Türkiye - Kuzey Makedonya TSO Forumu Kurulus Anlasmasi Imzalandi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) ile Kuzey Makedonya Ekonomi Odasi (MCHAMBER) arasinda Türkiye-Kuzey Makedonya Ticaret ve Sanayi Odasi Forumu kuruldu.

Türkiye - Kuzey Makedonya TSO Forumu Kurulus Anlasmasi Imzalandi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi ile Kuzey Makedonya Ekonomi Odasi arasinda Türkiye-Kuzey Makedonya Ticaret ve Sanayi Odasi Forumu kuruldu. TOBB Baskani M. Rifat Hisarciklioglu’nun, Kuzey Makedonya Ekonomi Odasi Baskani Branko Azeski ile gerçeklestirdigi online görüsme sonrasi, Türkiye-Makedonya Ticaret ve Sanayi Odasi Forumu kurulmasina iliskin anlasma imzalandi. Hisarciklioglu, görüsme sonrasinda yaptigi konusmada, 2021 yilinin ilk çeyreginde yüzde 7 oraninda büyüme gerçeklestigini, bu yilin genelinde ekonominin yüzde 5-6 civarinda büyüyeceginin beklendigini söyledi.

Ihracatin ilk 5 ayda yüzde 38 artisla 85 Milyar dolara yükseldigini animsatan Hisarciklioglu, yilin tamami için ihracatta 200 milyar dolari geçeceklerini tahmin ettiklerini vurguladi.

“Temmuz ayinda daha fazla rahatlama olur diye umuyoruz”

Hisarciklioglu, Türkiye’nin asilamada dünyada ilk 15 ülke arasinda oldugunu, turizm sektörünün de öncelikli asilama grubuna dahil edildigini belirterek, “Haziran ayindan itibaren kismi normallesmeye geçtik. Temmuz ayinda daha fazla rahatlama olur diye umuyoruz. O zaman turizmde de yeni pozitif gelismeler olacagini tahmin ediyoruz” dedi.



“Hizmet sektörünü de kapsayacak sekilde genisletilmesi çalismalarini destekliyoruz”

Türkiye için Makedonya’nin çok önemli oldugunu vurgulayan Hisarciklioglu, “2000 yilindan beri yürürlükte olan serbest ticaret anlasmasi, sanayi ürünleri ticaretimizi karsilikli olarak olumlu etkilemistir. Ayrica, Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi ve Yatirimlarin Karsilikli Tesviki ve Korunmasi Anlasmalari, Uluslararasi Karayolu Tasimaciligi gibi temel anlasmalar tamamlanmistir. Bunlari varligi, ikili ticari ve ekonomik iliskilerimizin gelistirilmesi için uygun bir altyapi olusturmaktadir. Serbest Ticaret Anlasmasinin tarim ürünlerini ve hizmet sektörünü de kapsayacak sekilde genisletilmesi çalismalarini destekliyoruz. Bu alanda saglanacak basari, ikili ticaret hacmimizi kisa sürede iki katina çikaracaktir” seklinde konustu.



“Müteahhitlerimiz 1,1 milyar dolar tutarinda 32 proje üstlendi”

Kuzey Makedonya’daki Türk firmalarinin yatirimlarinin son 10 yilda hizla arttigina da dikkat çeken Hisarciklioglu, “Halen yaklasik 100 yatirimci firmamiz faaliyet gösteriyor. 1,2 milyar avro tutarinda bir yatirim söz konusu. Türk firmalari, Makedonya’da 5 bin kisiye istihdam sagliyor. Yatirimlarimizin artmasi karsilikli ticaretimizi de olumu etkileyecektir. Müteahhitlerimiz 1,1 milyar dolar tutarinda 32 proje üstlendi. Bunlarla gurur duyuyoruz. Kuracagimiz Türkiye-Makedonya Ticaret ve Sanayi Odasi Forumu ile ikili iliskilerimizin hacmini çok daha yukarilara çikaracagiz” degerlendirmesinde bulundu.

Kuzey Makedonya Ekonomi Odasi Baskani Azeski de pandeminin Kuzey Makedonya’daki etkileri hakkinda bilgi vererek, Makedonya’daki Türk yatirimlarinin büyük bir basariyla devam ettigini ifade etti.

Azeski, pandeminin iyilesmesiyle Türk turistlerin Kuzey Makedonya’ya daha fazla geleceklerine inandigini belirtti.

Bölgesel isbirligine önem verdiklerini söyleyen Azeski, TOBB ile MCHAMBER arasinda kurulan Türkiye-Makedonya Ticaret ve Sanayi Odasi Forumu’nun ikili iliskilere katki saglayacagini vurguladi.
Kaynak: İHA