Isviçre Konfederasyonu Baskani Parmelin, Putin-Biden Zirvesinin Dünya Için 'Umut Verici' Oldugunu Söyledi

Isviçre Konfederasyonu Baskani Guy Parmelin, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile ABD Baskani Joe Biden arasinda Cenevre'de yarin gerçeklesecek zirvenin sadece iki ülke arasindaki iliskiler için degil, tüm dünya için "umut verici bir isaret" oldugunu belirtti.

Brüksel'deki temaslarini tamamlayan ABD Baskani Biden, TSI 17.30 sularinda Isviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Cointrin Havaalanina inis yapti.

Biden, Putin ile yarin Cenevre'de gerçeklestirecegi tarihi zirve öncesi ilk görüsmesini Isviçre Konfederasyonu Baskani Guy Parmelin ile yapti.

Biden'in konaklayacagi otelde yapilan görüsmenin ardindan, ABD tarafindan bir açiklama gelmezken, Parmelin, Disisleri Bakani Ignazio Cassis ile basin toplantisi düzenledi.

Parmelin, Cenevre'de düzenlenecek zirvenin "yapici bir görüsme" olmasi temennisinde bulunarak, "Bu toplanti, Kovid-19 salginindan sonra umut verici bir isaret." ifadesini kullandi.

Putin-Biden zirvesinin sadece iki ülkenin yararina olmadiginin altini çizen Parmelin, "zirvenin tüm dünyanin yararina" olacagini vurguladi.

Parmelin, AA muhabirinin, Biden ile yapilan görüsmede uzun zamandir Cenevre'de devam eden Suriye Anayasa Komitesi toplantilari ve Suriye sorununun ele alinip alinmadigina iliskin sorusuna ise "Hayir, bu konuyu görüsmedik." karsiligini verdi.

- "Iran nükleer anlasmasi da görüsüldü"

Isviçre Disisleri Bakani Cassis ise "Kapsamli Ortak Eylem Plani" (KOEP) olarak adlandirilan Iran nükleer anlasmasinin Biden ile yapilan görüsmede ele alindigini bildirdi.

Cassis, "Su anda durum çok zor. Biliyorsunuz Iran'da (cumhurbaskanligi) seçimler çok yakinda yapilacak ve bence çok yüksek beklentiler olmamali. Ancak, ABD yönetiminin yeni bir yol bulmaya yönelik niyeti ortada. Ama kolay olmayacak. Çünkü uzun süredir devam eden bir ihtilaf var." degerlendirmesinde bulundu.

Küresel zorluklarin hep birlikte üstlenilmesi gerektigine isaret eden Cassis, Cenevre'deki zirvenin bu yolda atilmis önemli bir adim oldugunu kaydetti.

Cenevre'de ABD ile Rusya arasindaki en son zirve, Kasim 1985'te dönemin ABD Baskani Ronald Reagan ve Rusya Devlet Baskani Mihail Gorbaçov arasinda yapilmisti.

Kaynak: AA