Hindistan, Hint Balikçilari Öldürmekle Suçlanan Iki Italyan Denizci Aleyhindeki Ceza Davasini Kapatti

Hindistan Yüksek Mahkemesi, Subat 2012'de iki Hint balikçiyi vurarak öldürmekle suçlanan iki Italyan deniz piyadesi aleyhindeki yargi sürecini kapatti.

BBC'deki habere göre, Yüksek Mahkemeden yapilan açiklamada Italya'nin 1,36 milyon dolar tazminat ödemesinin ardindan Italyan deniz piyadeleri Salvatore Girone ve Massimiliano Latorre aleyhindeki yargi sürecinin kapandigini bildirdi.

Italya Disisleri Bakani Luigi Di Maio, karara iliskin Twitter hesabindan yaptigi paylasimda, "Hindistan’da iki deniz piyademiz Salvatore Girone ve Massimiliano Latorre’ye yönelik bütün yargi süreci tamamen kapanmistir. Yorulmak bilmeden çalisan diplomatik teskilatimiza ve bu konu üzerinde emek verenlere tesekkürler. Artik bu uzun yolculuga son nokta konulmustur." ifadelerini kullandi.

- Süreç

Subat 2012'de "Enrica Lexie" isimli bir Italyan yakit gemisini koruma görevindeyken deniz korsani zannettikleri iki Hint balikçiyi vurarak öldüren ve Hindistan'daki yargi süreçleri uzun yillar süren Italyan deniz piyadeleri Massimiliano Lattore ile Salvatore Girone'nin durumlari, önce Agustos 2015’te merkezi Almanya'nin Hamburg kentinde bulunan Uluslararasi Deniz Hukuku Mahkemesine, oradan da Lahey'deki Uluslararasi Daimi Tahkim Mahkemesine tasinmisti.

Askerler hakkindaki süreç UDTM’de sürerken, Italya, askerlerini bir an önce ülkesine getirmek ve yargilamanin uluslararasi organlarda sürmesini istiyordu. Buna karsilik, Hindistan ise olayin kendi karasularinda ve kendi vatandaslarina yönelik oldugu savindan hareketle yargilamanin, askerlerin de hazir bulunmasiyla Hindistan'daki mahkemede olmasi gerektigini savunuyordu. Bu sirada, sagligi kötülesen askerlerden Massimiliano Latorre, Hindistan'in da olur vermesiyle Eylül 2014’te tedavisi için Italya'ya gelirken, Italya’nin dönmesini saglamak için ugrastigi Girone ise Hindistan'in ülke disina çikmasina izin vermemesi nedeniyle Yeni Delhi'deki Italyan büyükelçiliginde kalmaya devam ediyordu.

Mayis 2016'da UDTM'nin ara karari dogrultusunda, deniz piyadesi Girone'nin de yargilama üzerindeki UDTM'nin incelemesi bitene kadar ülkesine dönmesine hükmedilmis ve Salvatore Girone Italya'ya dönmüstü.

Lattore ile Girone’nin durumlarindan kaynaklanan Italya ve Hindistan arasindaki anlasmazlik, iki ülke disisleri bakanlarinin Eylül 2016'da Roma'da görüsmesinin ardindan basinda "Italyan ve Hindistan arasindaki buzlar eriyor" seklinde yorumlanmisti.

Kaynak: AA