan önderliginde bu topraklarin evlatlari gerçeklestirmistir” açiklamasinda bulundu.

“BU TÜRKIYE TARIHININ EN YÜKSEK KOKAIN YAKALAMASIDIR”

21’INCI YÜZYILIN GÜVENLIK ÇALISMALARININ YOGUN GEÇTIGI BIR YÜZYIL OLDUGUNU SÖYLEYEN BAKAN SOYLU SUNLARI KAYDETTI:

“Dün İçel’de Gümrük Muhafaza ekiplerimiz, emniyetteki arkadaslarimizin teknik destegi ile alinan bir ihbar var. 1 ton 300 kilo kokain ele geçirildi. Bu Türkiye tarihinin en yüksek kokain yakalamasidir. Bu neyle saglaniyor? Ortak bir duyguyla çalismayla ve anlayisla saglaniyor. Buradan arkadaslarimizi tebrik ediyorum. Muhtesem bir basarinin altina imza attilar. 2002 yilinda Türkiye’de yakalanan kokain miktari 2 kilo. 600 kiloluk, 650 kiloluk, 800 kiloluk yakalamalar yapildi. Simdi çita bir üste daha çikmis oldu. 2011’de uyusturucu yakalamalarindaki toplam bedel 2 milyar 12. 2012’de uyusturucu yakalamalarindaki toplam bedel 9 milyar, 2013’te 28 milyar, 2014’te 9 milyar, 2015’te 10 milyar, 2017’de 18 milyar, 2018’de 21 milyar, 2019’da 69 milyar, 2020’de 165 milyar. Simdi bir takim feveranlarin ne için olustugunu, ne için korktugunu çok iyi biliyoruz. Akaryakit kaçakçiligi 2016’da 2 milyon 238 bin litre, 2020’de 13 milyon 889 bin litre. Yani Türkiye bir yandan akaryakit kaçakçiligi, bir yandan uyusturucu, diger taraftan sanal bahis, diger taraftan organize suç geliri, tüm bunlarla ilgili çok güçlü adimlar atti.”

2015 yilinda PKK terör örgütüne katilim sayisinin 5 bin 558 oldugunu hatirlatan Bakan Soylu, "Geçen yil örgüte katilim 53 kisi. Yilbasindan bugüne kadar da 20 kisi. Onun da 5’i Almanya, Yunanistan gibi yurt disi ülkelerden. Yani 15 kisi. Muhtemelen bu yil, geçen yilin altinda kalacak" dedi.

Bundan 5 yil önce uyusturucu bagli ölüm sayisinin da 941 oldugunu ifade eden Bakan Soylu, 2020 yili itibariyle bu sayinin da 314’e düstügünü söyledi.



2015 yilinda 2 bin 817 eylem yapan PKK’nin 2020 yilindaki eylem sayisinin 331’e geriledigini ve bunlarin 276’sinin da sinir ötesinde gerçeklestigini belirten Bakan Soylu, "Çünkü magaralarindan kafalarini çikaramiyorlar. Zaten o magaralari da baslarina geçiriyoruz. Kapasitemizdeki artis ve operasyonlarimizdaki artis sayesinde bugün PKK’nin yurt içindeki terörist sayisi tarihinde ilk defa 250’nin altina düsmüstür. Kimse merak etmesin, onlar da farkindalar. Bu sayiyi da bir daha görecek degiller zaten. Terör örgütünün sözde üst düzey yöneticileri yalvariyorlar, ’canimiza ot tikadi’ diyorlar" ifadelerini kullandi.

Bakan Soylu ayrica Türkiye’nin 15 Temmuz 2016’dan bugüne kadar toplam 696 operasyonla, 30’u ulusal, 13’ü bölgesel olmak üzere toplam 358 mafyatik tip organize suç örgütünü çökerttigini ifade etti.

15 Temmuz darbe girisimi oldugunda Türkiye’de 1950 mülki idare amiri oldugunu dile getiren Bakan Soylu, "15 Temmuz’dan itibaren FETÖ iltisakli oldugu gerekçesiyle haklarinda islem yapilanlarin toplam sayisi 651. Neredeyse yüzde 33-34 seviyesinde. 651 islemin 470’i ihraç, 181’i de görevden uzaklastirma. Bunlardan cüzi bir miktarda görevine iade oldu. Buna karsilik biz ne yaptik? 486 arkadasimizi meslege dahil ettik. Halihazirda bakanligimiz bünyesinde 1789 mülki idare amirimiz aktif olarak görevinin basindadir. Bu kadar büyük bir travmayi atlatip bu degisimi ortaya koyabilmekte bir güç ve irade meselesidir" diye konustu.

Kurs kapsaminda birinci olan Ferhat Altay, ikinci olan Seyma Polat ve üçüncü olan Abdussamed Kiliç, Içisleri Bakani Soylu’nun elinden plaketlerini aldi. Törene, Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Içisleri Bakan Yardimcisi Mehmet Ersoy, Içisleri Bakan Yardimcisi Prof. Dr. Tayyip Sabri Erdil, Ankara Valisi Vasip Sahin, Jandarma Genel Komutani Orgeneral Arif Çetin, Sahil Güvelik Komutani Tugamiral Ahmet Kendir ve kaymakam adaylari katildi.

(Utku Simsek/IHA)
Kaynak: İHA