Osman Gazi'nin Migferi Fetih Müzesi'nde

Osmanli Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin oglu Orhan Gazi’ye ait olan migferin replikasi, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde sergilenmeye baslandi. Osmanli Devleti’ne ait bilinen en eski eserlerden biri olan migferin replikasi, tarih severler tarafindan büyük ilgi gördü.

Osman Gazi'nin Migferi Fetih Müzesi'nde
Bursa’nin fethinin 3 boyutlu aktarildigi Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, bünyesinde yer alan tarihî unsurlara bir yenisini daha ekledi. Her kösesinde tarihî bir degerin yer aldigi ve ziyaretçilerini adeta 695 yillik bir zaman yolculuguna çikaran Fetih Müzesi, Osmanli Devleti’ne ait bilinen en eski eserlerden biri olan Orhan Gazi’ye ait migferin replikasini Bursalilarla bulusturdu. Asli Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanligi’nda teshir edilen migferin tepelik altinda ve agiz çevresinde yer alan yazi kusaklarinda, ‘Güçlü kuvvetli büyük Sultan Orhan Gazi, Allah’in selâmi seninle olsun, hakimiyetin ve gücün ölümsüz kilinsin’ anlamina gelen ‘Ed-Devletü ve’s-Sultânü ve’s Selâm Emîr Sultân Gâzî Orhân Hullide Mülkühü ve Devletühü ve Emruhü’ ibâresi yer aliyor.

Osmanli döneminin önemli olaylarinin resmedildigi kronolojik sergi salonunda bulunan Orhan Gazi’nin migferinin replikasi, tarihe merak duyan ziyaretçilerin müze ziyaretlerindeki ilk nokta oldu. Migferin replikasini inceleyen Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, “Bursa’nin fethi 1326 yilinda Orhan Gazi tarafindan gerçeklesmis, fetihten sonra Bursa bey sancagi ve devletin baskenti olmustur. Osmangazi Belediyesi olarak, yasadigimiz kenti fetheden ve bu topraklari bize yurt yapan basta Osman Gazi ve Orhan Gazi olmak üzere tüm ecdadimizi her zaman minnetle aniyoruz. Bursa’nin fetih gününü tüm detaylariyla bu günümüze aktardigimiz Fetih Müzesi’nde Bursa’nin fatihi Orhan Gazi’nin migferinin replikasini da vatandaslarimizla bulusturmaktan dolayi mutluyuz” dedi.

Kaynak: İHA