Internetten Kartli Ödemeler Yüzde 82 Artti

Internetten kartli ödemeler geçen yila göre yüzde 82 büyüyerek 35 milyar TL’ye ulasirken internetten kartlarla yapilan ödemelerin toplam içindeki payi yüzde 29’u geçti. Ön ödemeli kartlarin kullanimi ise hizla yayginlasirken toplam ödeme adedi içindeki payi yüzde 5’e ulasti.

Internetten Kartli Ödemeler Yüzde 82 Artti
Bankalararasi Kart Merkezi (BKM), 2021 yilinin mayis ayina iliskin kartli ödeme verilerini açikladi.

BKM’nin verilerine göre, mayis ayi sonunda Türkiye’de 79 milyon adet kredi karti, 141,5 milyon adet banka karti ve 48,8 milyon adet ön ödemeli kart kullaniliyor. 2020 yilinin mayis ayi ile kiyaslandiginda kredi karti adedinde yüzde 11’lik, banka karti adedinde yüzde 3’lük, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 43’lük artis yasandi. Toplam kart sayisi ise 269,3 milyon adede ulasarak geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 11 oraninda artis gösterdi.

Mayis ayinda 115 milyar TL tutarinda kartli ödeme yapildi

BKM verilerine göre, kredi kartlari, banka kartlari ve ön ödemeli kartlar ile mayis ayinda yapilan toplam ödeme tutari bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 51 artarak 115 milyar TL oldu. Kartli ödemelerde gerçeklesen yüksek büyümede, 2020’nin mayis ayinda pandeminin yogun günlerinde alinan tedbirlerle beraber kartli ödemelerde meydana gelen yavaslama (baz etkisi) etkili oldu. Mayis ayinda ödemelerin 94,3 milyar TL’si kredi kartlari ile yapilirken 19,1 milyar TL’sinde banka kartlari, 1,6 milyar TL’sinde ise ön ödemeli kartlar kullanildi. Kredi karti ile ödemelerde önceki yilin ayni dönemine göre büyüme orani yüzde 49, banka karti ile ödemelerde yüzde 52 olurken ön ödemeli kartlar ile yapilan ödemelerde ise bu oran yüzde 330 olarak gerçeklesti.

Internetten kartlarla yapilan ödemelerin toplam içindeki payi yüzde 29’u geçti

Internetten kartli ödeme tutari mayis ayinda, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 82 artarak 35 milyar TL’ye yaklasti. Geçen yil mayis ayinda yüzde 25,2 olan internetten kartli ödemelerin toplam kartli ödemeler içindeki payi ise yüzde 29’un üzerine çikarak rekor seviyeye ulasti.

Her 3 TL kredi karti ödemesinin 1 TL’si ticari kartlarla gerçeklesiyor

Son yillarda önemi hizla artan ve ticari hayatta çek-senet gibi geleneksel ödeme araçlarinin yerini alan ticari kredi kartlari ile ödemeler hizli büyümesini sürdürüyor. Isyeri sahiplerine ödemelerde büyük kolaylik saglayan ticari kredi karti adedi mayis ayi itibariyla 7,1 milyona ulasti. Mayis ayinda ticari kredi kartlariyla yapilan ödeme tutari geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 67 artarak 27,9 milyar TL oldu. Ticari kredi kartlari ile yapilan ödemelerin toplam kredi karti ödemeleri içindeki payi da geçen yila göre artarak yüzde 30’a ulasti ve her 3 TL kredi karti ödemesinin 1 TL’si ticari kredi kartlariyla gerçeklesti.

Ön ödemeli kartlarin kullanimi hizla yayginlasiyor

Bir vadesiz hesaba bagli olmasina gerek olmadan kullanicinin karta yükledigi miktar kadar ödeme yapmasina imkân saglayan ön ödemeli kartlarin kullanimi da hizla yayginlasiyor. Market ve giyim gibi temel ihtiyaçlardan internet ödemelerine, ulasim kartlarina para yüklemeden fatura ödemelerine ve simit, kahve, ulasim gibi mikro ödemelere kadar hayatin birçok alaninda kullaniminin arttigi görülüyor. Mayis ayinda ön ödemeli kartlarla toplam 34 milyon adet ödeme yapilirken toplam kartli ödemelerin yüzde 5’inde artik ön ödemeli kartlarin kullanildigi görülüyor. Geçen yilin ayni döneminde yüzde 2 olan bu payin bu seviyeye gelmesi, ön ödemeli kartlarin hayatimiza ne kadar hizli girdigine isaret ediyor.
Kaynak: İHA