New York'ta Kovid-19 Salgini Kisitlamalari Büyük Ölçüde Kaldirildi

NEW YORK – ABD’nin New York eyaletinde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsaminda yürürlükte olan kisitlamalarin neredeyse tamami kaldirildi.

New York Valisi Andrew Cuomo, düzenledigi basin toplantisinda, eyalette asilama oraninin yüzde 70 hedefine ulasildigini belirterek Kovid-19 kisitlamalarinin bugünden itibaren kaldirildigini duyurdu.

Cuomo, "Bugün pandemiyle mücadelede 472’nci gün. Bugünden itibaren bildigimiz normal hayata dönüyoruz. Bu, çok önemli ve bunu hak ediyoruz çünkü çok uzun bir yol oldu." diye konustu.

Bir dönem ülkede vaka sayisi orani en yüksek eyalet olan New York’ta, bugün itibariyla bu oranin 1000'de 4'e düstügünü ifade eden Cuomo, “Bir dönem New York, yüzyilin yasadigi bu salginin merkezi oldu. Tüm olumsuz sartlara ragmen 15 aylik bu süreçte New Yorklular yilmadan mücadeleyi sürdürdü. New York bu saglik krizinden daha da güçlenerek çikti.” dedi.

Cuomo, artik maske takma, saglik taramasi yapma, sosyal mesafeye uyma ve sosyal toplantilara sinir getirme gibi kurallara gerek olmadigini ancak hala asi yaptirmamis kisilerin ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) protokolüne göre tedbirlere devam etmesi gerektigini vurguladi.

CDC’nin belirledigi Kovid-19 tedbirlerinin ilkokullarda, toplu tasima araçlarinda, büyük kalabaliklarin oldugu bina içi etkinliklerde, saglik merkezleri ve hapishanelerde uygulanmaya devam edecegini aktaran Cuomo, salginla mücadelede ön saflarda bulunan temel hizmet çalisanlarini onurlandirmak ve kisitlamalari kaldirmayi kutlamak için bu aksam eyaletin 10 ayri noktasinda havai fisek gösterisi yapilacagi bilgisini de paylasti.

ABD'de Kovid-19 asilama istatistiklerini takip eden CDC'den yapilan açiklamada, Baskent Washington D.C. ve ülkedeki 14 eyalette Kovid-19 asilama oraninin yüzde 70 sinirini geçtigi, Vermont eyaletinin yüzde 84 ile ilk sirada yer aldigi kaydedildi.

Kaynak: AA