Çubuk Ilçesinde Kadinlar Atiklari Sanata Dönüstürüyor

Ankara'nin Çubuk ilçesinde açilan kursta ev hanimlari geri dönüsüm malzemelerini adeta sanat eserine dönüstürüyor.

Çubuk Halk Egitim Merkezinde görevli usta ögretici Elif Dogan (42), geri dönüsüm ürünleri sanat eserine dönüstürmek için ahsap rölyef yapmayi ögrendi.

Ahsap rölyefi tamamen geri dönüsüm ürünlerinden yapmaya baslayan Dogan'in eserleri begenilmeye baslayinca Çubuk Halk Egitim Merkezinde kurs açmaya karar verdi.

Dogan'in verdigi kursa katilan kadinlar, atik malzemelerden yaptiklari ahsap rölyeflerle aile ekonomisine de katki sagliyor.

10 yildir halk egitim merkezlerinde el isleri konusunda usta ögreticiligi yapan Dogan, AA muhabirine, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in himayesinde hayata geçirilen Sifir Atik Projesi'ne destek olmak amaciyla kendisinin de atiklardan bir seyler yapmaya basladigini söyledi.

Yaptigi arastirmalar sonucu ahsap rölyefle tanistigini dile getiren Dogan, evde yaptigi eserlerin çevresi tarafindan begenilmeye baslamasinin ardindan eserlerinin bazilarini Çubuk Halk Egitim Merkezi Müdürü Mustafa Mescioglu'na gösterdigini ve onun da tesvikiyle kurs açtigini kaydetti.

Çok az bir maliyetle çok güzel eserler ortaya çikardiklarini belirten Dogan, söyle devam etti:

"Bugün 18 kadin kursiyerimizle güzel ürünler ortaya çikariyoruz. Kursiyerlerimizin evlerindeki plastik, cam sise, ahsap malzemeler, eski gazete, çam kozalagi, ip ve kumas gibi çesitli ürünleri isleyerek geçmisteki kültürümüzü, tarihimizi gelecek kusaklara aktarmaya çalisiyoruz. Atiklardan el emegi göz nuru ürünler ortaya çikariyoruz. Simdiye kadar 20'ye yakin eser ortaya çikardik. Bazilari iç mekan, bazilari dis mekan eserler. Kursiyerlerimiz hem tarihi gelecek nesillere aktarirken hem de yaptiklari birbirinden güzel eserleri satarak aile ekonomilerine katki sagliyor."

Usta ögretici Elif Dogan'in ürünlerini görünce çok begendigini dile getiren Halk Egitim Merkezi Müdürü Mustafa Mescioglu da kursla atik malzemelerin geri dönüsüme kazandirilmasinin saglandigini dile getirdi.

Kursiyerlerden Merve Miyase Erdemir ise kursu sevdigini ve bu çalismayi sürdürmek istedigini belirtti.

Derya Metin de geri dönüsümden eserleri yapmanin kendisine terapi gibi geldigini ifade etti.

Kaynak: AA