Mamak Belediye Baskani Köse, Temeli Çöken Ve Otoparki Hasar Gören Binada Incelemelerde Bulundu

Ankara’nin Mamak ilçesinde iddiaya göre insaat çalismasi nedeniyle temeli hasar gören ve otoparkinda göçük olusan 3 katli apartmandaki 16 daire tahliye edildi.

Mamak Belediye Baskani Köse, Temeli Çöken Ve Otoparki Hasar Gören Binada Incelemelerde Bulundu
Olay, Yesilbayir Mahallesi 1806. Sokakta meydana geldi. Sokaktaki 3 katli Rüstü Yildiz Apartmani’nin sakinleri sesler üzerine binanin arkasinda bulunan otoparki kontrol etti. Otoparkta bir bölümün yikildigini ve olusan çukurun yaklasik 20 metre derinlikte oldugunu gören vatandaslar ekiplere haber verdi. Bunun üzerine olay yerine çok sayida polis, itfaiye ve belediye ekibi sevk edildi. Otoparki çöken ve temelinde hasar olusan binada incelemelerde bulunmak üzere, olay yerine giden Mamak Belediye Baskani Murat Köse, “Sabaha karsi 03.00’de telefon ihbari üzerine ekipler geldi. Olayin nasil olduguna dair tespitler yapildi. Ruhsati 10 gün önce alinmis bir istinat duvari çalismasi var. Çalismalar sirasinda zemin hakkinda incelemelerde bulunduk. Zemin aslinda sert bir zemin, fakat otopark rampasinda, dolgu malzemesinde ve bir plakada kayma meydana gelmis. Insaati durdurduk. Gece, toplamda 7 kat, 16 daireli apartman tahliye edildi. Dolayisiyla apartman sakinlerini misafirhanemize aldik. Ekiplerimizle beraber burada bir çalisma yapildi, suanda da arkadaslarimiz detayli çalismalarini yapiyor, teknik rapor olusturuluyor. Binada herhangi bir kayma veya çatlak yok. Istinat duvarinin proje yenilemesi yapiliyor. Üstteki binanin istinat duvarina baglayacak bir sekilde beton atilacak. Konu hakkinda teyakkuz halindeyiz. Bu tür olaylardan sonra tedbirlerimizi almistik. Bundan sonraki çalismalarimizi ekipler, teknik olarak takip edecekler. Istinat duvari tamamlandiktan sonra bina sakinleri evlerine tasinabilecekler” seklinde konustu.



“Temelin zarar aldigini gördügümüzde ilk binadakilere sonra polis ekiplerine haber verdik”

Yasanan olay hakkinda konusan bina sakini Fevzi Yildiz, “Gece yarisi güçlü bir sesle uyandik. Deprem olmadigini, kazi çalismasinin yapildigini biliyorduk. Temelin zarar aldigini gördügümüzde ilk binadakilere sonra polis ekiplerine haber verdik. Belediye ekipleri birçok magduru misafirhanelere yönlendirdi. Birçogumuz da akrabalarin evine tasindik. Binalarin alti çürük. Yetkililerden istedigimiz gerekli ölçümlerin yapilmasidir” ifadelerine yer verdi.

“Kayanin aralardan su almasiyla bosluk olusmus ve kaya parçalanmis”

Olay aninda binada olmadigini ve kendisinin de insaat isi ile ugrastigini belirten bir diger bina sakini Bilal Cemoglu, “Gece burada degildim, ailem evdeydi. Saat gece yarisi 02.30- 03.00 siralarinda beni aradilar. Sakin bir sekilde apartmandan çikmalarini söyledim. Sabah geldigimde gördügüm kadariyla binada çok bir sey olmamis. Ilk basta gürültü ve sarsintidan dolayi deprem zannetmisler. Sonradan binanin otopark kisminda göçme oldugu görülmüs. Yillardir insaatla ugrasiyorum. Kayanin aralardan su almasiyla bosluk olusmus ve kaya parçalanmis. Yetkililer güvenlik amaçli tedbir aldilar. Istinat duvari yapilacak” dedi.



“Otopark zemini dolgu malzemesi oldugu için yagmurla beraber yumusayinca topragin kaymasina sebep olmus”

Yasanan olay sonrasi bölgeye gelen Mamak Belediyesi Imar ve Sehircilik Müdürlügü yetkilisi konu hakkinda yaptigi açiklamada su ifadelere yer verdi:

“Mevcut binanin otoparkinda bir kayma meydana geliyor. Asagi tarafta istinadin üzerine bir kayma oluyor. Olay sonrasi Imar ve Sehircilik Müdürlügü ve Fen Isleri ekipleriyle birlikte bölgeye geldik. Binada herhangi bir risk teskil edecek bir durum yok. Bina su an kayanin üzerinde alttan destekli bir sekilde duruyor. Otopark zemini dolgu malzemesi oldugu için yagmurla beraber yumusayinca topragin kaymasina sebep olmus. Binani yan tarafinda olusan istinat duvariyla ilgili çalisma basladi.

Istinat projesi yenilemeye ugradi. Gün içerisinde perde betonlariyla birlikte istinat duvari yapilacak. Bina sakinlerini misafirhanemize yönlendirdik. Olayi takip ediyoruz” ifadelerini aktardi.
Kaynak: İHA