Tekirdag'da Asyaport Limani'na 'Deprem-Tsunami Gözlem Istasyonu' Kuruldu

Tekirdag'da, Bogaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Arastirma Enstitüsü tarafindan Deprem ve Tsunami Gözlem Istasyonu kuruldu.

Bogaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Arastirma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Marmara Bölgesi'nde risk azaltma çalismalari kapsaminda Asyaport Limani'na kurulan istasyonun açilis töreninde yaptigi konusmada, isbirliginde bulunan Asyaport Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Soyuer'e tesekkür ederek sözlerine basladi.

Kandilli'nin deprem gözlem istasyonlarindan hariç, tsunami gözlemleri yapilan bir çok istasyonu oldugunu dile getiren Özener, sunlari kaydetti:

"2017 yilinda akredite olan kurumumuz sadece Türkiye'de degil Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de de tsunami gözlemlerini yürütmekte. Sadece Türkiye'ye degil komsu ülkelere de tsunami bilgilendirme mesajlari göndermekte. Bugün açilisini yapacagimiz istasyon Bogaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Arastirma Enstitüsü tarafindan Marmara'da açilacak olan istasyonlardan bir tanesi. Tekirdag'da kurmus oldugumuz ilk istasyon. 18 istasyon ve 4 uluslararasi kurmus oldugumuz istasyon ve su anda çok parametreli istasyonlar biriside Asyaport'daki istasyon."

Marmara Denizi'nde büyük bir deprem beklentileri oldugunu vurgulayan Özener, "Bu deprem beklentisinden sonra olusabilecek fayin kendi özelliginden degil ama deniz tabaninda meydana gelebilecek heyelandan kaynakli tsunamiyi halkimizin en az zararla atlatabilmesi için uyari mesaji vermemiz gerekiyor. Bunun içinde Marmara Denizi kiyisina bu tarz gözlem istasyonlarinin sikligin artiracagiz. Bu istasyonlara multi çok parametreli meteoroloji istasyonu ve GPS gözlem istasyonu da eklenebilir. Yakin zamanda insallah bu istasyonlari da diger istasyonlarimiza ekleyecegiz." ifadelerini kullandi.

Programa, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Arastirma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami Izleme ve Degerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Dogan Kalafat, Soyuer ve AFAD Tekirdag Müdürü Recep Erol katildi.

Istasyondan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Arastirma Enstitüsü'ne iletilecek olan tüm veriler, enstitünün web sayfasi üzerinden takip edilebilecek.

Kaynak: AA