Kiliçdaroglu, CHP TBMM Grup Toplantisi'nda Konustu Açiklamasi (2)

'(Marmara Denizi'ndeki müsilaj) Dogayi seviyorlarsa, desarjin süratle, ivedilikle durdurulmasi lazim' 'Sakin ola ki kul hakki yiyen hiç kimse CHP'ye oy vermesin. Haram oya ihtiyacimiz yok, helal oya ihtiyacimiz var' 'Onlar bizim üzerimize, mafyalariyla, çeteleriyle, yer alti dünyasinin beslemeleriyle gelebilirler. Saniyorlar ki 'Biz CHP'lilere geri adim attiririz.' Kuvayimilliye ruhunun bu topraklarda oldugunu bilmiyor musunuz? Feristahiniz gelse bize geri adim attiramaz'

Kiliçdaroglu, CHP TBMM Grup Toplantisi'nda Konustu Açiklamasi (2)
CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununa iliskin "Dogayi seviyorlarsa, desarjin süratle, ivedilikle durdurulmasi lazim." dedi.

Kiliçdaroglu, partisinin TBMM Grup Toplantisi'nda yaptigi konusmada, Mecliste 2002 yilinda oy birligiyle Ergene Nehri'ndeki kirliligin arastirilmasi için bir komisyon kuruldugunu ve komisyonun raporunu 2003 yilinda tamamlandigini anlatti.

Genel Kurulda okunarak gereginin yapilmasina karar verilen raporda, Ergene Havzasi'nin korunmasi için agir cezalar getirilmesinin önerildigini aktaran Kiliçdaroglu, yürütme organinin, bu konuda, aradan geçen süre zarfinda TBMM'yi dinlemedigini söyledi. Atik su aritma sistemlerine kimyasal atik ünitesi eklenmesinin de raporda öngörüldügünü ifade eden Kiliçdaroglu, bunun da yerine getirilmedigine dikkati çekti.

Kemal Kiliçdaroglu, kirli su dolu kavanozu göstererek, "TBMM istiyor. Yapacak olan yürütme organi, Erdogan hükümeti. Yapmiyor ama Tekirdag'a gittigi zaman da Tekirdaglilara tarihin en büyük yalanini söylüyor; 'Bu su içilecek hale geldi.' diyor. Buyurun dün alinan su." seklinde konustu.

Komisyon raporunda "Trakya Su, Kanalizasyon ve Kati Atik Genel Müdürlügü" kurulmasinin önerildigini de aktaran Kiliçdaroglu, "Niye, hangi gerekçeyle kurulmadi? Her yere, satafata para buluyorsunuz, bir eliniz yagda bir eliniz balda, bu suyu, dogayi kurtarmak için neden bu genel müdürlügü Devlet Su Islerine bagli olarak kurmadiniz? Kurmadilar. Dogaya yapilan en büyük adaletsizlik. Bu suda, yüzen baliklarin, içen kuslarin, etrafindaki yesilliklerin, çayir çimenin hakki var." ifadelerini kullandi.

- "Istanbul'a ihanet edildi"

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, Marmara Denizi'nde önceki senelerde, toplu balik ölümlerinin yasandigini, denizin kirmizi ve yesile dönüstügünü, bir dönem de deniz anasi sayisinin arttigini anlatti.

Marmara'dan avlanarak satilan 124 balik türünün bir çogunun yok oldugunu belirten Kiliçdaroglu, bir çökertme havuzu olarak kullanilan bu denize bütün kirlilik ve kimyasal atiklarin akitildigini söyledi. Kiliçdaroglu, "Dogayi seviyorlarsa, desarjin süratle, ivedilikle durdurulmasi lazim." dedi.

Partisinin Ikinci Yüzyila Çagri Beyannamesi'nde "çevre hakki"nin bulundugunu dile getiren Kiliçdaroglu, gelecek nesillere güzel bir Türkiye ve dünya birakilmasi gerektigine isaret etti. Kiliçdaroglu, partisine oy versin vermesin, hangi kimlik veya inançtan olursa olsun bu topraklarda ve sanli bayragin altinda bütün çocuklarin güzel bir dogada yasamalari gerektigini ve buna haklari oldugunu vurguladi.

Kemal Kiliçdaroglu, üç büyük imparatorluga baskentlik yapan Istanbul'a ihanet edildigini, yesillikleri yok edilen ve beton ormanina dönüsen Istanbul'u bugün daha yesil bir sehre dönüstürmeye çalistiklarini anlatti.

- "Birer balyozla gidip onlarin tamamini yikacagiz"

CHP'li belediyelerin önlerine engeller çikarildigini, kendisinin ise "engelleri asacaksiniz." dedigini aktaran Kiliçdaroglu, Didim Belediye Baskani Ahmet Deniz Atabay'a dün 5 kisinin sopalarla saldirdigini belirtti.

Kiliçdaroglu, Didim'de yasa disi yapilan iki kulenin yikim ihalesi nedeniyle "havuz medyasinin gazetesinin" Atabay hakkinda iftirada bulundugunu ileri sürerek, "Sen gazetecisin, 'Didim Belediye Baskani tutuklandi.' diye manset atti. Yok halbuki ama savciyi tahrik ediyorlar, tutuklasin diye. Sonra arastirma, tahkikat yapildi, hiçbir sey yok. Gazete özür diledi mi? Dilemez. Çünkü özür dilemesi için yöneticinin ahlak sahibi olmasi lazim. Ahlaksiz bir adam özür dilemez zaten." sözlerini sarf etti.

Didim Belediye Baskani Atabay'in, yasa disi binalarin yikim ihalesinin tamamlanmasi nedeniyle saldiriya ugradigini savunan Kiliçdaroglu, saglik durumunun iyi oldugunu söyledigi Atabay'a geçmis olsun dileklerini iletti ve çalismalari için tesekkür etti. Kiliçdaroglu, söyle devam etti:

"Onlar bizim üzerimize, mafyalariyla, çeteleriyle, yer alti dünyasinin beslemeleriyle gelebilirler. Saniyorlar ki 'Biz CHP'lilere geri adim attiririz.' Siz CHP'yi bilmiyor musunuz? Kuvayimilliye ruhunun bu topraklarda oldugunu bilmiyor musunuz? Sizin feristahiniz gelse bize geri adim attiramaz. Kimsiniz siz? Birilerinden para aliyor, saldiriyorsunuz ondan sonra. Parayla tutulan adamlarda insanlik yoktur. Bunlar kendi vicdanlarini ve beyinlerini paraya teslim etmis adamlardir. Onlarin yüreklerinde insan sevgisi, adalet duygusu yoktur. Adaleti gerçeklestirecegiz, o ruhsati olmayan binalarin katlarini yikacagiz. Gerekirse bütün milletvekilleri olarak ellerimizde birer balyozla gidip onlarin tamamini yikacagiz. Adalet nasil gerçeklesirmis gösterecegiz onu."

- "O kadrolar engelliye taninmis, aç sinavi gelsinler"

CHP lideri Kiliçdaroglu, haram parayla karnini doyurmakla, kul hakki yemenin siyah ile beyaz gibi farkli oldugunu vurgulayarak, iktidarin, 19 yildir devleti istedigi gibi, bir engele takilmadan yönettigini söyledi.

Iktidarin, devlette liyakati ve adaleti bitirdigini savunan Kiliçdaroglu, "Namuslu açi doyurmak kolaydir, karnini doyurdugu zaman dua eder, o ayridir. Ama hirsiz olan açi doyurmak mümkün degildir. Milyonlar issizken, asgari ücretle çalisirken, saray beslemeleri 4-5 yerden maas aliyorlarsa AK Parti'ye oy veren kardeslerime seslenmek isterim, sizin vicdaniniz, adalet anlayisiniz bunu kabul ediyor mu?" ifadelerini kullandi.

Bu durumun adaletli olmadigini düsünen AK Parti'li seçmenlerden, bir sonraki seçimde adaletten yana oy kullanmalarini isteyen Kiliçdaroglu, "Sandiga gidince ya yolsuzluklarin ortagi olacaksin ya da adaletten yana oy kullanacaksin. Sakin ola ki kul hakki yiyen hiç kimse CHP'ye oy vermesin. Haram oya ihtiyacimiz yok, helal oya ihtiyacimiz var." diye konustu.

Kemal Kiliçdaroglu, TBMM Baskaninin, Cumhurbaskaninin yurtta bulunmadigi zamanlarda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve Cumhurbaskanini temsil ettigini belirterek, "Simdi atamayla gelen birisi Türkiye Cumhuriyeti Devletini temsil ediyor. Bu milli iradeye ihanettir. Ne oldu da TBMM Baskani Türkiye'yi temsil etmekten alikonuldu? Kibirli davranmayi, insanlari asagilamayi, küçük görmeyi devlet politikasi haline getirdiler, 19 yildir. TBMM'nin kabul ettigi kanunlari yeri gelince hiç uygulamadilar, Anayasayi da uygulamadilar. Kibre bakin. '600 milletvekilinin kabul ettigi yasalari, referandumda milletin kabul ettigi anayasayi ben uygulamiyorum, yapmayacagim.' diyor." sözlerini sarf etti.

Yürütmenin, çiftçilere her yil milli gelirin yüzde 1'i oraninda verilmesi gereken tutari vermedigini anlatan Kiliçdaroglu, 10 bin engelli kadrosunun bos olmasina ragmen, issiz engellilerin atamalarinin yapilmadigini söyledi. Kemal Kiliçdaroglu, "O kadrolari doldurmak zorundasin, insanlar çalismak zorunda. O kadrolar engelliye taninmis, aç sinavi gelsinler. Adaletin tükendigini görüyoruz." dedi.

Devlette liyakatin bozulmasiyla, bürokrasinin yapilacak yolsuzluklara hazir hale getirilmis olacagina isaret eden Kiliçdaroglu, "Devletin tepe noktasindaki kisiler, yolsuzluk konusunda bürokrasiyi yönlendirip yolsuzlugu gerçeklestirirlerse Allah askina bu adalet midir? Vicdan, ahlak bunu kabul eder mi? Nerede bu adalet, nasil ulasacagiz adalete? Adaletsizligin, yolsuzlugun daniskasini yaziyorlar. Seytanin aklina gelmeyecek yolsuzluk yöntemlerini vallahi billahi hayata geçiriyorlar." görüslerini öne sürdü.

- "Merkez Bankasinda kazi mi yapacak?"

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, iktidarin liyakati bitirdigini öne sürerek, "Bir kisi düsünün karisi Cumhurbaskani Basdanismani, arkeolog ama Merkez Bankasi Banka Meclis üyeligine seçiliyor. Ne isi var arkeologun? Paranin tarihini, Sümerler'de, Etiler'de para neydi, bunu mu arastiracak? Merkez Bankasinda kazi mi yapacak? 128 milyar dolari mi arayacak orada? Kimsin sen ve sen nasil oraya gidiyorsun? Kim seni oraya atiyor?" sorularini yöneltti.

AK Parti ve MHP'ye oy verenlerin bayrak ve vatan hassasiyetini bildigini ifade eden ve onlara seslenen Kiliçdaroglu, "Haramzadeler eger devleti ele geçirmisse, devleti soyulacak bir organ gibi görüyorlarsa onlar için vatan ve bayragin hiçbir önemi yoktur. Hirsizlik mi yapti, tayin edersin büyükelçilige gitsin, az para kazaniyordu biraz daha alsin. Ülkücü, MHP'ye oy veren kardesim, AK Parti'ye oy veren kardesim, rüsvetçinin büyükelçi tayin edildigi dünyada bana bir devlet göster. Tek örnegi var; Türkiye Cumhuriyeti. O, bizim bayragimizi temsil ediyor. Hirsizin bayrak temsil ettigi bir ortam olur mu? Böyle bir mantik, devlet, adalet olur mu?" seklinde konustu.

(Sürecek)
Kaynak: AA