Devlet Tiyatrolari Perdeleri Açik Havada 'Türkçe' Için Aralanacak

'Konya Bin Nefes Bir Ses Uluslararasi Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali' dünyadan ve Türkiye'den Türkçe tiyatro yapan tiyatro gruplarini 13'üncü kez Konya'da sanatseverlerle bulusturuyor.

Devlet Tiyatrolarinca (DT) düzenlenen "Konya Bin Nefes Bir Ses Uluslararasi Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali" dünyadan ve Türkiye'den Türkçe tiyatro yapan tiyatro gruplarini 13'üncü kez Konya'da sanatseverlerle bulusturuyor.

DT'den yapilan yazili açiklamaya göre, 21 Haziran Pazartesi günü açik havada perdelerini açacak olan "Konya Bin Nefes Bir Ses Uluslararasi Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali"nde Türkiye'den 3, yurt disindan 2 olmak üzere toplam 5 oyun sahnelenecek.

Festival 1 Temmuz Persembe gününe kadar devam edecek.

Festivalin açilisi Ankara Devlet Tiyatrosunca sahnelenen "Bizim Yunus" adli tiyatro oyunuyla, 21 Haziran Pazartesi günü saat 20.30'da Konya Devlet Tiyatrosu bahçesine kurulan Açikhava Sahnesi'nde gerçeklesecek.

Sönmez Atasoy'un yazdigi DT Genel Müdürü Mustafa Kurt'un yönettigi Bizim Yunus oyunu, "Yüreklerimiz neyi arar bu yolculukta" temasini isliyor.

Dekor tasarimi Hakan Dündar'a, kostüm tasarimi Funda Karasaç'a, isik tasarimi Mustafa Bal'a ve müzikleri Nedim Yildiz’a ait oyunda Yunus Emre'yi Ankara DT oyuncusu Alpay Ulusoy canlandiriyor.

Dünya üzerinde Türkçe tiyatro yapan ülkeleri destekleyerek Konyali tiyatroseverlerle bulusturma özelligi tasiyan etkinlik için Gagauz Özerk Yeri (Moldova) ve Kazakistan Cumhuriyeti tiyatrolari da Konya'ya gelecek.

- "Mevlana'nin birlestirici gücünden ilham aldik"

Genel Müdür Mustafa Kurt, çok genis bir alanda konusulan Türkçenin resmi dil olarak kabul edildigi topraklarda Türkçe tiyatro festivali yapmanin önemini belirtti.

Tasavvuf ve düsünce insani Mevlana Celaleddin Rumi'nin "Dildesinden ayri düsen yüz türlü nagmesi bile olsa dilsizdir" sözünün dilin önemini tüm insanliga ilan ettigini vurgulayan Kurt, "Bizler de DT olarak Mevlana’nin birlestirici gücünden ilham aldik ve sahnelerimizi uluslararasi misafirperverlikte Türkçeye açtik." dedi.

Kovid-19 salginina iliskin tüm önlemlerini aldiklarini ifade eden Kurt sunlari kaydetti:

"Bunun için Konya Devlet Tiyatromuzun bahçesine çok hizli bir sekilde Açikhava Sahnesi yaptik. Koltuklarimizi sosyal mesafe kuralina uygun sekilde düzenledik. Tiyatro alanina maskesi olmayan izleyici alinmayacak. Girislere el dezenfektanlari koyduk. Seyircilerimiz gönül rahatligiyla gelip oyunlarimizi izleyebilirler."

Konya DT Müdürü Dogan Dogru ise 2008'den bu yana artan bir ilgi ile sürdürdükleri festivali bu yil 13. kez Konyali sanatseverler ile bulusturmanin heyecanini yasadiklarini ifade etti.

Festivalde; Ankara DT "Bizim Yunus"u, Gagauz Özerk Yeri (Moldova) "Sevgili Pamela"yi, Bursa DT "Akide Sekeri"ni, Konya Devlet Tiyatrosu "Kasetçi"yi ve Kazakistan Cumhuriyeti "Phaedra (Fedra)"yi tiyatroseverlerle bulusturacak.
Kaynak: AA