Edremit'teki Tarihi Top Harbiye'de Restore Edilecek

Balikesir’in Edremit ilçesinde hurdalikta bulunan ve Belediye Müzesi tarafindan korumaya alinan tarihi top, restore edilmek üzere Milli Savunma Bakanligi Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanligi’na gönderildi. Edremit Belediyesi Özel Kalem Müdürü ve Belediye Sözcüsü Tayfun Canli, tarihe sahip çikmanin gururu ve mutlulugunu yasadiklarini söyledi.

Edremit'teki Tarihi Top Harbiye'de Restore Edilecek
Çanakkale savaslarinda ve milli mücadele döneminde kullanilan tarihi top Edremit Belediyesi tarafindan yeniden gün yüzüne çikarilmisti. Bir hurdalikta bulunan belediye müzesi tarafindan korumaya alinan tarihi top Milli Savunma Bakanligi tarafindan restore edilecek. Edremit Belediyesi tarafindan Milli Savunma Bakanligi’na yapilan basvurunun ardindan Bakanliktan verilen cevapta tarihi topun Milli Savunma Bakanligi’na bagli Istanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanligi tarafindan tam donanimli konservasyon atölyesinde bir aylik bir islem tabi tutularak restarosyonun yapilacagi bildirildi.

Edremit Belediyesi Özel Kalem Müdürü ve Belediye Sözcüsü Tayfun Canli, “Belediye Baskanimiz Selman Hasan Arslan’in öncülügünde ilçenin tarihi ve kültürel degerlerine sahip çikmak için çalistiklarini belirterek, “Temel belediyecilik görevlerimizin yani sira ilçemizin tarihinde önemli izleri bulunan tarihi degerlere sahip çikiyoruz. Atatürk Evi, Sabahattin Ali Evi gibi tarihi mekanlarin ardindan Çanakkale Savasi’nda kullanilan tarihi topu da yeniden gün yüzüne çikardik. Milli Savunma Bakanligi ile yaptigimiz yazismalarin ardindan tarihi topun bagli Istanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanligi tarafindan restore edilmesine karar verildi.

Ayse Sidika Erke Etnografya Müzemizde ki tarihi topu restore edilmek üzere bugün Istanbul’a gönderdik. Belediyemiz envanterinde mevcut olan Kurtulus Savasi’mizda kullanilan tarihi topun baskanimizin talimati dogrultusunda özel kalem müdürlügümüz tarafindan Milli Savunma Bakanligimiza yazdigimiz resmi yazi neticesinde tarihi topumuzun aslina uygun olarak tamir ve tadilat, restorasyon yapilarak tekrardan belediyemize iade edilecek. Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanligi’nda restore sürecinin ardindan yeniden Edremitimizin kurtulus günü olan 9 Eylül’de getirerek müzede halkimizin ziyaretine açacagiz. Bu vesile ile Milli Savunma Bakanligimizin Yerel Hizmetler Genel Müdürlügü’ne yürekten tesekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.

Restore çalismalarindan tamamlanmasindan sonra tarihi top Ayse Sidika Erke Etnografya Müzesi’nde sergilenecek.
Kaynak: İHA