Balyoz Sanigi 7 Kisinin Beraati Bozuldu (1)

Yargitay 16. Ceza Dairesi, Balyoz davasinda Çetin Dogan, Ihsan Balabanli, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, Metin Yavuz Yalçin, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkiliç'a verilen beraat kararinin oy birligiyle bozulmasina karar verdi

Yargitay 16. Ceza Dairesi, Balyoz Plani davasinda, Çetin Dogan, Ihsan Balabanli, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, Metin Yavuz Yalçin, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkiliç'a verilen beraat kararini bozdu.

Yargitay 16. Ceza Dairesi, Balyoz Plani davasinda 7 sanik yönünden yapilan temyiz incelemesini tamamladi.

Daire, davada, Çetin Dogan, Ihsan Balabanli, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, Metin Yavuz Yalçin, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkiliç'a verilen beraat kararini bozulmasina hükmetti.

Dairenin 14 Haziran 2021'de oy birligiyle aldigi kararin 37 sayfalik gerekçesinin yazimi tamamlandi.

Saniklarin eylemlerinin, "tesebbüs asamasina ulasmayan hazirlik hareketleri kapsaminda degerlendirilecegi" belirtilen gerekçede, seminer çalismasindaki konusma içerikleri, plan seminerinin hukuki dayanagi ile icra sekline iliskin kurumsal belgeler dikkate alindiginda, saniklarin fikir birligi içinde gerçeklesen eylemlerinin, 5237 sayili Türk Ceza Kanunu'nun 316. maddesinde düzenlenen "suç için anlasma" suçunu olusturdugu belirtildi.

Gerekçede, çekildiklerine dair savunma, delil, somut olgu veya davranisi belirlenemeyen saniklardan, ittifakin farkina varilmasi üzerine, bir kisminin emekliligini istedigi, bir kisminin da askeri surada resen emekli edildiginin anlasilmasi karsisinda, saniklar hakkinda lehe-aleyhe yasa degerlendirmesi yapilarak hukuki durumlarinin buna göre tayin ve takdirinin gerektigi kaydedildi.

- FETÖ'nün TSK'ye kumpasi

Türkiye, darbe plani oldugu iddia edilen "Balyoz" adini ilk kez Taraf gazetesinin 20 Ocak 2010 tarihli haberiyle duydu.

Dönemin 1. Ordu Komutani Çetin Dogan liderliginde, darbe zeminini hazirlama amaçli "çarsaf", "sakal", "suga" ve "oraj" kod adli eylem planlarindan olustugu savunulan "balyoz harekat plani" ile ilgili belge, CD ve ses kayitlarina iliskin dosyalarin 30 Ocak 2010'da savciliga FETÖ üyeliginden yargilanan Mehmet Baransu tarafindan bavulla teslim edilmesinin ardindan yargi süreci baslamisti.

Devlet Güvenlik Mahkemelerinin kapatilmasinin ardindan yerine kurulan özel yetkili mahkemelerde yapilan yargilama sürecinde, 250'si tutuklu 365 sanik, Silivri Cezaevi içinde kurulan mahkemede savunma yapti.

Özel yetkili savcilarin incelemesinden sonra 22 Subat 2010'da ilk gözaltilar yapildi. Ilk etapta, Çetin Dogan'in da aralarinda bulundugu 194 kisi hakkinda dava açildi.

Istanbul 10. Agir Ceza Mahkemesinde görülen dava, Eskisehir'de ve Gölcük Donanma Komutanliginda ele geçirildigi iddia edilen belgelerle ilgili sorusturma sonucu açilan 2 davayla birlestirildi.

250'si tutuklu 365 muvazzaf ve emekli Türk Silahli Kuvvetleri (TSK) personelinin yargilandigi davanin ilk durusmasi 16 Aralik 2010'da baslamisti.

- AYM karari sonrasi beraat ettiler

Mahkeme, 21 Eylül 2012'de Çetin Dogan, Özden Örnek ve Ibrahim Firtina'nin da aralarinda bulundugu 365 saniktan 325'ini "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren iskat veya vazife görmekten cebren men etmek" suçundan agirlastirilmis müebbet hapse mahkum etti ancak "eksik tesebbüs" nedeniyle cezalarda indirime gitti.

Kapatilan özel yetkili Istanbul 10. Agir Ceza Mahkemesinin bu karari, FETÖ üyeliginden hapis cezasi alan Yargitay 9. Ceza Dairesi heyetince de oy birligiyle onandi.

Yargitay kararinin ardindan sanik avukatlari Anayasa Mahkemesine bireysel basvuruda bulundu, Yüksek Mahkemenin verdigi ihlal ve yeniden yargilama kararinin ardindan yargilama süreci yeniden basladi.

Yeniden yargilamayla FETÖ'nün TSK'ye kurdugu kumpaslardan kabul edilen bu davanin saniklari beraat etti.

Ancak, Anadolu 4. Agir Ceza Mahkemesinin 236 sanik hakkinda verdigi beraat kararina, Anadolu Cumhuriyet Bassavciligi saniklar Çetin Dogan, Ihsan Balabanli, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, Metin Yavuz Yalçin, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkiliç yönünden itiraz etti.

Itiraz üzerine Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi da beraat kararinin bozulmasi yönünde görüs bildirdi.

- Sorusturma ve davada görev alan 50 eski hakim ve savci yargilaniyor

FETÖ'nün kumpaslarindan sayilan "Balyoz"un sorusturmasi ve davasinda görev alan 50 eski hakim ve savcinin, FETÖ üyeligi, FETÖ yöneticiligi ile "devletin güvenligine ve siyasal yararlarina iliskin bilgileri açiklama", "görevi kötüye kullanma" ve "kisiyi hürriyetinden yoksun kilma" suçlarindan yargilanmalarina devam ediliyor.

"Balyoz plani" davasinda yargilanan bazi saniklara kumpas kuruldugu iddiasina iliskin tutuklu sanik Mehmet Baransu'nun yargilanmasi da sürüyor.
Kaynak: AA