Israil'de Fanatik Yahudilerden Bayrak Yürüyüsü

Israil güçlerinin, isgal altindaki Kudüs’te bulunan Sam Kapisi’nda fanatik Yahudi gruplar tarafindan düzenlenen bayrak yürüyüsüne tepki gösteren Filistinlilere müdahalesi sonucu 27 kisi yaralandi. Olaylarda güvenlik önlemlerini arttiran Israil güçleri, bölgeye yaklasik 2 bin polis konuslandirdi.

Israil'de Fanatik Yahudilerden Bayrak Yürüyüsü


Israil’de fanatik Yahudiler, tartismali bayrak yürüyüsü için bir araya gelmeye basladi.

Isgal altindaki Kudüs’te bulunan Sam Kapisi’nda toplanan çok sayida Yahudi nedeni ile Mescid-i Aksa çevresi demir bariyerler ile çevrilirken, Filistinliler ise, fanatik Yahudilerin Müslüman mahallesine girmemeleri için toplanma karari almisti. Yürüyüse tepki gösteren Filistinlilere müdahale eden Israil güçleri, Filistinlileri dagitmak için göz yasartici gazin yani sira plastik mermi kullandi. Filistin Kizilayi tarafindan yapilan açiklamada, Israil güçlerinin müdahalesi sirasinda 27 Filistinlinin yaralandigi kaydedildi. Olaylar sirasinda yerlesimci Yahudi gruplari ise Israil askerlerinin korumasi altinda bayrak yürüyüsü çerçevesinde Sam Kapisi’na gelerek ellerindeki Israil bayraklari esliginde dans etti. Çikan olaylarda çok sayida Filistinli ise gözaltina alindi.

Ayrica çikabilecek olaylara karsi güvenlik önlemlerini arttiran Israil güçleri alarm durumuna geçerek, bölgeye yaklasik 2 bin polis konuslandirdi. Israil polisi tarafindan yapilan açiklamada, düzenlenen yürüyüse yaklasik 5 bin kisinin katilmasinin beklendigini kaydetti.



Bayrak yürüyüsü

Bayrak yürüyüsü, Im Tirtzu, Bnei Akiva, Ezra ve Ariel dini-Siyonist gençlik hareketlerinin yani sira Bati Seria’daki çesitli bölgesel konseyler de dahil olmak üzere bir dizi sagci ve dini örgüt tarafindan düzenleniyor. Yürüyüse, aralarinda Yahudiye ve Samarya Bölgesi ile Beerseba, Bet Sean, Petah Tikva ve Bat Yam kentlerinin yer aldigi yaklasik 29 bölgeden ve çogunlugu fanatiklerden olusan Yahudi gruplar katilacak. Sam Kapisi’nin önünde baslayacak yürüyüs kapsaminda Yahudiler, daha sonra Eski Sehir’in duvarlarinin disindaki Yafa Kapisi’na ve Arap pazarinin bulundugu David Caddesi ve Zincir Kapisi Caddesi’ne ve son olarak "Aglama Duvari" olarak adlandirdiklari Burak Duvari’na yürüyecek.

Öte yandan eski Israil Basbakani Binyamin Netanyahu’nun kabinesi, görevi birakmadan günler önce polis tarafindan daha önce izin verilmeyen ve Israil-Filistin arasindaki çatismalari yeniden alevlendirmesi korkusu ile rafa kaldirilan “bayrak yürüyüsüne” izin vermisti.

Hamas’in tüm uyarilarina ragmen 10 Mayis’ta fanatik Yahudiler tarafindan yapilan yürüyüs nedeni ile Israil-Filistin arasinda 11 gün süren çatismalarin fitili ateslenmisti.
Kaynak: İHA