Baskan Ekrem Yüce Açiklamasi 'Sakarya'da Hayvanciliga Ivme Katacak Bir Tesis Kuruyoruz'

Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, belediye destegiyle kurulan Sakarya Manda Yetistiricileri Birligi’nin genel kurulunda sehirde hayvanciligin gelistirilmesi için Adapazari’nda 52 bin 720 metrekare alana 320 bas manda kapasiteli tesis kurulacagi müjdesini verdi.

Baskan Ekrem Yüce Açiklamasi 'Sakarya'da Hayvanciliga Ivme Katacak Bir Tesis Kuruyoruz'


Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, belediye destegiyle kurulan Sakarya Damizlik Manda Yetistiricileri Birligi’nin ilk genel kuruluna katildi.

Sosyal Gelisim Merkezi (SGM) binasinda gerçeklestirilen toplantida Tarim Il Müdür Vekili Ali Ulvi Özerdem, Adapazari Ziraat Odasi Baskani Ercan Ates, SERA A.S Genel Müdürü Ismail Kaya, Sakarya Il Damizlik Sigir Yetistiricileri Birligi Baskani Hakan Candemir, Büyüksehir bürokratlari, hayvan yetistiricileri ve sektör temsilcileri yer aldi. Genel kurul maddeleri birlik üyelerinin oy birligiyle kabul edildi.

“Mozzarella peyniri ve manda kaymagi üretilecek”

Genel kurulda konusan Baskan Yüce, kurduklari birligin faaliyete geçmesi için Adapazari Abali Mahallesi’ndeki 52 bin 720 metrekarelik alana 300 bas manda kapasiteli modern bir tesis insa edilecegini müjdeledi. Tesiste üretilen sütlerin mozzarella peyniri ve manda kaymagina dönüstürülerek piyasaya sunulacagini söyleyen Baskan Yüce, burada üreticilerle birlikte hayvan bakim, pazarlama ve irk gelistirme konusunda egitimler yapilacagini açikladi.



Sakarya hayvancilikta ivme kazanacak”

Projenin Sakarya’da hayvanciliga ivme kazandiracagini belirten Baskan Yüce, “Sakarya’da hayvan sayisini artirmak ve üretimimizi güçlendirmek için Büyüksehir öncülügünde Sakarya Damizlik Manda Yetistiricileri Birligi’ni kurduk. Adapazari Abali’da 52 bin 720 metrekarelik bir alanda 300 bas manda kapasiteli modern bir tesis kuruyoruz. Burada üreticilerimizle birlikte bakim, pazarlama ve irk gelistirme gibi konularda egitimler düzenleyecegiz. Yine tesis içerisinde yer alacak süt isleme merkezinde üreticilerimizin ürettigi sütler, mozzarella peyniri ve manda kaymagina dönüstürülerek iç ve dis piyasaya sunulacak. Birligimizin ve kuracagimiz birlikte hareket etme ruhunun sehrimizdeki mandacilik çalismalarina ve hayvanciliga yeni bir ivme kazandiracagina inaniyorum. Insallah hep birlikte ürün ve üretim çesitliligimizi artiracak Sakarya olarak piyasada söz sahibi olacagiz” dedi.



“Vatandasimiz uygun fiyata kaliteli ürüne sahip olacak”

Baskan Yüce, bu proje sayesinde vatandaslarin uygun fiyata kaliteli ürüne sahip olacagini ifade ederek, “Hemserilerimizin uygun fiyatla saglikli gidaya ulasabilmeleri için Süt 54, Bal 54, Yumurta 54, Et 54, Findik 54 ve Kabak 54’ü kurduk. Geleneksel üretimi, modern teknolojiyle bir araya getirerek üretim sürecini hizlandiriyor, verimi ve kazanci artiriyoruz. Kurdugumuz bu birlik ile öncelikli hedefimiz; teknolojik imkânlari ve büyük sermayeleri sebebiyle pazardan en ciddi payi alan kurumsal isletmeler karsisinda yerel ve küçük ölçekli isletmeleri desteklemek olacaktir. Böylece piyasadaki varligimizi koruyabilecek ve rekabet için gerekli olan tüm donanima sahip olabilecegiz. Ihtiyaçlari toptan temin edecek, daha uygun fiyata daha kaliteli ürünler alabilecegiz. En önemli ihtiyaçlarimizdan olan suni tohumlamayla ilgili kolayca temin imkânimiz olacak. Hayvan sagligi hizmetlerinden daha kolay yararlanabilecegiz. Hibe ve desteklerden hatta makul kredi imkânlarindan, bakanlik projelerine basvurup destek alabilecegiz” diye konustu.



“Sayiyi arttirip üretime hiz verecegiz”

Sakarya’da 2 bin olan manda sayisini artirarak hayvancilik faaliyetlerine hiz kazandiracaklarini söyleyen Baskan Yüce, “Manda kuvvetli yapisi, zahmetsiz beslenme yapisiyla üretimi tercih edilen bir hayvandir. Eti ve sütünün yaninda kuvveti sebebiyle çeki hayvani olarak da kullanilir. Dünya üzerindeki manda dagiliminin %96,4’ü Asya kitasindadir. Manda sayisinin az oldugu Avrupa ülkelerinde modern tekniklerle üretim yapilmakta ve gelirler de her geçen gün artmakta. Manda sütünün diger sütler karsisinda sahip oldugu üstünlügü iyi kavramamiz ve bu üstünlükten yararlanmamiz gerekiyor. Sakarya’mizda uzun yillar manda yetistiriciligi yapilmis ancak bu is son dönemde, ülkede oldugu gibi epey yavaslamistir. Çok sükür ki Tarim ve Orman Bakanligimiz eliyle manda sayilarinin kayit altina alinmasi ve üretimin tesvik edilmesiyle bu azalma durmustur. Su an için sehrimizde bulunan mandalarin sayisi 2 bine ulasmis durumda. Bu sayi bir birlik kurmak için yeterli. Ancak hayvancilik ve üretim için oldukça az. Yapacagimiz çalismalarla sayiyi artirip üretime hiz verecegiz” seklinde konustu.



Baskan Yüce’ye destek tesekkürü

Tarim Il Müdür Vekili Ali Ulvi Özerdem, genel kurulun açilis konusmasini yapti. Özerdem, “Birligin olusmasinda yaptigi önderlik ve vermis oldugu destekler için Büyüksehir Belediye Baskanimiz Ekrem Yüce’ye tesekkür ediyorum. 8 ilçe 31 mahallemizde bulunan 55 mera ve diger tüm tarimsal çalismalarimizda paydas olan Büyüksehir Belediyemize sükranlarimi sunuyorum. Hiç süphesiz hayvancilik Sakarya’da büyük bir yere sahip. Manda yetistiriciliginde de söz sahibi olacagimiza inaniyor, birligimizin hayirli olmasini temenni ediyorum” ifadelerini kullandi.

Toplantinin sonunda birlik üyeleri ve katilimcilar Baskan Yüce ile günün anisina fotograf çekildi.
Kaynak: İHA