Avustralya, Astrazeneca Covid-19 Asisini 60 Yas Üstü Kisilere Tavsiye Etti

Avustralya Saglik Bakani Greg Hunt, AstraZeneca tarafindan korona virüse (Covid-19) karsi gelistirilen asinin uygulandigi vatandaslarda nadir kan pihtilasmasi (tromboz) vakalarindan 2 kisinin hayatini kaybetmesinin ardindan AstraZeneca asisinin, 60 yasin üzerindeki kisilere uygulanmasini tavsiye etti.

Avustralya, Astrazeneca Covid-19 Asisini 60 Yas Üstü Kisilere Tavsiye Etti
Korona virüs (Covid-19) ile mücadele kapsaminda asilama kampanyalarinin hiz kesmeden devam ettigi Avustralya’dan, AstraZeneca tarafindan Covid-19’a karsi gelistirilen asinin uygulandigi 2 kisinin hayatini kaybetmesinin ardindan asinin uygulanacagi yas grubuna iliskin yeni bir tavsiye geldi. Avustralya’da 3,3 milyon doz AstraZeneca Covid-19 asisinin uygulandigi 60 kiside nadir kan pihtilasmasi tespit edildigini kaydeden Avustralya Saglik Bakani Greg Hunt, 2 kisinin hayatini kaybetmesinin asiya iliskin politika degisikligine gidilmesine neden oldugunu belirtti.

Hunt, tespit edilen yeni bulgularda, asinin uygulandigi 50-59 yas arasi kisilerde çok nadir Trombositopeni riskinin daha yüksek olmasi nedeniyle AstraZeneca asisinin 60 yas üstü kisilere uygulanmasini tavsiye etti. Hunt, "Devlet, güvenligi her seyin üstünde tutuyor. Bugün alinan bu güncellenmis tavsiye karari, 50-59 yas grubunda çok nadir görülen Trombositopeni sendromu için daha yüksek bir risk olusturdugu tespit edilen yeni kanitlara dayanmaktadir" ifadelerini kullandi.

Ayrica Bakan Hunt, tavsiyenin 2021 yili bitmeden her Avustralyaliya en az bir doz Covid-19 asisi uygulanmasi hedeflenen asi takvimini geciktirmeyecegini bildirdi.

Öte yandan Nisan ayinda Avustralya, AstraZeneca asisinin kullanimini 50 yasin üzerindeki kisilerle sinirlandirmak için harekete geçmisti. Bazi Avrupa Birligi’ne (AB) üye ülkeler ise, özellikle gençler arasinda çok nadir görülen kan pihtilasmasi (tromboz) vakalari nedeniyle, AstraZeneca asisini çogunlukla 50 ila 65 arasinda degisen belirli bir yasin altindaki kisilere uygulamayi durdurmus ve asinin kullanimini yaslilarla sinirlandirmisti.
Kaynak: İHA