Cumhurbaskani Erdogan Azerbaycan Milli Meclisi'ne Hitap Etti Açiklamasi (2)

'(Karabag Zaferi) Bu zaferden kimse rahatsiz olmasin, çünkü bu yikimin degil insanin, zulmün degil adaletin, nobranligin degil zarafetin, savasin degil barisin, kanin degil kalbin zaferidir' 'Karabag ayni zamanda, dünyayi kendi siyasi ve ekonomik hirslarinin arenasi olarak görenlerin hesaplarinin bozuldugu yerdir' 'Nahçivan'la Bakü'yü birbirine baglayacak Zengezur koridorunun bölgemize getirecegi rahatlamanin ve zenginligin tarifi mümkün degildir' 'Bu yil Azerbaycan'in kültür baskenti olan Susa'yi gelecek yil da 'Türk Dünyasi Kültür Baskenti' olarak görmekten memnuniyet duyariz' 'Bir daha Kafkasya'nin boynuna kimsenin esaret zinciri vuramamasi için, önümüze çikan firsatlari hep birlikte en iyi sekilde degerlendirmeliyiz' 'Zengezur koridorundaki demir yoluyla Ermeniler de kolayca Moskova'ya ve dünyaya ulasabilecek, böylece kendi kendilerine uyguladiklari ablukadan kurtulabileceklerdir' 'Ermenistan Azerbaycan'la problemlerini çözdükçe Türkiye olarak biz de gereken adimlari atacagiz'.

Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Karabag Zaferi'ne iliskin, "Bu zaferden kimse rahatsiz olmasin çünkü bu yikimin degil insanin, zulmün degil adaletin, nobranligin degil zarafetin, savasin degil barisin, kanin degil kalbin zaferidir." dedi.

Erdogan, Azerbaycan Meclis Binasi'nda yaptigi konusmada, dün Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev ile Susa'da olduklarini hatirlatarak "Azad Karabag topraklarinda Azerbaycan bayraginin gururla dalgalandigini görmenin bahtiyarligini bizzat yasadik." ifadesini kullandi.

Susa'nin Karabag Hanligi'nin kurucusu Penahali Han devrinden beri adeta tabii bir sanat akademisi gibi müzigin, edebiyatin, sanatin en yüksek seviyede yasadigi ve yasatildigi bir sehir oldugunu söyleyen Erdogan, siirleri bugün de sevilerek okunan Molla Penah Vagif'tan baslayarak Susa'nin edebiyatin merkezi olma vasfini korudugunu kaydetti. Erdogan, "Kartal yuvasi gibi kayaliklarin üstünde semaya yakin kurulmasindan olacak, Susa'ya kültürün, sanatin, edebiyatin ilhamlari hep bolca gelmistir." diye konustu.

Erdogan, Susa'nin, bestekar Üzeyir Hacibeyli'nin, Bülbül'ün, Hursidbanu Natevan'in, Resit Behbudov'un ve daha nice sanatçilarin, sairlerin yurdu oldugunu dile getirerek söyle devam etti:

"Ahmet Agaoglu gibi yalniz Azerbaycan'da degil, Türkiye ve Türk dünyasinda da fikirleriyle etkili olmus aydinlarin yuvasi Susa, bugün tekrar kültürle, medeniyetle, hiç endise etmeyin ayaga kalkiyor. Susa'nin 'Azerbaycan Kültür Baskenti' ilan edilmesi ve geçtigimiz günlerde Cidir Düzü'nde düzenlenen Har-i Bülbül Musiki Festivali, bu dogrultuda dünyaya verilen açik bir mesajdir. Vagif Siir Festivali'nin hazirliklarinin devam ettigini memnuniyetle duyuyorum. Bu yil Azerbaycan'in kültür baskenti olan Susa'yi gelecek yil da 'Türk Dünyasi Kültür Baskenti' olarak görmekten memnuniyet duyariz. Türk dünyasinin dört bir yanindan gelecek kültür ve sanat ehlinin, bu güzel sehirde bulusmasi Susa'nin kadim tarihine verilen en güzel selam olacaktir."

- "Degerlerimizi hem yeni nesillerimize hem de bütün dünyaya anlatmaliyiz"

Sadece Susa veya Karabag'in degil, Azerbaycan'in ve Türk dünyasinin her kösesinin büyük sairler ve sanatçilar yetistirdigine isaret eden Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu yil Nizami Gencevi'nin dogumunun 880'inci yil dönümüdür. Asirlar boyunca sairler onunla yarismayi ve ona ulasmayi bir meziyet saymislardir. 'Avni' mahlasiyla siirler yazan Fatih Sultan Mehmet Han'in su eserinde de ayni hissiyata rastlanir, 'Bu kelam ile Nizami isidürse sözüni, ilteler sana hased Sa'di ve Selman bu gice'. Bu yil ayrica Ahi Evran'in dogumunun 850'nci, Ali Sir Nevai'nin dogumunun 580'inci, Haci Bektasi Veli'nin vefatinin 750'nci, Yunus Emre'nin vefatinin 700'üncü yil dönümüdür. Geçen yil Farabi'nin dogumunun 1300'üncü yiliydi. Dünyada bu kadar zengin ve yüksek kültürel degerleri olan milletlerin sayisi çok azdir. Biz bu degerlerimizi hem yeni nesillerimize hem de bütün dünyaya anlatmaliyiz."

Rahmetle yad ederek saydigi ve sayamadigi tüm isimlerin medeniyetlerinin direkleri oldugu gibi, dünya kültürünün de degerleri oldugunu ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, "Insanlik onlarin eserlerindeki hikmetlerin sirrina vakif oldukça, dünyamizdaki meseleleri çözmek kolaylasacaktir. Maziden atiye kuracagimiz köprüyle medeniyetimizi yeniden yükseltmek, hak ettigi yere çikarmak bizlerin elindedir. Birligimizi, beraberligimizi, dostlugumuzu, kardesligimizi ne kadar siki tutarsak, birbirimize ne kadar siki sarilirsak bu hedefe o kadar çabuk ulasiriz." dedi.

- "Kanin degil kalbin zaferi"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Karabag Zaferi'nin Azerbaycan'a, Kafkaslara ve dünyaya getirecegi yararlarin kiymetinin zaman geçtikçe daha iyi anlasilacagini belirterek "Bu zaferden kimse rahatsiz olmasin çünkü bu, yikimin degil insanin, zulmün degil adaletin, nobranligin degil zarafetin, savasin degil barisin, kanin degil kalbin zaferidir. Nitekim, bu zaferin ardindan yapilanlara ve yapilacaklara baktigimizda, çizdigimiz tablonun nasil ete kemige büründügü görülecektir." seklinde konustu.

Cumhurbaskani Erdogan, Karabag'in her kösesine huzur, sükun ve umudun hakim oldugunu ifade ederek "Evlerinden, yurtlarindan 30 yildir ayri olan Azerbaycanli kardeslerimize yuvalarina dönme yolu açilmistir. Insallah, bir sonraki gelisimizde bu topraklarin insanlarinin evlerine yerlestigini görmenin de bahtiyarligini yasayacagiz. Onlara da simdiden bu çagriyi Azerbaycan Parlamentosu'ndan ben de yapiyorum, bir an önce insallah evleriniz yapiliyor, yapilacak ve oralara yerlesmenizi bizler de hasretle bekliyoruz." dedi.

Isgalin sebep oldugu sürekli çatisma halinden kaynaklanan yorucu gerginligin ortadan kalktigina isaret eden Erdogan, sunlari söyledi:

"Su anda yollar süratle yapiliyor, viyadükler yapiliyor, elektrik santralleri bir taraftan kuruluyor bir taraftan açiliyor. Bunlari gözlerimle gördüm, onun için söylüyorum. Bir taraftan insallah yine altyapi tesisleri yapiliyor ve bizler de Insallah TOKI'mizle bölgede okul, hastane ve buna benzer birçok eserleri insa etmenin gayreti içerisinde olacagiz. Nahçivan'la Bakü'yü birbirine baglayacak Zengezur koridorunun bölgemize getirecegi rahatlamanin ve zenginligin tarifi mümkün degildir. Bölgemizde ve tüm dünyada zalimin zulmünün ebedi olmadigi, bir gün mutlaka hakkin, hakkaniyetin, adaletin tecelli edecegi herkes tarafindan görülmüstür."

- "Sükunet meydana gelsin, düsmanliklar ortadan kalksin"

"Karabag ayni zamanda, dünyayi kendi siyasi ve ekonomik hirslarinin arenasi olarak görenlerin hesaplarinin bozuldugu yerdir." diyen Erdogan, üstelik tüm bu gelismelerin, Azerbaycan ile birlikte Ermenistan için de yeni bir dönemin baslangici olacagini söyledi. Cumhurbaskani Erdogan, söyle devam etti:

"Mesela Zengezur koridorunda çalismaya baslayacak demiryoluyla Ermeniler de kolayca Moskova'ya ve tüm dünyaya ulasabilecekler. Böylece kendi kendilerine uyguladiklari ablukadan kurtulabileceklerdir. Kardesimle birlikte teklifimizi yaptik. Neydi teklifimiz? Gelin 6 ülke bir platform olusturalim, Rusya, Türkiye, Azerbaycan, Iran, Ermenistan ve Gürcistan. Bu platformla birlikte artik bölgede bir sükunet meydana gelsin, düsmanliklar ortadan kalksin. Burada Gürcistan'in bazi kendine has sualleri vardi. Son Türkiye ziyaretinde tekrar bunu kendisiyle Sayin Basbakan'la da konustum. Dedim, 'Bu, Gürcistan'in da lehine olacaktir. Bu adimi atalim. Bak Ermenistan ile aramizdaki sikintilari biliyorsun, ama biz bütün bunlara ragmen Azerbaycanli kardeslerimin sikintilarinin da giderilmesini istiyoruz. Ayni sekilde sizin de Rusya ile olan sikintilari asmaniza bu platform vesile olacaktir.' 'Çalisayim.' dedi. 'Iyi olur.' dedik."

Erdogan, bu bölgenin barisa ihtiyaci oldugunu belirterek "Bunu basarmamiz lazim ve Ermenistan, Azerbaycan ile problemlerini çözdükçe Türkiye olarak biz de gereken adimlari atacagiz. Türkiye sinirlarinin açilmasinin Ermenistan'a saglayacagi faydalar saymakla bitmez. Velhasil bu zaferi herkesin ortak zaferi haline getirmek bizlerin elindedir. Bir daha Kafkasya'nin boynuna kimsenin esaret zinciri vuramamasi için önümüze çikan firsatlari hep birlikte en iyi sekilde degerlendirmeliyiz. Biz bu mücadeleyi kendimiz ve dostlarimizla birlikte 'Dünya besten büyüktür.' diyerek küresel düzeyde de veriyoruz." diye konustu.

NATO Zirvesi'nde de bunlari konustuklarini ve bunlarin degerlendirmesini yaptiklarini kaydeden Erdogan, "Hamdolsun olumlu görüsmelerle buraya döndük. Ama dünyanin sorunlari bitmiyor, dünyada çözülecek daha çok sorunlarimiz var. Ama dik durursak, saglam durursak bir olur, beraber olursak Allah'in izniyle bunlari çözeriz. Medeniyet günesimizi yeniden en tepeye çikartarak, barisi ve adaleti bölgemizde ve dünyada hakim kilacagimiz günler yakindir." degerlendirmesini yapti.

Erdogan, konusmasinin sonunda, Sair Bahtiyar Vahapzade'nin "Azerbaycan-Türkiye" siirinin "Bir ananin iki oglu, Bir emelin iki kolu, O da ulu bu da ulu, Azerbaycan-Türkiye. Dinimiz bir, dilimiz bir, ayimiz bir, yilimiz bir, askimiz bir, yolumuz bir, Azerbaycan-Türkiye." misralarini okudu.

(Bitti)
Kaynak: AA